EM 10 M på Hamar, en hjemmeseier i Frivillighetens år

Bjørn Harald Vik, leder for Hovedkomiteen for EM på Hamar, oppsummerer mesterskapet:
Jeg skriver 29. mars 2022, og EM 10 meter på Hamar er over. Nesten tre år med planlegging er gjennomført i praksis. Mange personer har hatt lange dager for å få dette til å bli det mesterskapet som vi ønsket.

Fra første planleggingsdag var vi klar over at vi var 100% avhengig av frivillig innsats. Vi gikk ut til Skytter-Norge og ba om hjelp, og responsen var enorm. Vi trengte frivillige i mange funksjoner. Etter noen måneder hadde vi fylt opp alle funksjoner med den kunnskapen og kompetansen som vi trengte.

Alle de frivillige gjorde en kjempeinnsats. Jeg var før mesterskapet ute og sa at han «noen» ikke sto på lista over frivillige. Med det mente jeg at vi alle måtte ta et tak når vi så at noe ikke var som det skulle. Dette viste seg å stemme: «noen» var ikke der, og alle tok i et tak langt over det jeg forventet.

Rigg til mesterskapet startet 10. mars. Kenneth Eikenes ledet dette med en presisjon og detaljplan som var en offiser verdig. Banen kom på plass. Det å se 90 skiver på rad, gleder en gammel yrkesmilitær som blir glad hver gang noe er beint og rett. De tilreisende reagerte svært positivt og lot seg imponere av banen. De ble kjørt helt inn i hallen og tok bilder av treningsbanen i ren entusiasme, og ble nærmest sjokkert når de fikk vite at dette var treningsbanen og at kvalifiseringsbanen var på den andre siden.

Vi hadde opprinnelig et ønske om å arrangere PARA og Funksjonsfrisk sammen. Dette lot seg ikke gjøre da dette internasjonalt er to forskjellige forbund. Vi startet derfor med PARA. World Shooting Para Sport (WSPS) ønsket å ha finalene i Vikingskipet. Rigg-teamet bygde en finalebane som ble meget godt mottatt av utøverne. Frykten for forstyrrelser fra treningsbane og annen støy fra hallen under finalene var ubegrunnet. Tilbakemeldingene fra WSPS er udelt positive.

Gjennomføringen av mesterskapet gikk helt etter planen. Banemannskapene kjente sine roller og vi erfarte at generalprøven under NM på Kisen var nyttig og viktig. Smårusk ble ryddet av veien og første gjennomføring ble gjennomført til 10,1. Noen små justeringer ble gjort og resten av kvalifiseringen ble gjennomført pent og riktig til 10,9.

Elevene fra Kongsvinger  og Meråker VGS gjorde en utmerket jobb. Med sin ungdommelige tilstedeværelse og god kunnskap om regelverk og sporten la de «lista» høyt på de posisjonene som de bemannet. Kanskje finner vi fremtidige internasjonale dommere blant disse flotte ungdommene.

En annen gruppe som ble lagt merke til, var ungdommene fra Skytternes Ungdomsnettverk. Om de var bunadskledde eller var iført funksjonærklær, var de en fryd å jobbe sammen med. Entusiasmen og gleden over å jobbe i et godt team smittet over på alle og smilet var alltid på lur.

18. mars snudde vi oss rundt og gjorde klart for European Shooting Confederation (ESC) sin del av mesterskapet. Vi hadde lært noen detaljer og hadde med dette nyttig erfaring som vi tok med oss inn i siste del av mesterskapet. I denne sluttfasen så ble finalebanen til WSPS bygd om til Running Target. En godt sammensveiset gjeng fra viltmål-miljøet bygget baner som TD godkjente uten kommentarer.

Alle kvalifiserings-omgangene ble prikkfritt gjennomført. Finalene skulle gjennomføres i Hamarhallen på Scandic Hamar. Riggeteamet gikk til oppgaven som igjen var nøye planlagt. I løpet av to dager sto en arena klar rigget med lyd, lys og TV-team etter ESC sine spesifikasjoner. Finalebanene var klare og testgjennomføringer av seremonier ble gjennomført. Finalebanen fungerte slik vi hadde forventet og tilbakemeldingene fra TV-seere fra flere land har vært positive. Finalene ble ledet av Rune Kristian Hansen med stødig hånd. Det som kjennetegner en god CRO er bruk av få ord. Kommandoene var korte, konsise og presise. Meget bra.

27. mars, på ettermiddagen, ble siste finaleskudd avfyrt. Da startet nedpakking. Hamarhallen var utleid til en kongress dagen etter, så alt utstyr måtte pakkes ned og fraktes vekk fra hallen. Samtidig startet nedriggingen av banene i Vikingskipet. Kl 20.00 samme kveld var det meste pakket ned og klar for bortkjøring. Som et eksempel på arbeidsinnsatsen som ble nedlagt, vil jeg nevne Running Target-karene. De pakket ned sine baner og fortsatte umiddelbart med kvalifiseringsbanen. Dette sier alt om innstillingen til de frivillige.

Jeg kan ikke få takket de frivillige nok etter dette mesterskapet. De har stått på døgnet rundt, bokstavelig talt. Alle har gjort en kjempeinnsats som har blitt lagt merke til. Farlig å trekke frem noen spesielt, men vi visste at transport og mat er noe som fort kan skape misnøye. Logistikken med Esten Murbreck i spissen gjorde en kjempeinnsats. Sammen med Peter Tellefsen utgjorde de forskjellen. Planer ble lagt, men like fort forkastet pga. forandringer og kanseleringer av fly osv. Evnen til å snu seg rundt og legge innsatsen der den trengs, er logistikkens viktigste egenskap. Denne egenskapen viste vår logistikkfunksjon at de hadde, selv når det var som mest hektisk.

Et slikt mesterskap består av mange detaljer som skal være koordinert. I tillegg til de normale oppgavene som våpenoppbevaring, utstyrskontroll, sted for luftfylling osv., måtte vi også forholde oss til Covid og testing ved ankomst. Jeg hadde forventet noen positive tester. Antallet ble 5 positive ankomst-tester, noe som fremstod som meget få, slik jeg ser det.

2022 er frivillighetens år. EM på Hamar hadde vi ikke klart å gjennomføre uten de frivillige. Vi hadde 120 personer fra hele landet som brukte av sin ferie og fritid på Hamar. Uten dere hadde dette ikke vært mulig. Vi har nå bygd opp god arrangements-kompetanse. Denne skal vi ivareta og bygge videre på. Vi skal fortsette å utdanne nye og yngre dommere. I sommer arrangeres stort NM på Løvenskioldbanen. Et mesterskap med alle grener samlet. Der skal vi bruke opparbeidet kompetanse, og kanskje blir det flere internasjonale konkurranser i tiden som kommer.

Takk til dere alle som brukte tid på Hamar, og takk også til dere som støtter oss.

Bjørn Harald Vik
Leder Hovedkomiteen