Uttak internasjonale stevner i mai og juni

I alt 51 skyttere er tatt ut til seks internasjonale stevner i mai og juni. Et svært omfattende uttak der mange forhold er lagt til grunn.

– Vi ønsker å innfri det vi har kommunisert gjennom sportsplanen vi presenterte i oktober. Vi skal legge til rette for våre aller beste, utvikle nye utøvere til det øverste internasjonale nivå og innlemme nye skyttere i vår toppidrettssatsing. Og i utgangen av en pandemi ønsker vi også å se alle de som har stått på treningsbanen dag ut og dag inn, men som ikke har fått muligheten til å komme ut og teste seg internasjonalt, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– Alle uttak er derfor sett i sammenheng og en totalvurdering ligger til grunn for vår avgjørelse. Sesongens store mål er EM og VM til høsten, der de første kvoteplasser til OL i Paris deles ut. Det er også vektlagt for å finne beste løsning i de ulike gruppene av utøvere på Skytterlandslaget. Og aller viktigst er at uttakene er i tråd med de publiserte kriteriene sier sportssjefen.

Allerede i juni er det kvoteplasstevne for Paralympics 2024 i franske Chateauroux. En mindre tropp sendes dit, men 12.mai kommer nytt uttak til det nyinnsatte WC-stevnet i München med muligheter for enda flere utøvere i de paralympiske øvelsene til å kvalifisere seg.

– Vi har valgt å stå over WC Changwon og WC Para Changwon av flere årsaker. Vi ser at flyreiser er mer komplisert etter at luftrommet over Russland ble stengt, og en slik reise krever langt mer forberedelse og tid etterpå til å hente seg inn, enn den verdien vi ser av deltakelse. I stedet prioriteres noe ferie, trening og forberedelse til høstens mesterskap, sier Tor Idar Aune.

Planlagt vurderingsstevne for rifle på 50 meter helga 8-10.april er avlyst. Stevnet er ikke nødvendig å gjennomføre på grunn av uttak, og da mener vi det er best at utøvere heller prioriterer forberedelse til vurderingsstevnet på Løvenskiold 14 dager senere. Også planlagt vurderingsstevne 21-21.mai er avlyst, da dette kolliderer med enten hjemreise, avreise eller forberedelse til tre store internasjonale konkurranser.

– Vi beklager de utfordringene dette eventuelt gir for utøvere, men mener dette er den beste avgjørelsen totalt sett, sier Aune. NM i månedsskiftet juni/juli er inne som vurderingsstevne til VM i alle øvelser og i tillegg er flere vurderingsstevner fastsatt for viltmål og leirdue.

Uttak til Universiaden i Chengdu blir gjennomført nå og ikke senere i måneden på grunn av nye retningslinjer fra arrangør og Norges Studentidrettsforbund, som organiserer dette for Norge. Administrasjonen for Skytterlandslaget ser ikke muligheter for å vente lenger nå. Denne konkurransen har fortsatt stor usikkerhet rundt seg på grunn av krigen i Ukraina og den fortsatt pågående pandemien, men mye tyder på at den blir gjennomført.

Alle nødvendige endringer av høstens sportsplan er nå lagt inn i revidert sportsplan godkjent av Toppidrettskomiteen og som publiserer på skyting.no lørdag 02.04.22.

Men her er uttakene som presenteres aller først. Alle uttak er gjort i samarbeid mellom landslagssjefer, landslagstrenere og sportssjef. Uttak er diskutert, kontrollert og godkjent av Toppidrettskomiteen. Spørsmål eller kommentarer om uttakene rettes til sportssjef Tor Idar Aune på mail tori @ skyting.no

Det kan komme endringer da vi ennå ikke er 100% sikre på at alle utøvere kan delta på grunn av skole, studier, jobb, familie, sykdom osv. Vi venter også fortsatt på en avklaring fra Politidirektoratet om våre unge pistolskyttere får dispensasjon for å reise med våpen.

