To gull og tre bronsemedaljer til Erik Eknes i Nordisk Mesterskap

Tolv norske skyttere dro i starten av august til finske Kouvola for å delta i Nordisk Mesterskap. Etter fire dager med spennende skyting i flott sommervær tok de med seg flere medaljer med hjem – og på den norske medaljetoppen tronet pistolskytteren Erik Eknes som sanket hele to gull og tre bronsemedaljer.

Det Nordiske Mesterskapet i skyting har lange og stolte tradisjoner. Det ble for første gang arrangert i Norge på 1920-tallet og er blitt arrangert med jevne mellomrom siden den gang. Sist gang var i Oslo i 2018, og etter planen skulle årets mesterskap i Finland vært arrangert i 2020 – men pandemien gjorde at arrangementet ble utsatt til i år.

Erik Eknes.

Det var derfor tolv spente, norske skyttere som endelig kunne dra til Finland for å konkurrere med skyttervenner fra våre naboland.

Vi starter med den norske innsatsen blant pistolskytterne. Her var det slik at med unntak av Erik Eknes så skjøt pistoljuniorene kun 10 meter i Nordisk Mesterskap, da strengere tolkning av regelverket ikke ga noen åpning for at skyttere under 18 år kunne reise med .22-pistoler. Men det stod allikevel ikke noe på innsatsen av den grunn!

På 10 meter luftpistol menn junior kan vi gratulere Erik Eknes med gull i Nordisk Mesterskap! Han var best i kvalifiseringen med 566 poeng og tok seier i finalen over britiske Joseph Baker. Svært sterk innsats!

Minst like imponerende var den 15 år gamle debutanten Johan Andre Rånås Jakobsen, som med 562 poeng var nest best i kvalifiseringen og ble nummer fire i finalen. I tillegg fulgte Sondre Risan Haltvik opp med 556 poeng og var femtemann både i kvalifisering og finale. 18 skyttere deltok.

Pistolgutta tok også seieren i lagkonkurransen! Sondre Risan Haltvik, Johan Andre Rånås Jakobsen og Erik Eknes vant gullfinalen i lagkonkurransen på 10 meter luftpistol menn junior fredag.

Alle gutta med tier på matchballen og dermed 17-13 over hjemmefavorittene Finland. Imponerende av unggutta som skjøt glimrende i både kvalifisering og finale. 6 nasjoner deltok i konkurransen.

Sondre Risan Haltvik, Johan Andre Rånås Jakobsen og Erik Eknes.

I kvinner junior skjøt Emmeline Ekrem Bryhn 523 poeng og Malin Vik 484 poeng, og ble nummer 15 og 17 av de 17 skytterne i konkurransen.

I mixed team fortsatte Erik med knallsterke 3×96 poeng på sine tre serier men sammen med Emmeline Ekrem Bryhn ble det tap 10-16 i bronsefinalen mot Estland.

Emmeline Ekrem Bryhn.

Erik Eknes fortsatte å plukke medaljer i Nordisk Mesterskap i finale Kouvala. Både på 25 meter sportpistol og 25 meter standardpistol ble det bronsemedalje i juniorklassen for gutta. Erik var som nevnt eneste norske junior i aksjon på 25 meter, på grunn av strengere regelverk for reising med våpen. Han tok også bronse på 25 meter silhuettpistol, og dermed ble det to gull og tre bronsemedaljer for Erik i dette mesterskapet.

I seniorklassen ble Morten Bergheim nummer 6 på 25 meter grovpistol med 566 poeng, i en svært lang konkurranse skutt på pappskiver. Morten var tre poeng fra medalje og 14 skyttere deltok. Han ble også nummer fire på 25 meter standardpistol og nummer seks på 25 meter silhuettpistol, mens han ikke lyktes så godt på 10 meter luftpistol og endte nederst på lista.

Blant rifleskytterne vant Veronica Meldal Brandtzæg bronsemedalje på 10 meter luftrifle junior kvinner. Og det i sin aller første internasjonale mesterskapsøvelse for Norge!

