Parautøverne blir fullt integrert

OL-og PL-utøvere på Skytterlandslaget skal fra nå av jobbe sammen om alt og blir gitt akkurat de samme muligheter. Paralandslaget for rifle legges ned og samtidig starter en historisk satsing på unge utøvere.

– 2022 blir året der vi for alvor markerer vår satsing på unge utøvere i Skytterlandslaget, og denne gang er det innen rifledelen av paraskytingen det blir størst endringer. Vi gir fire unge utøvere muligheten på tre forskjellige nivå innen Skytterlandslaget UNG og trapper ned vår satsing på etablerte pararifleskyttere, som har utgjort stammen de siste årene, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Paraskytingen ble etablert i Norges Skytterforbund for over ti år siden og har gitt mange utøvere muligheten til å utvikle seg som skyttere, representere Norge internasjonalt og sågar oppnå mange gode resultater. Men samtidig har gjennomsnittsalderen på utøverne økt hvert år og det har vært liten tilflyt av unge utøvere. Resultater de siste årene viser at Norge har en tøff vei å gå for å kunne hevde seg på det øverste internasjonale toppnivået.

En ønsket utvikling
Sist sesong ble to unge utøvere tatt ut på Skytterlandslaget UNG og disse vil sammen med to nye hospitanter til laget utgjøre den første gruppen av unge paraskyttere som Skytterforbundet nå ønsker å legge til rette for i årene framover. Forhåpentligvis vil en tydelig satsing på unge utøvere i toppidretten kombinert med godt integreringsarbeid i breddeidretten også føre til økt rekruttering i denne aldersgruppen.

– Det er en ønsket utvikling. Generasjonsskiftet er gjennomført blant olympiske rifleskyttere for noen år tilbake og fullføres blant olympiske pistolskyttere kommende sesong. Samtidig gjør vi store endringer blant paralympiske parautøvere nå, for å legge til rette for at Norge kan kjempe helt i verdenstoppen i framtida. Vi må være tålmodige, men med riktig oppfølging ønsker vi å skape motivasjon blant våre ungdommer til en skikkelig satsing mot kommende mesterskap, sier sportssjef Aune.

Ingen ELITE-utøvere
Paraskytingen blir fullt integrert i vår øvrige satsing og det blir ikke eget Paralandslag på rifle fra neste sesong. Nå vil oppfølgingen av utøvere skje i Skytterlandslaget UNG, der både potensielle OL- og PL-utøvere blir en del av samme trenings- og konkurransegruppe. Dette skjer under ledelse av landslagstrenerne Andrea Wick og Malin Westerheim. Ingen av de nåværende etablerte utøverne er funnet kvalifisert for ELITE-nivået i Skytterlandslaget og ingen mottar dermed direkte oppfølging kommende sesong.

I paradelen av pistolskytingen er det ingen unge skyttere akkurat nå som kan rekrutteres inn på Skytterlandslaget. Derfor videreføres satsingen på to etablerte utøvere inntil videre, særlig med tanke på det kommende EM på hjemmebane. Disse skytterne har vært integrert i det øvrige pistollandslaget i et par år allerede og følges opp på lik linje med OL-satsende pistolskyttere av landslagssjef Uwe Knapp.

Alle kan nå internasjonale konkurranser
Etablerte utøvere vil likevel få gode muligheter til å kvalifisere seg til World Cup og internasjonale mesterskap. Med seriøs satsing på egen hånd og gode prestasjoner og resultater i vurderingsstevner er det fortsatt mulig å representere Norge, uavhengig av alder og tilknytning til Skytterlandslaget.

– Særlig viktig er det for oss å stille med et godt mannskap i Europamesterskapet på hjemmebane på Hamar i mars. Vi håper alle norske paraskyttere får gjort en god treningsjobb gjennom høst og vinter for å komme i posisjon til uttak i januar. Alle uttatte til EM vil være en del av forberedelsene til mesterskapet under ledelse av våre trenere på Skytterlandslaget, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Det planlegges minst en årlig samling av alle parautøvere aktuelle for internasjonale oppdrag for å kunne dele informasjon, diskutere og trene sammen. Dette vil bli et tilbud for alle på og utenfor Skytterlandslaget. Informasjon om dette blir gitt senere.

– Vi er stolte av det paratilbud vi har hatt i Norges Skytterforbund gjennom 10-15 år og føler vi tar et nytt, men naturlig steg videre gjennom å vektlegge satsing på unge utøvere og samtidig fullføre integreringsarbeidet. Fra nå av har vi kun utøvere på Skytterlandslaget, uavhengig av hvilke øvelser de skyter eller konkurranser de jobber mot, og uttrykket parautøver blir mindre vesentlig å bruke, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Toppidrettsplan, Sportsplan og hvilke utøvere som utgjør Skytterlandslaget 2022 er rett rundt hjørnet, og publiseres her på skyting.no.