Slik følger du 50m helmatch kvinner i OL

Da er det snart klart for 50 meter helmatch i Tokyo. Lørdag morgen klokken 05:00 skyter Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad kvalifisering over 3×40 skudd i OL.

Denne kvalifiseringen kan du følge på NRK Sport på radio og se LIVE resultatoppdatering her. Her finnes startlister allerede.

Klokken 09:00 skytes finalen med de åtte beste fra kvalifiseringen. Denne finalen sendes både på radio på NRK Sport og på Discoverys TV-kanaler TVNorge/Eurosport eller Discovery+ på nett-TV. Resultater fra finalen oppdateres her.

Det er første gang kvinnene skyter 3×40 skudd, det vi på norsk kaller helmatch, i OL. Fra 1984 til 2016 var 3×20, halvmatch, kvinnenes øvelse på 50 meter, men siden 2018 har menn og kvinner hatt likt skyteprogram og nå får vi også oppleve dette i OL.

Det skytes 3×40 skudd (kne-ligg-stå) i kvalifiseringen på skytetid 2t 45min. Her regnes kun heltall. De åtte beste går til finale. I finalen starter alle på null poeng igjen, og gjennomføres med utslagsmetode slik at det til slutt står to utøvere igjen for å kjempe om gullet. Det skytes 3×15 skudd i tre stillinger i samme rekkefølge, kne-ligg-stå. Etter 10 ståskudd elimineres de to dårligste skytterne. Så forsvinner en skytter pr. skudd fram til gullduell på skudd 45. Beste poengsum i finalen blir vinner.

I finalen telles også desimaler og 10,9 er dermed beste poengsum for ett skudd. De aller beste i mesterskapet vil trolig skyte mer enn 1180 poeng i kvalifiseringen og over 460 poeng i finalen.

38 skyttere fra 29 nasjoner deltar i konkurransen. Vi anslår at 19 av disse er reelle finalekandidater i denne øvelsen. Finalegrense forventes å ende rundt 1176 poeng, men vinden kan være utfordrende på Asaka skytearena og gjøre utslag på finalegrensen. Vinden kan også gi noe ulike forhold på standplass er foreløpige rapporter fra Japan.

Jolyn Beer fra Tyskland, Nina Christen fra Sveits og de to skytterne fra den russiske olympiske komite Yulia Zykova og Yulia Karimova er de store favorittene på 50 meter helmatch.

Men disse blir særlig utfordret av Seonaid McIntosh fra Storbritannia, Sofia Ceccearello fra Italia, Maria Martynova fra Hviterussland, Sanghee Bae fra Sør-Korea, Snjezana Pejcic fra Kroatia, Ziva Dvorsak fra Slovenia og Sanja Vukasinovic fra Serbia. Vi er også spente på begge de amerikanske jentene Sagen Maddalena og Mary Tucker. Og inni her et sted håper vi også at våre to skyttere kan blande seg inn i kampen om finaleplass.

Mens Jeanette Hegg Duestad har norgesrekorden i kvalifiseringen på 1190 poeng, har Jenny Stene både den europeiske rekorden og verdensrekorden på 1185 poeng (kan kun settes internasjonalt). Etter EM i mai deler Jenny nå rekorden med tyske Jolyn Beer. Finaleverdensrekorden på 464,7 poeng deles også på to skyttere, og begge er fra Italia, Petra Zublasing og Sofia Ceccarello.

Norges beste resultat i matchskytingen på 50 meter for kvinner er Anne Grethe Jeppesens 5.plass fra halvmatchen i OL i 1984. I siste OL i 2016 var Malin Westerheim eneste norske skytter og ble nummer 17.