– Dette var overraskende og veldig artig. Jeg hadde lave forventninger til 10 meter, men i dag fløt det godt i både kvalifisering og finale, sa Veronica etter finalen. I kvalifiseringen var hun nummer 2 med hele 625,6 poeng – nesten seks poeng over personlig rekord.

Best i kvalifiseringen var Pernille Nor-Woll med nordisk mesterskapsrekord 626,1 poeng. Hun ble senere nummer 5 i finalen. Debutanten Amanda Sofie Pettersen skjøt innledningsvis 620,8 poeng og ble nummer 7 i både kvalifiseringen og finalen av totalt 17 skyttere.

Pernille Nor-Woll, Amanda Sofie Pettersen og Veronica Brandtzæg.

I juniorguttas konkurranse ble Vebjørn Grimsrud nummer 5 og Tobias Bernoft-Osa nummer 6 i finalen. Tobias best av våre i kvalifiseringen med 619,2 poeng og 3.plass. Vebjørn var nummer 8 med 611,4 poeng, mens Lars Lilleng skjøt 601,4 poeng og ble nummer 11 av de 14 skytterne

I lagkonkurransene ble det gull etter seier over Sverige på dramatisk vis i gullfinalen på 10 meter luftrifle kvinner junior. Pernille Nor-Woll, Amanda Sofie Pettersen og Veronica Brandtzæg snudde 12-14 til seier 16-14 etter gnistrende skyting!

Finalen for juniorgutta ble skutt samtidig, men her ble svenskene for sterke i deres match. Dermed sølv for Tobias Bernhoft-Osa, Lars Gulbrandsen Lilleng og Vebjørn Grimsrud. Her var vi glad for å i det hele tatt å kunne stille lag etter at Lars fikk kink i nakken på formiddagen. Men vi har heldigvis gode nordiske kolleger, og Sverige bidro med fysiohjelp og Finland med medisinsk hjelp for Lars slik at han kom i form til konkurransen.

Lars Gulbrandsen Lilleng, Tobias Bernhoft-Osa, og Vebjørn Grimsrud.

I finalen på 10 meter luftrifle mixed team tapte Norge gullet med absolutt minste margin. På stillingen 14-14 og avgjørende duell skjøt Pernille Nor-Woll og Tobias Bernoft-Osa 10,6-10,3 – mens Finland fikk 10,7-10,3. Det ga finsk gull med 0,1 poengs margin og sølv til det norske laget.

I bronsefinalen tapte også Andrea Sofie Pettersen og Vebjørn Grimsrud 14-16 i denne øvelsen.

Helt til slutt i mesterskapet var Pernille Nor-Woll bare to sentrum fra bronsemedalje på 50 meter rifle liggende etter at finske Rosenlew skjøt seg opp på samme poengsum 611,7 som Pernille med konkurransens siste skudd. Dette var en øvelse der gutter og jenter skjøt sammen.

Pistolgutta forbereder seg til aksjon før konkurransestart i Finland.

Det ble også ekstra drama rundt juryens avgjørelser på 50 meter match mixed team junior, men etter både protest, apell og enda en apell landet juryen på å endelig følge regelboka og Tobias Bernoft-Osa og Veronica Brandtzæg fikk sin fortjente plass i gullfinalen. Der ble det imidlertid tap for Finland i en herlig duell.

Tobias vant nok en sølvmedalje på den individuelle konkurransen på 50 meter match. Han var klart best i første del av finalen, men måtte gi tapt i gullfinalen mot sterk finsk motstander. Uansett fire flotte sølvmedaljer totalt for Tobias og dermed beste medaljesanker blant de norske rifleskytterne.

Oppsummert har skytterne bydd på glimrende underholdning og gode prestasjoner. Flotte seriøse utøvere på oppdrag for Norge koste seg i nydelig sommervær i Finland i fem dager. Skjønt det meste av tiden ble brukt inne på skytebanene, med skyting fra tidlig morgen til sen kveld. Vi sender en takk til god finsk arrangør og hyggelige konkurrenter og kolleger fra Sverige, Finland, Danmark, Island, Estland og Storbritannia for vel gjennomført mesterskap!