Reisebrev fra klubbesøk i Nordland, Agder og Vestfold og Telemark

Vår klubbutvikler Wenche Horten er endelig på reise igjen for å besøke klubber landet rundt og har nå i september vært på besøk hos klubber i Nordland, Agder og Vestfold og Telemark.
Tekst og foto: Wenche Horten

Foto øverst fra Bodø JFF. Fra venstre, Jan-Ole Østensen og Bernt Toldnes.

Det er så herlig å kunne reise ut til klubbene igjen og møte dem personlig. Jeg skal innom mange av våre skytterkretser denne høsten.

Bodø JFF:
Jeg ankommer Bestemorenga og banen til Bodø JFF en tirsdag i september. Fikk kjenne på hvordan høststormen i nord kan være: Friskt, bløtt og forblåst. Men inne i klubbhuset blir jeg møtt av kaffelukt, god stemning og masse smil. Folk kom og gikk. Ut å skyte, inn og være litt sosial. Så trivelig!

Jeg var hos klubben i januar 2020. Da la vi fine planer for klubben fremover. Lite ante vi da om hva som lå foran oss og hvordan det skulle påvirke idretten vår. To måneder etter besøket så var koronaviruset over oss og baner ble stengt. Planene til klubben måtte bare settes på vent.
Men nå er det heldigvis andre tider. Vi hadde et fint møte der planene vi la for i fjor videreføres og jammen fant vi noen til også. Trenerpoolen, trenerattest, og Norma Ungdomscup er noen av tiltakene som kom til. Klubben skulle ha besøk av en skoleklasse dagen etter at jeg var der. Det er en super måte å vise frem vår fine idrett på og en måte å rekruttere på.

Horten og Omegn Pistolklubb:
Så gikk turen sørover til Vestfold på besøk hos Horten og Omegn Pistolklubb. Denne klubben er det første gang jeg besøker og her møter jeg en fin gjeng med skyttere.

En klubb som holder til inne i fjellet. Der var det full fart med oppgradering av banen. Her er det utallige timer med dugnadsarbeid som er lagt ned og skal legges ned videre. Planen er at banen skal stå klar i løpet av 2022.

Men selv om det er dugnad på banen er det fullt mulig å skyte der. Her bygges bane som skal godkjennes for det meste av kaliber og jeg er mektig imponert over hva de kan tilby sine medlemmer. Gleder meg veldig til å se dette mesterverket ferdigstilt!

Utebanen til klubben er lagt ned, da bebyggelsen kom for nær. Så vi får håpe det dukker opp et nytt område der klubben kan få en utebane.

Klubben har også investert i elektronikk og det kan nå skytes luftvåpen der inne også

Selvfølgelig har også denne klubben fått kjenne på hvordan koronaen har herjet med idretten. Det vil bli en jobb å få folk tilbake og jeg tviler ikke på at klubben klarer det veldig bra. Gledelig var det at det kom fire nye skyttere mens jeg var der. De strålte da de kom ut fra skytebanen. Klubben holder åpen dag hver mandag og de har egen kvinnegruppe. En spennende klubb jeg gleder meg til å følge videre.

Fra Horten og omegn PK. Fra venstre, Madeleine Tveitdal Lysvik, Roger Feed, Bård Kirkeeng og Kåre Angvik.

Østre Agder og Tvedestrand JFF:
Så reiser jeg enda litt lenger sørover og passerer sørlandsporten. Nærmere bestemt til Østre Agder og Tvedestrand JFF. Jeg kjører noe kilometer ut av Tvedestrand sentrum og passerer ett par elger på veien for så å komme frem til en fantastisk bane.

Der møter jeg tre karer som ønsker hyggelig velkommen. Jeg får se dem i aksjon på banen og blir mektig imponert over skyteferdighetene deres.

Etter en omvisning på banen så trekker vi inn i klubbhuset. Et gammelt hus med sjel. Kaffe og kaker står på bordet og vi fikk noen veldig hyggelige timer sammen denne tirsdagskvelden i september mens vi la fine planer for klubben.
Etter lang tid med dugnader der mye har handlet om banen så skal det fremover satses mer på rekruttering og det skal arrangeres temakvelder. Tanken er å kunne tilby bedriftsskyting, kvinnegruppe, invitere andre idretter og å benytte seg av trenerpoolen.

Det var godt oppmøte av skyttere på banen denne kvelden. Klubben har bygd mye på banen og det har blitt utvidet mye siden starten i 1973. Ønsket er å kunne kjøpe tomten så de selv kan eie området.

Jeg er imponert over at de er så flinke til å ta hensyn til hyttefolket i området og setter opp skytetider som ikke skal forstyrre for mye, samtidig som de skal kunne utøve sin fine idrett.

Fra Tvedestrand JFF, fra venstre: Tonje Ch. Wegger, Kristian Grimslia, Karl Egil Nylén og Marius Larsen.

Felles for disse klubbene jeg nå har besøkt er at de har gjort og holder på å bygge og vedlikeholde banene sine.

I Bodø har de ei kjempefin bane, men klubbhuset begynner å bli litt utdatert så der skal det bygges nytt klubbhus. Dugnadsånden er på topp. Men selvfølgelig kan det gå litt ut over andre ting. Det er jo grenser for hva en kan gjøre på frivillig basis. Jeg må bare ta av meg hatten for den innsatsen som blir gjort ute i klubbene.

Faren er å bruke opp de frivillige som gjør så mye for klubben. En må ta seg tid til å rekruttere litt for å kunne få med flere pådrivere i klubben. Jeg anbefaler å rett og slett be om hjelp fra medlemmene. Tenk så mye lettere det vil bli for alle om oppgavene blir fordelt på flere. Så ildsjelene også kan få lov til å utøve idretten sin.

Kvinnegrupper, å invitere kvinner fra andre klubber rundt omkring til å samles og å reise til hverandre å skyte. Det kan ufarliggjøre det å reise ut på stevner og gir et godt samhold og ikke minst kontakt på tvers av klubbene.

På tide å brette opp ermene og få folk tilbake til skytebanene rundt omkring i Norge. Vi er alle i samme båt og innstasen må gjøres rundt om i alle klubber. Er det noen som har gode ideer og forslag som virker i deres klubb så del det gjerne med meg slik at jeg kan ta det videre til andre klubber.

Vi må stå sammen og hjelpe hverandre med planer og ideer!

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.