Gullvinnerne i Kairo

Første WC-seier på ni år

Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg vant World Cup Kairo på OL-øvelsen 10 meter luftrifle mixed team onsdag formiddag. I en forrykende finale seiret de til slutt 17-15 over Italia. Og bare noen timer senere ble det andreplass i finalen av lagkonkurransen på 10 meter luftrifle for Jeanette, sammen med Jenny Stene og Mari Bårdseng Løvseth.

All skyting med luftpistol og luftrifle er over i WC Kairo og vi oppsummerer det som har skjedd de første fire dagene i Egypt.

I finalen på 10 meter luftrifle mixed team fikk Norge en pangstart og ledet 11-3. Italia kom sterkt tilbake og overtok ledelsen 13-11. Så kontret Norge igjen før Italia fikk matchball på stillingen 13-15.  Nok en gang kom Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg tilbake og utlignet til 15-15.

I denne konkurransen gjelder først til 16 poeng og i den avgjørende duellen til slutt måtte italienerne til slutt gi tapt. Det ble skutt på et svært høyt nivå i finalen, som ble en heseblesende opplevelse for den lille norske kontigenten i Kairo. I en slik gullfinale skyter alle sammen ett skudd, før to poeng tildeles laget med best poengsum samlet. Uavgjort gir ett poeng til begge lag.

– Vi er selvsagt glade og stolte. Det kjennes veldig godt å endelig vinne en World Cup-konkurranse. I dag var vi flinke, sa Jeanette Hegg Duestad.

– Jeg synes vi er flinke til å holde fokus og jeg er veldig fornøyd nå. Artig å gjøre dette sammen med Jeanette og det føles som en seier for hele laget, sa Jon-Hermann Hegg.

– Rett og slett imponerende. Begge lag i gullfinalen holder skyhøyt nivå hele veien gjennom, og da er det ekstra sterkt å ta dette hjem på et avgjørende skudd, sa landslagssjef Espen Berg-Knutsen.

Tidligere på dagen var Jeanette og Jon-Hermann overlegne i sin semifinale da de gikk til gullfinalen, etter at de også var best i kvalifiseringen tirsdag. Det norske andrelaget kvalifiserte seg også til semifinalen, og Jenny Stene og Henrik Larsen var virkelig nære og sende to norske lag til gullfinale. Duoen endte til slutt på 6.plass. Norge har aldri gått videre til finaleskytingen med to lag videre i denne øvelsen i World Cup.

Dette er Norges første WC-seier siden 2013, da Tore Brovold og Tom Beier Jensen tok en historisk dobbeltseier i skeet i Al Ain. Siste seier i rifle var Ole Magnus Bakken på helmatchen i Beijing i 2009. Og faktisk må vi 21 år tilbake for å finne siste WC-seier med luftrifla. Da vant Leif Steinar Rolland den individuelle øvelsen i WC München. Vi har aldri tidligere vært på pallen i den relativt nye mixed team-øvelsen, som kom på WC-programmet først i 2018.

Andreplass i lagkonkurranse
Jeanette Hegg Duestad fikk skyte enda en gullfinale onsdag. Sammen med Jenny Stene og Mari Bårdseng Løvseth vant Norge den første kvalifiseringsrunden på 10 meter luftrifle kvinner lagskyting i etter helt sanseløst god skyting. Jeanette skjøt 318,2 poeng og både Jenny og Mari skjøt 316,4 poeng til samlet 951,0 poeng. Det var nesten ikke til å tro.

Og Norge fulgte opp med å vinne også den andre kvalifiseringsrunden før de tapte knepent en flott gullfinale mot Ungarn med 13-17 til slutt. Singapore ble nummer tre.

Det norske herrelaget med Ole Martin Halvorsen, Henrik Larsen og Jon-Hermann Hegg ble nummer 10 ti i sin lagkonkurranse. Mest imponerende her var Jon-Hermann Hegg med 316,0 poeng på sine 30 skudd, en snau halvtime etter å ha vunnet karrierens første WC-konkurranse på mixed team.

La oss bruke to ord ekstra på Mari Bårdseng Løvseth. Hun fikk i januar beskjed om at hun akkurat ikke kom med i troppen til EM på Hamar, hennes eget hjemsted. Rangert som nummer seks i Norge ble hun vurdert helt inn, men måtte tåle et nei. Hun svarer opp med å gå rett på trening for å bli enda bedre og jobber knallgodt gjennom hele februar.