********

EYL Tallin

RIFLE
Synnøve Berg
Thiril Brendryen
Jens Østli
Vebjørn Grimsrud

PISTOL
Ane Bjørkås Torgersen
Tiril Fredrikke Schüller
Sondre Haltvik
Kristoffer Helgøy Henriksen

Dette er 2.kvalifiseringsrunde European Youth League, for skyttere under 18 år. Norge kvalifiserte seg gjennom resultater i utvalgte stevner i Norge tidligere i år. På rifle og delvis pistol gis muligheten til deltakelse til skyttere som er tidlig i sin utvikling. Norge kjemper om videre kvalifisering til finale til høsten.

WC Junior Suhl

RIFLE
Kvinner junior
Julie Paulsen Johannesen
Martine Sve
Pernille Nor-Woll
Andrea Ingstadbjørg Alstad

Menn junior
Tobias Bernhoft-Osa
Even Olai Enger Throndsen
Isak Gurrik
Lars Lilleng

PISTOL
Kvinner junior
Tiril Fredrikke Schüller
Ane Bjørkås Torgersen
Malin Vik
Emmeline Eikrem Bryhn

Menn junior
Erik Eknes
Hans Nøstvold Wang
Sondre Risan Haltvik
Even Lien Akre

En blanding av noen rutinerte juniorer, men mest svært urutinerte utøvere på sin første reise til World Cup. Totalvurdering av både satsing og konkurranser er lagt til grunn, i henhold til sportsplan. Det er vurdert utvidelse av troppen, men en totalvurdering tilsier at fire utøvere av hvert kjønn i hver gren er den beste løsning.

GP Granada

RIFLE
Kvinner
Jeanette Hegg Duestad
Jenny Stene
Katrine Lund
Tonje Engevik (RPO)
Benedikte Oppedal (RPO)

Menn
Jon-Hermann Hegg
Henrik Larsen
Ole Martin Halvorsen

Uttak av våre beste rifleskyttere etter ønske fra landslagssjef som ser dette er en bedre løsning for sesongen totalt sett, enn deltakelse i WC Baku. ELITE-skytterne suppleres med tre rifleskyttere fra Skytterlandslaget UNG.

LEIRDUE

Kvinner
Malin Farsjø (skeet)
Rachelle Wolff (OL-trap)

Menn
Erik Watndal (skeet)
Jørgen Engen (skeet)
Espen Unneland (OL-trap)
Ruben Grønbeck Lillerud (OL-trap)

Skytterlandslaget Leirdue ser bort fra WC Baku av flere grunner og prioriterer GP Granada. Dette gir mindre totalbelastning og trolig bedre værforhold å skyte under. Banen i Baku er svært vindutsatt og Granada gir trolig en bedre mulighet for godt sportslig utbytte.

WC Baku

PISTOL

Kvinner
Ann Helen Aune
Tiril Fredrikke Schüller

Menn
Erik Eknes
Ole-Harald Aas

RIFLE

Kvinner
Johanna Reksten
Mari Bårdseng Løvseth
Milda Marina Søberg Haugen
Karina Stette

Menn
Martin Voss
Vegard Sveen Nordhagen
Tobias Bernhoft-Osa

I denne World Cup får hele sju utøvere sin debut i World Cup. På rifle åpnet denne muligheten seg når våre aller beste skyttere kjører et alternativt opplegg, som beskrevet tidligere.

WC Para Chateauroux

RIFLE
Martin Sørlie-Rogne
Vegard Sørlie Krogsæther

Dette er det første stevne for utdeling av kvoteplasser til Paralympics 2024. Kampen om kvoteplasser er på det hardeste i starten når ingen har fra tidligere, og senere kvoteplasstevner har større prioritet for Norge enn dette stevnet. To utøvere i god utvikling velges for denne WC og trolig blir troppen større for neste WC i München i juli. Dette avgjøres innen 12.mai i et eget uttak.

Universiaden Chengdu

RIFLE
Milda Marina Søberg Haugen
Tonje Engevik

Dette er en konkurranse der den praktiske gjennomføringen er i regi av Norges Studentidrettsforbund, men kostnader dekkes av Skytterlandslaget. Vi velger kun å delta med to skyttere etter en totalvurdering.