Hektisk fredag i Vikingskipet

Fredag 25.03 er det klart for de individuelle konkurransene på både rifle og pistol i EM 10 meter på Hamar. En hektisk dag med både kvalifisering og forhåpentligvis finale for våre seniorer, men ikke alle får kjempe om medaljer.

I alt 14 norske seniorer skal i aksjon i løpet av fredag. I den flotte skytearenaen bygd opp inne i Vikingskipet skal det skytes fra morgen til sen ettermiddag, med påfølgende finaleskyting i finalehallen på Scandic Hamar. Ti norske rifleskyttere og fire pistolskyttere konkurrerer i menn og kvinner senior.

Rifle kvinner er første øvelse fredag med start kvalifisering klokken 10:15. Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene og Katrine Lund skyter om medaljer, mens Johanna Reksten og Milda Marina Søberg Haugen skyter som såkalt RPO, Ranking Point Only. I herreklassen klokken 12:15 skyter Henrik Larsen, Simon Kolstad Claussen og Jon-Hermann Hegg om medaljer, samt Endre Hagelund og Ole Martin Halvorsen som RPO.

Alle 10 var i utgangspunktet tatt ut til å skyte om medaljer, men ved ankomst Hamar tidlig onsdag morgen fikk de beskjed om endring på dette. For først tirsdag kveld denne uken ble det klart at juryen ikke ønsker å følge ECH 2022 General Information. Det etter at Skytterlandslagets ledelse har jobbet i flere dager inn mot arrangør, TD, jury og appelljury for å påvirke dette. I dette informasjonsdokumentet, som er invitasjonen til EM sendt ut til alle europeiske medlemsland, står det skrevet at alle nasjoner får stille med fem utøvere i kampen om finaleplass. Eneste begrensing er at hver nasjon får ha maksimalt tre skyttere i en finale, men dette avgjøres etter kvalifisering.

ECH 2022 General Information er utviklet av arrangøren og godkjent av ESC før utsendelse. Norge har basert seg på informasjonen i denne utsendelsen og har følgelig trodd at alle fem uttatte skyttere får kjempe om medaljer. Med så mange regelendringer i internasjonal skyting er General Information fra arrangører den informasjon som alle forbund styrer etter i påmelding og planlegging. Skytterlandslagets administrasjon oppdaget feilen i dokumentet tidligere denne uken og tok umiddelbart kontakt med TD for en oppklaring. Etter mange runder både muntlig og skriftlig ble saken avsluttet i Jury of Appeal sent tirsdag.

– Vi er ikke fornøyde med avgjørelsen og er svært lei oss for at utøverne blir skadelidende. Appeljuryen har sett bort fra at arrangør og ESC sammen har sendt ut feil informasjon, og utelukkende vedtatt at ESC Regulations skal følges, uavhengig av hvordan dette har oppstått. Vi ba innstendig om at utøverne som har forberedt seg i månedsvis ikke må lide for dette, men nådde ikke fram. Så langt vet vi at også Polen har havnet i samme situasjon og trolig er det enda flere nasjoner, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– Utøvergruppa har håndtert dette mesterlig og støtter hverandre i situasjonen som har oppstått. De ønsker alle å prestere uavhengig om de er med i kamp om medaljer eller ikke, og de ser fram mot fredagens konkurranse etter at tårer er tørket og skuffelse har lagt seg noe, sier sportssjefen for Skytterlandslaget.

På luftpistol er det førsteårsseniorene Elena Eikevoll Heltne og Ann Helen Aune som er våre kvinnelige skyttere. De starter sin kvalifisering klokken 14:15. Også førsteårssenior Ludvik Hembre og noe mer rutinerte Ole-Harald Aas skyter 10 meter luftpistol i herreklassen klokken 16:15 i Vikingskipet.

Det er nå 14 år siden siste norske europamester på 10 meter i seniorklassene. Are Hansen vant i 2008 finalen på 10 meter luftrifle menn, mens siste medalje er Malin Westerheims sølvmedalje fra EM 2016 i kvinneklassen. Eneste norske kvinnelige europamester på 10 meter er Anne Grethe Jeppesen med luftrifle si i 1981. Harald Stenvaag vant 10 meter luftrifle både i 1981 og 1982, og det femte og siste norske EM-gullet gjennom historien er Tor Heiestad på 10 meter rifle viltmål i 1990. I luftpistol har Norge aldri vunnet medaljer i EM 10 meter, men sist søndag på Hamar ble Mattis Hembre første norske europamester i juniorklassen i denne øvelsen. Mattis er tvillingbror til Ludvik og brødrene skyter altså i to forskjellige klasser i årets europamesterskap.

Konkurransene kan følges lives via nettsiden til Sius Results. 

ESC har egen livestream på finalene i rifle og pistol i helgen. Finalene sendes også på TV2 Sport.