Tre dager før avreise til WC Kairo fikk hun plutselig tilbudet om å steppe inn for Katrine Lund, som måtte melde sykdomsforfall. I dag skyter hun 316,2 poeng og 210,5 poeng i kvalifiseringen, med en 106,3-serie til slutt – og er garantert medalje i World Cup – sølv eller gull.

Vi håper dette inspirerer alle andre unge hardtsatsende skyttere i alle grener i Norge til å fortsette å tro på det, uansett hva som skjer på veien.

Sølvlaget i Kairo, f.v. Mari Bårdseng Løvseth, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad

Jenny best individuelt
Jenny Stene skjøt en meget god kvalifisering på 10 meter luftrifle individuelt mandag. På seks WC-starter i denne øvelsen har hun nå hele tre ganger kvalifisert seg til finaleskytingen. I Kairo ble hun nummer åtte både i kvalifiseringen og totalt.

I det nye finaleoppsettet skytes første semifinaler og så finale. I sin semifinale skjøt Jenny kun tiere, men det blitt litt tynt og hun gikk ut først av de fire konkurrentene på standplass. Men uansett en strålende prestasjon av Jenny nok en gang. Jeanette Hegg Duestad ble nummer 18 med 628,3 poeng, bare ett poeng fra finale og meget gledelig med Mari Bårdseng Løvseth på 34.plass med 626,6 poeng etter jevn og god skyting hele konkurransen gjennom i sin WC-debut.

Jon-Hermann Hegg ble beste norske skytter på herrenes 10 meter luftrifle i WC Kairo. Med 626,6 poeng på sine 60 skudd endte han som nummer 27, knapt foran Henrik Larsen på 30.plass med 626,5 poeng. Finalegrensa ble til slutt 629,6 poeng. Ole Martin Halvorsen med en flott debut med luftrifla i World Cup. 624,5 poeng og 41.plass var godt levert i sitt første møte med verdenseliten.

Ole-Harald med karrierebeste på pistol

Ole-Harald Aas skjøt karrierens klart beste WC-konkurranse med sine 578 poeng og 19.plass på 10 meter luftpistol i Kairo mandag ettermiddag. Dette er det beste vi har sett av en norsk luftpistolskytter i World Cup siden Stein Fiskebeck var blant verdens beste på begynnelsen av 90-tallet.

Etter det første av to lag i kvalifiseringen lå Ole-Harald helt oppe på 9.plass. Til slutt skilte det 4 poeng opp til finalegrensa for Ole-Harald. 92 skyttere deltok på 10 meter luftpistol menn.

Faktisk var han på vei mot noe enda større. Etter 95-96-97-99-97 var han helt der oppe og luktet på både norsk rekord og en plass i finaleskytingen. 94 poeng etter mye høydespredning på de siste ti skuddene sendte han litt ned på lista, men uansett svært oppløftende av 28-åringen fra Porsgrunn, som skyter for Bærum PK.

Ole-Harald var først tilbake i full trening i høst etter tjeneste i Irak for det norske forsvaret i koalisjonen mot IS. Han har tålmodig bygd seg opp igjen og dagens prestasjon og resultat viser at han er på vei helt inn i verdenstoppen med fortsatt seriøs satsing og utvikling.

Ole-Harald Aas har tidligere skutt fire WC-konkurranser på 10 meter luftrifle i årene 2017, 2018 og 2019. Hans 570 poeng og 59.plass i WC Beijing i 2019 var hans beste resultat i World Cup før dagens konkurranse.

Ann Helen Aune gjennomførte også en god kvalifisering i luftpistol i sin WC-debut i Kairo. Landslagstrener Uwe Knapp var veldig fornøyd med innsatsen til Ann Helen på standplass tirsdag. Hun endte på poengsummen 554 poeng etter seriene 92 – 90 – 94 – 95 – 91 – 92.

I onsdagens mixed team-konkurranse på luftpistol ble Norge nummer 38 med 553 poeng i kvalifiseringen på 10 meter. Norge stiller ikke lag i lagkonkurransen på pistol, og våre to pistolskyttere beveger seg nå over på 25-metersbanen for forberedelse til konkurransene der fra og med torsdag.

Ole-Harald i aksjon i Kairo