Historisk satsing på unge

Skytterlandslaget 2022 blir rekordungt med hele 39 skyttere under 25 år. Satsingen er inspirert av suksessen våre unge utøvere oppnådde i OL i Tokyo og i Skytterlandslaget UNG kommende sesong kryr det av fremadstormende talenter.

– Vi fortsetter foryngelsen av Skytterlandslaget og sesongen 2022 blir ekstra spesiell. Vi tar vare på svært mange av de etablerte UNG-skytterne som ikke har fått skyte internasjonalt gjennom koronapandemien og åpner i tillegg opp for nye skyttere inn i vår satsing, sier sportssjef Tor Idar Aune.

I Skytterlandslagets grunnsetning heter det at alle skyttere som vil bli best i verden og som er villige til å legge ned det arbeidet som kreves, skal få muligheten. Og nytt nøkkelord for Skytterlandslaget er nettopp vilje, sammen med ærlighet, utvikling og trivsel.

– Med vilje mener vi både motivasjon, gjennomføringskraft og ikke minst evne til å prioritere for å nå sine drømmer som utøver. Det internasjonale toppnivået er skyhøyt og for å nå dette kreves svært dedikerte utøvere som virkelig trives med idretten sin og som søker utvikling i trening og konkurranser hver eneste dag, sier Aune.

Mye trening, mye trening sammen og med høyest mulig kvalitet, er viktige årsaker til at våre unge rifleskyttere i Tokyo oppnådde sine gode resultater i OL. Tre fjerdeplasser og hele åtte plasseringer blant de tolv beste har skapt stor oppmerksomhet. Ingen andre sommeridretter i Norge hadde slike Topp-12-resultater å vise til. Generasjonsskiftet i toppidrettssastingen til Skytterforbundet skal nå fullføres og det merkes godt i høstens landslagsuttak.

21 skyttere klassifiseres som utøvere i UNG+. Dette er etablerte UNG-utøvere med gode muligheter til å ta steget inn i verdenstoppen de kommende sesonger. Her kreves at utøvere legger til rette for egen satsing og for mange av dem blir kommende sesong avgjørende for videre tilbud på Skytterlandslaget.

For bak der igjen er 14 utøvere tatt ut på UNG for å lære mer om toppidrett og få første kjennskap til hva som kreves for å bli en internasjonal toppskytter. Ni av disse er inne på UNG for første gang, og svært viktig for alle disse er at de skal kjenne etter om de ønsker en toppsatsing etter å ha fått mer kunnskap.

– Under disse landslagsutøverne etableres en hospitantordning for skyttere vi ser for oss kan nå UNG kommende sesonger. Vi er nøkterne og tålmodige med disse yngste utøverne og ønsker ikke å legge press på noen så tidlig i karrieren. De må få leke og trene uten forventningspress, men kanskje kan vi tilføre noe eller i alle fall inspirere utøverne gjennom denne ordningen. Derfor får foreløpig ni utøvere tilbud som hospitant og vi vil den nærmeste tiden ta kontakt med dem og orientere hva vi kan tilby, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Malin Westerheim og Andrea Wick følger opp rifleskytterne på Skytterlandslaget UNG, mens Uwe Knapp og Vebjørn Berg får ansvaret på pistol og i leirdue. Du kan lese mer om satsingen på Skytterlandslaget UNG i sportsplanen som legges ut på våre nettsider i løpet av kort tid.