Momskompensasjon – julegave til klubbene

Norske idrettslag får disse dagene før jul utbetalt til sammen 545 millioner kroner i momskompensasjon for 2021:  https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2022/ny-rekordutbetaling-for-momskompensasjon-til-idretten/

Vi vet ikke hvor mye av dette som går til skytterklubbene, men et raskt søk i tilskuddstabellen i infoartikkelen det er lenket til ovenfor, gir 123 treff på ordet «pistol» og 51 treff på ordet «sportsskytter». Dette skulle tyde på at mange av klubbene våre har søkt om midler, og noen stikkprøver viser at skytterklubber har fått utbetalt fra 2-3000 og opp til godt over 100 000 kroner. Det er klubbens utgiftsregnskap som avgjør hvor mye penger man får, kompensasjonen utgjør 8% av de totale driftskostnadene. Alle får, så lenge man er registrert i Frivillighetsregisteret i Brønnøysund. I år, som fjor, ble det heller ingen avkortning av beløpet, siden regjeringen har sørget for å fullfinansiere ordningen.

Egentlig burde alle klubber søke om kompensasjon. Beløpet som utbetales er riktignok ikke så stort for de mindre klubbene, men til gjengjeld er jobben som skal gjøres, minimal. Man trenger bare slå opp i siste godkjente klubbregnskap, notere summen som viser totale driftskostnader (om man ikke driver med utleie av anlegg), logge seg på KlubbAdmin og fylle ut beløpet på søknadssiden der. Evt. kan man gjøre jobben samtidig som man allikevel er pålogget for å foreta den årlige Samordna rapportering.

Her ser dere reglene fra i år, alt tyder på at det blir samme regler i 2023 (inkl. fristen 15. august): https://www.idrettsforbundet.no/klubbguiden/drifte-et-idrettslag/okonomi/momskompensasjon/soknad-om-vare–og-tjenestemomskompensasjon-2022/. Klubbene vil få mer informasjon fra NIF i forbindelse med Samordna rapportering, som åpner 1. april.