Vebjørn Berg leder samlet leirduelandslag

Den tidligere rifleskytteren Vebjørn Berg blir landslagssjef for Skytterlandslaget Leirdue i 2022. For første gang samles OL-trap og skeet i en felles satsing mot verdenstoppen.

– Jeg gleder meg som en unge rett og slett, og ser fram til å tiltre stillingen 1.november. Det er med stor respekt jeg tar på meg oppgaven å lede våre best leirdueskyttere gjennom 2022-sesongen. Jeg er svært motivert til å bidra til dette spennende prosjektet for både skeet og OL-trap, sier Vebjørn Berg.

Vebjørn Berg regnes som en av våre beste rifleskyttere i historien med hele 27 mesterskapsmedaljer internasjonalt og 4.plass fra Beijing i 2008 som beste plassering i OL. Han er europamester individuelt og har sju gull i lagkonkurranser fra EM og VM. I tillegg ble Berg også Skytterkonge to år på rad på Landsskytterstevnet til DFS i 2008 og 2009. Men bare noen år senere ble han tvunget til å legge opp som rifleskytter på grunn av synstrøbbel og skiftet deretter til hagleskyting.

– Skeetskytinga har kun vært en artig hobby etter endt toppidrettskarriere og ingen seriøs satsing, men jeg har lært mye om sporten og truffet mye hyggelig folk i årene i leirduemiljøet. Det er like krevende å bli en internasjonal god leirdueskytter som det jeg opplevde selv som rifleskytter, sier Vebjørn Berg.

I Skytterlandslaget Leirdue blir Berg ansvarlig for en gruppe på 6-8 skyttere fra begge OL-øvelsene skeet og OL-trap. Han vil ha det faglige ansvaret for hele gruppen og får med seg Magne Østby som landslagstrener på OL-trap. I skeet er det Berg selv som blir hovedtrener i et planlagt felleskap med utøverne, som i enda større grad enn tidligere skal jobbe tett sammen for felles utvikling.

– Vi har valgt Vebjørn som landslagssjef fordi han vet hva som må til for å bli best i verden i skyting. Han har teft for dette, han har gode lederegenskaper og han er grunnleggende nysgjerrig og ærgjerrig i sitt arbeid. Vi ønsker å utvikle toppidrettskulturen i leirdue, rive ned alle vegger mellom skeet og OL-trap, samt i enda større grad legge til rette for at kvinner får skikkelig plass i en svært mannsdominert del av sporten vår. Vi opplever at Vebjørn er veldig motivert for å jobbe med disse punktene til det beste for våre utøvere, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Berg er foreløpig i permisjon i ett år fra sin jobb i Forsvaret, med intensjon om at han fortsetter som landslagssjef hele veien til og med OL i Paris. Ansettelsen av Vebjørn Berg og etableringen av et felles leirduelandslag markerer starten på en mer profesjonell satsing på leirdue for å oppnå gode prestasjoner i kommende internasjonale mesterskap.

Denne sesongs landslagstrener Ole Henrik Gusland blir sparringspartner for Vebjørn Berg i høst, og han er også tiltenkt oppdrag som leder for våre skyttere i noen av de internasjonale konkurransene kommende sesong.

– Jeg er veldig glad for at Ole Henrik har sagt seg villig til å bidra i oppstarten. Han har gjort en god jobb og jeg gleder meg til å sette meg ned med ham og resten av gruppen for å diskutere planene framover, sier Vebjørn Berg. Berg og Gusland satt sammen i den aller første Toppidrettskomiteen i Norges Skytterforbund fra 2017 og framover.

Toppidrettsplan, Sportsplan og hvilke utøvere som utgjør Skytterlandslaget 2022 er rett rundt hjørnet, og publiseres her på skyting.no.