Henrik Larsen tok 11. plass i sin OL-debut

Henrik Larsen leverte en sterk konkurranse i sin OL-debut og ble nummer 11 med 627,4 poeng på 10 meter luftrifle i Tokyo søndag morgen. Henrik fikk en litt nervøs åpning, men skjøt seg raskt inn i finalekampen og ble der helt til de siste skuddene.

– Dette var en grei OL-debut for meg og jeg må si meg fornøyd med å være nummer 11 tross alt. Jeg gjør veldig gode prøveskudd og får kanskje en reaksjon på det når konkurransen starter og pulsen øker. Det ble derfor litt tynt i starten og da måtte jeg jobbe skikkelig for å komme inn i det igjen. Det synes jeg at jeg lykkes godt med, men det kommer noen svake skudd innimellom som til slutt gjør at jeg ikke går til finale.Kanskje blir jeg litt for nøye på noen av skuddene og det gir ikke alltid det beste resultatet. På slutten skjønner jeg at jeg er på vei mot et godt resultat og får noe puls igjen på de siste fem skuddene. Sånn er det å skyte OL, men alt i alt så løser jeg dette godt. Jeg gleder meg nå til resten av OL, sa Henrik Larsen.

Finalegrensa ble hele 629,2 poeng, som er det nest høyeste notert noen gang i internasjonale mesterskap eller World Cup. Til sammenligning var finalegrensa 625,5 poeng i OL i Rio for fem år siden.

– Akkurat som Henrik så øker også spenningen hos meg som sitter bak. Det er stort sett bare gøy, men er lett for meg å kjenne meg igjen i det som Henrik føler på de siste skuddene. Både han og jeg forstår at det er nære finaleplass og det er tøft å være skytter i slike situasjoner i OL. Jeg synes han løser det aller meste bra og bør være fornøyd med sin prestasjon og plassering i dag. Vi hadde ikke forventet finale på noen av gutta og resultatene representerer nok sånn omtrentlig der vi er på luft internasjonalt akkurat. Men med litt flaks i dag så kunne vi overrasket. Marginene er veldig små og finalegrensa ble veldig høy i dag, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

Jon-Hermann Hegg var også lenge med i kampen om finale i OL på en øvelse han kun har skutt en gang tidligere internasjonalt. Til slutt endte han helt oppe på 22.plass av de 47 skytterne på standplass og slo blant annet favoritter som Richter fra Israel og begge de to indiske skytterne. Hans poengsum ble faktisk likt med finalegrensa fra Rio, 625,5 poeng.

– Jeg er veldig fornøyd med min prestasjon og plasseringen også. Føler at jeg har fått en god gjennomkjøring og det er godt å være ferdig med OL-debuten. Det flyter veldig godt i starten, men jeg tar en pause ganske tidlig når jeg får noen tynne tiere. Det svinger litt underveis, men stort sett skyter jeg godt og det kjennes bra. Jeg brukte tida godt og fikk kanskje litt dårlig tid helt på slutten med de siste skuddene. Likevel stopper det på en poengsum som jeg må være fornøyd med, sa Jon-Hermann Hegg.

– Jon-Hermann leverte over forventing og gjør mye bra. Han skyter periodevis glimrende og får også trening i å hente seg inn igjen i de periodene han sliter litt. Bra konkurranse av Jon-Hermann i sin OL-debut, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

– Jeg synes gutta leverer gode konkurranser begge to. Henrik skyter som forventet helt opp mot finalegrensa og med litt tur på slutten hadde det blitt finale. Det ville vært over forventning for vår del. Jon-Hermann skyter på sin side godt over det vi hadde trodd og får en flott gjennomkjøring før det som kommer senere i OL, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Kineseren Haoran Yang vant kvalifiseringen med olympisk rekord 632,7 poeng, som er 0,2 poeng svakere enn Jeanette Hegg Duestads olympiske rekord for kvinner fra i går. To kinesere og to amerikanere til finale sammen med Akgun fra Tyrkia, Peni fra Ungarn, Jany fra Slovakia og Maslennikov fra den russiske olympiske komité.