Hva er veien til Olympiske Leker 2024?

Neste OL arrangeres i Paris i 2024. Vi beskriver her veien til å vinne kvoteplasser for deltagelse i konkurransene og trekker fram noen interessante endringer fra tidligere OL.

I skyting gjelder det, for både OL og Paralympics, å vinne kvoteplasser i stevner de siste to årene før lekene for å kvalifisere seg. Kvoteplasser er ikke personlige, men vinnes for landet man representerer, med unntak av kvoteplasser delt ut på rankingpoeng, se forklaring under.

– Målet er å utvikle skyttere gode nok til å reelt kjempe om finaleplasser og medaljer i OL 2024. På veien dit må vi vinne kvoteplasser, og rundt to måneder før lekene starter blir det avgjort om eventuelle plasser skal benyttes og hvem som eventuelt blir tatt ut til OL, sier sportssjef Tor Idar Aune.

– Tidligere har en kvoteplass i en øvelse gitt nasjonen mulighet til å delta i alle øvelser innen denne grenen. Nå er denne muligheten kun gitt til utøveren som vinner kvoteplassen og ikke til nasjonen. Dette kan bli en ny faktor i OL-uttaket hvis utøvere uten kvoteplasser er aktuelle for deltagelse, men dette kommer vi tilbake til når endelige norske uttakskriterier blir presentert senere, sier sportssjef Aune.

– Vi ser også at en nasjon kun kan vinne én kvoteplass i den enkelte øvelse i et kvoteplassstevne med de nye reglene. Det er en ny vri som det kan bli spennende å se konsekvensene av. I fjorårets EM vant eksempelvis Norge dobbeltseier på 50m match menn, og hvis dette hadde vært årets EM, som er kvoteplasstevne, ville dette gitt kun en kvoteplass selv om to plasser skal deles ut, sier Aune.

De nye reglene sier også at kvoteplasser kun kan vinnes i finaler, og ikke som tidligere, der utøvere utenfor topp 8 i kvalifiseringen i et kvoteplasstevne kunne vinne kvoteplass hvis mange nok utøvere foran på listen hadde plass fra tidligere eller utøvernes nasjoner hadde fylt sin kvote.

Tidligere er World Cup benyttet som stevner der man kunne vinne kvoteplasser direkte. Nå er dette endret, og kvoteplasser vinnes kun i EM, VM, European Games, ett eget kvoteplasstevne for Europa og ett for hele verden. Men gjennom gode WC-plasseringer kan man til slutt vinne kvoteplass som beste skytter på ISSFs ranking når alt skal telles opp.

Regelverket er komplisert, men vi gir dere her et norsk sammendrag av de viktigste punktene. Alt kan leses på ISSFs sider – https://www.issf-sports.org/getfile.aspx?cshipid=2728&mod=docf&pane=1&inst=528&file=Olympic-Games-Paris-2024-qualification-system-Shooting-Sport-English.pdf

Øvelser OL 2024
10m luftpistol kvinner (AP W)
10m luftpistol menn (AP M)
10m luftpistol mixed team (AP MT)
25m sportpistol kvinner (SP W)
25m silhuettpistol menn (RFP M)

10m luftrifle kvinner (AR W)
10m luftrifle menn (AR M)
10m luftrifle mixed team (AR MT)
50m rifle match kvinner (R3P W)
50m rifle match menn (R3P M)

OL-trap kvinner (TR W)
OL-trap menn (TR M)
Skeet kvinner (SK W)
Skeet menn (SK M)
Skeet mixed team (SK MT)

I OL i Tokyo var det mixed team for OL-trap, men dette er altså endret til skeet i kommende OL.

Kvoteplasser
Det er 156 mannlige og 156 kvinnelige plasser til ordinær fordeling. Av disse fordeles 300 kvoteplasser etter resultater i mesterskap og andre utvalgte stevner, og 12 plasser fordeles etter ISSFs ranking.

