Se hvem som har vunnet flest NM-gull

Når vi fører statistikk for NSFs bragdmerke, blir alle individuelle NM-gull registrert i tabellen. Disse dataene har hittil ikke blitt brukt til noe annet, men nylig spurte vi oss; hvorfor ikke dele dem med hele skytter-Norge?

Vi har derfor tatt ut lister over hvem som har flest NM-gull både totalt og fordelt på ulike grupper, og siden alle NM i 2022 er avholdt, passer det godt å presentere de aller første gulloversiktene akkurat nå.

NM-gull totalt, alle grener og klasser

Det er 1330 skyttere som er registrert med NM-gull siden Skytterforbundet startet å arrangere mesterskap i 1945, og dette er topp 10:

Pål Hembre 153
Harald Stenvaag 118
Tor Heiestad 106
Hans H. Schjelderup 80
Asmund Broks 78
Jakob Kråkevik 69
Terje Storholt 61
Bjørn Egil Hansen 58
Magne Landrø 56
Bjørn Jakobsen 55

Ikke overraskende er det Pål Hembre som er NM-kongen i norsk sportsskyting, etterfulgt av to av våre store olympiere. Her finner dere en liste over alle 1330 gullvinnere, og vi har også laget en liste over de NM-gullvinnerne som er registrert hos Skytterforbundets forløpere, fra 1929 til 1940 (her er nok ikke registreringene på noen måte komplette).

NM-vinnere pr. gren

Listene for pistol, rifle og viltmål toppes av de samme tre som topper lista over antall NM-gull totalt. I lerdue er antall gull hos de beste ikke overraskende en god del lavere, der har man jo ikke på langt nær så mange øvelser som i de øvrige 3 grenene, og det er Tore Brovold som topper lista med 22 gull.

NM-vinnere pr. klassegruppe

Toppen av lista over gullvinnere i seniorklassene er rimeligvis ganske lik den totale lista, med Pål Hembre på topp med hele 151 gull. I paraklassene er Monica Lillehagen overlegent i tet med 48 gull, i en samleliste for klassene under 21 år (jr. og ungdom) er viltmålskytter Therese Holm på topp med 47 gull og blant veteranene er Asmund Broks NM-kongen med 78 gull (og alle disse medaljene har han vunnet siden 2003).

Siden kvinner tradisjonelt har hatt færre NM-klasser enn menn, og at den første kvinneklassene ble tatt opp på NM-programmet først i 1954, har vi også laget en liste over kvinnelige NM-gullvinnere, uansett aldersklasse. Også dette toppes av Therese Holm, med 51 gull.

*******

Som vanlig er med disse listene, tar vi forbehold om dubletter (pga. skrivefeil hos arrangører eller tabellfører) og andre feilføringer. Men dette skal ikke påvirke stillingen i toppen av de ulike listene. Vi mener også at listene skal være ganske så komplette tilbake til 1945, da forutsetter vi at NSFs årbøker og andre resultatkilder er til å stole på (noe vi mener at de er).

Finner du feil, meld fra til nsf @ skyting.no.

Av tekniske årsaker er vinnere av mix-øvelser i NM registrert som individuelle vinnere i disse tabellene. Dette kan hevdes å være misvisende, og vi skal se om det er noe som kan bli rettet opp i framtidige oppdateringer av statistikkene.