Slik følger du 50m helmatch menn i OL

Mandag morgen klokken 04:30 skyter Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen den siste skyteøvelsen med norsk deltagelse i OL 2021.

50 meter helmatch kvalifisering menn står på programmet og kan følges på NRK Sport på radio eller med LIVE resultatoppdatering på OLs offisielle nettsider her.

Finalen med de åtte beste fra kvalifiseringen er satt opp klokken 09:50 og sendes på TVNorge på TV, Discovery+ på nett-TV og NRK Sport for de som vil følge det på radio. LIVE resultater fra finalen oppdateres også på OLs offisielle nettsider her.

Våre to deltakere var de to beste både i kvalifisering og finale i EM i Kroatia i mai. Henrik vant da kvalifiseringen med 1186 poeng foran Jon-Hermann med 1184 poeng. I finalen byttet de på plassene og Jon-Hermann ble dermed vår aller første europamester i matchskyting på 50 meter.

Men det blir mer utfordrende i morgen når våre gutter møter konkurrenter også fra de andre verdensdelene. Det er første gang de får denne muligheten siden 2019.

Øvelsen har stått på OL-programmet i 17 OL siden første gang i 1952 da Erling Kongshaug tok vårt hittil eneste OL-gull i denne øvelsen. Finaleprogram er etablert og endret siden da, men utgangspunktet med 3×40 skudd er det samme.

3×40 skudd (kne-ligg-stå) i kvalifiseringen på skytetid 2t 45min. Her regnes kun heltall. De 8 beste går til finale. I finalen starter alle på null poeng igjen, og gjennomføres med utslagsmetode slik at det til slutt står to utøvere igjen for å kjempe om gullet. Det skytes 3×15 skudd i tre stillinger i samme rekkefølge, kne-ligg-stå. Etter 10 ståskudd elimineres de to dårligste skytterne. Så forsvinner en skytter pr. skudd fram til gullduell på skudd 45. Beste poengsum i finalen blir vinner.

I finalen telles desimaler og 10,9 er dermed beste poengsum for ett skudd. De aller beste i mesterskapet vil trolig skyte mer enn 1180 poeng i kvalifiseringen og over 460 poeng i finalen.

Største medaljefavoritter er de to kineserne Zhonghao Zhao og Changhong Zhang, Peter Gorsa fra Kroatia, Istvan Peni fra Ungarn og Sergey Kamenskiy fra den russiske olympiske komite.

Vi må også ta med den regjerende verdensmester i øvelsen, Thomas Bartnik, som viste sterk form på mixedøvelsen på 10 meter, samt Serhiy Kulish fra Ukraina og Sangdo Kim fra Sør-Korea. Se samtidig opp for Jany (SVK), Sebic (SRB), Stenaovic (SRB), Rajput (IND), Privratsky (CZE) og Girulis (LTU).

Henrik har den norske rekorden i kvalifiseringsrekorden med 1186 poeng, mens verdensrekorden tilhører Jan Lochbihler fra Sveits på 1188 poeng. Finaleverdensrekorden er Haoran Yang fra Kina som innehar på 465.3 poeng.

Vindforhold kan bli avgjørende i kvalifiseringen i morgen. Værvarsel viser seg ikke å stemme noen dag, så her er det bare å skyte på den vind som er på banen. Fordi vinden kommer over vegger på siden av banen og presses nes, så sender den skudd både til venstre, høyre, opp og ned i følge rapportene fra Japan. Det er derfor vanskelig å tippe finalegrense, særlig med bakgrunn i det som skjedde da jentene skjøt, men normalt vil den havne på 1178 poeng under jevne gode forhold.

I tillegg til Erling Kongshaugs OL-gull fra 1952, har også Harald Stenvaag medalje på 50 meter helmatch. I OL i Sydney 2000 sikret han seg sin andre OL-medalje med 3.plassen i finalen. I siste OL i Rio ble Ole-Kristian Bryhn nummer åtte i finalen og med det beste nordmann. Niccolo Campriani fra Italia ble olympisk mester den gang.

Det er to relativt urutinerte norske skyttere som skyter i morgen, selv om de begge er medaljevinnere fra EM på 50 meter helmatch. Henrik ble også nummer fire i VM-finalen i 2018 i sitt første seniorår, men har bare skutt helmatch fem ganger i World Cup med 5.plass som beste resultat.

Jon-Hermann har kun to WC-konkurranser på helmatchen, og begge faktisk før han nådde senioralder i 2019. Men mye god trening og gode forberedelser kan bety like mye, og vi håper begge gutta får en flott opplevelse på deres siste dag i OL.