I tillegg kommer 12 kvoteplasser til vertsnasjonen Frankrike (6 kvinner og 6 menn fordelt på de 12 individuelle øvelsene) og 16 kvoteplasser (8 kvinner og 8 menn) som deles ut etter kvalifiseringen er over, fortrinnsvis til nasjoner som ikke har vunnet kvoteplasser.

Ordningen i stikkordform:

 • Totalt 340 kvoteplasser
 • Kvalifiseringsperioden er 14.08.22 – 09.06.24
 • Kvoteplasser vinnes for nasjonen og er ikke personlige. Unntak er kvoteplasser vunnet etter ranking.
 • 12 personlige kvoteplasser fordeles utfra ISSF QROG Ranking i hver individuelle øvelse etter 09.06.24, plassene går den beste plasserte på rankingen som fortsatt kan vinne kvoteplass iht. øvrige regler. Dette er utøvere som ikke har vunnet kvoteplass tidligere og tilhører en nasjon som ikke har mer enn en kvoteplass fra før.
 • Max 24 kvoteplasser pr. nasjon – max 12 pr. kjønn
 • Utøver kan vinne max 1 kvoteplass
 • Nasjon kan vinne max 2 kvoteplasser pr. øvelse
 • Nasjon kan vinne max 1 kvoteplass i ett enkelt stevne i den enkelte øvelse
 • Kvoteplass kan kun vinnes i en finale. Mot slutten av kvalifiseringsperioden har mange utøvere i finalene i WC/EM kvoteplasser fra tidligere. Før var det derfor mulig å vinne kvoteplasser selv uten å være blant de 8 finalistene. Det er ikke tilfelle lenger.
 • En utøver kan få delta i andre konkurranser i OL enn den øvelse kvoteplassen er vunnet. Men denne retten er forbeholdt utøveren personlig og ikke nasjonen. Så hvis annen utøver benytter kvoteplassen, bortfaller nasjonens rett til å delta i mer enn den øvelse kvoteplassen ble vunnet. Dette er en endring fra tidligere.

Deltagelse i OL

 • Max 2 utøvere fra en nasjon kan delta i hver øvelse og max 2 lag i mixed team.
 • Utøvere i OL må ha minst 1 ISSF QROG rankingpoeng i de individuelle øvelser de skal skyte
 • Utøvere i OL må ha deltatt i minst to ISSF-konkurranser i kvalifiseringsperioden i de individuelle øvelser de skal skyte.
 • Det er ingen aldersgrense for deltakelse i OL
 • Deltakere i mixed team må være skyttere som også deltar i de individuelle øvelsene.
 • Hvis flere mixed team-lag er kvalifisert enn det er standplasser for ett lag i rifle og pistol, så blir ranking benyttet for å avgjøre hvilke lag som ikke får delta.
 • I skeet er det max 18 lag. Også her blir ranking benyttet hvis flere enn dette er kvalifisert for å skyte skeet mixed team.

Kvoteplasstevner for Norge

2022 EM Leirdue, Larnaca CYP 2 beste i SK W, SK M, TR W, TR M
2022 EM 25/50m, Wroclaw POL 2 beste i R3P W, R3P M, SP W, RFP M
2022 VM Rifle/Pistol, Kairo EGY 4 beste AR W, AR M, AP W, AP M,

R3P W, R3P M, SP W, RFP M

2022 VM Leirdue, Osijek CRO 4 beste i SK W, SK M, TR W, TR M
2023 EM 10m, Tallinn EST 2 beste AR W, AR M, AP W, AP M
2023 EM Leirdue, Leobersdorf AUT Den beste i SK W, SK M, TR W, TR M
2023 European Games, Krakow POL Den beste i alle 12 individuelle OL-øvelser
2023 VM Skyting (ukjent arr.) 4 beste i alle 12 individuelle OL-øvelser
2024 EM 10m, Györ HUN 2 beste AR W, AR M, AP W, AP M
2024 Europeisk kval 25/50 (ukjent arr.) 2 beste i R3P W, R3P M, SP W, RFP M
2024 EM Leirdue (ukjent arr.) Den beste i SK W, SK M, TR W, TR M
2024 OL-kval (ukjent arr.) 2 beste i alle 12 individuelle OL-øvelser