Julehilsen fra Presidenten

2023 nærmer seg, og et begivenhetsrikt år som 2022 har vært, går mot slutten.

Året 2022 startet med isolasjon og munnbind, altså det som allerede hadde vært normalen vår siden mars 2020. Nå har dette heldigvis allerede blitt et litt fjernt minne, men vi lærte mye og skal ta med oss erfaringene vi fikk under pandemien, mens vi krysser fingrene for at dette ikke skjer igjen. Selv om slike hendelser byr på mange utfordringer, kan vi nå ta dette med oss og vokse oss sterkere inn i framtiden. Verden endrer seg raskt,  så det er viktig å prøve og tilpasse oss så godt som mulig.

Skytteråret 2022 startet hektisk. De siste forberedelsene til Europamesterskapet på Hamar preget både styret og administrasjonen, i tillegg til de mange fantastiske frivillige som var klare for å gjøre en innsats på Hamar. EM på Hamar ble en suksess, og dette er mye takket være alle frivillige som gjorde en helt formidabel jobb. Tilbakemeldingene fra deltakere og ledere fra hele Europa er svært positive, både på hvordan de ble ivaretatt og hvordan de opplevde mesterskapet.

3 uker før EM invaderte Russland Ukraina. Styret i NSF bestemte raskt i samråd med arrangementskomiteen at Russland og Belarus ikke var velkommen.  Vi var dermed de første som nektet utøvere og ledere fra Russland og Belarus å komme til et internasjonalt mesterskap. Den største konsekvensen dette fikk for arrangementet, var at premiepengene fra ISSF uteble. Rask konsultasjon med EM-Komiteen og styret i NSF førte til at vi som arrangør dekket premiepengene.  Med det ble vi de første som delte ut premiepenger både til parautøvere og funksjonsfriske i et EM, noe som egentlig burde vært en selvfølge.

I året 2022 fikk vi arrangert alle Norgesmesterskap igjen. Det var gledelig å se at antall deltakere i NM hadde tilnærmet lik deltakelse som før pandemien.  Beklageligvis ser vi at flere frivillige og arrangører forble fraværende etter pandemien. Dette er noe vi i skyttersporten må ta tak i slik at samholdet, miljøet, trivselen og frivilligheten kan vokse seg sterk på skytebanene rundt omkring i hele Norges land.

Året 2022 er også det året hvor vi igjen markerte oss stort i alle grener i internasjonale mesterskap. Norge har tatt hele 49 medaljer i internasjonale mesterskap dette året. Norske skyttere topper verdensrankingen på 50 meter rifle både på dame- og herresiden, noe som er helt vanvittig. I pistol har vi også utøvere som hevder seg helt i toppen, noe som er fantastisk. Det blir spennende å følge utviklingen framover. Om ikke dette var nok, er også våre juniorer helt i toppen og gir oss mange spennende opplevelser. Vi gleder oss stort til å følge dere alle gjennom 2023. Takk for formidabel innsats!

Vi skyttere i Norge er også en del av noe større.  Vi er medlem av International Shooting Sport Federation (ISSF) som er vårt internasjonale forbund. ISSF har i de siste årene vært ledet av Vladimir Lisin, en russer som beskrives som Russlands rikeste. Det er mulig den jevne skytter i Norge ikke bryr seg så mye om hvordan dette forbundet blir drevet, men vi merker det selv om vi kanskje ikke tenker over det. Et eksempel på dette er at vi på grunn av meget hyppige endringer i regelverket ikke har hatt dommeroppdateringer de siste 2 årene. Der spiller selvsagt også pandemien inn , men mye av dette er pga. lederskapet med Lisin i spissen. Kort fortalt ble godt skolerte ISSF-komiteer ignorert, og det ble ikke tatt demokratiske beslutninger. I desember i år var det generalforsamling i ISSF. Norge, sammen med de nordiske landene sto i spissen for en endring.  Vi ønsket et nytt lederskap. Luciano Rossi fra Italia stilte som motkandidat til Lisin og vant. En viktig seier for skyttersporten!

Året 2023 blir et spennende år.  De fleste av NM-arrangørene er på plass. Aktiviteten i klubbene er god, og vi ser en positiv trend der flere ønsker å sette opp stevner. Rekrutteringen blir satt høyt på dagsorden til både klubber og kretser, og vi ser fram til å ønske nye og erfarne skyttere velkommen inn i det nye året.

Takk for innsatsen, takk for jobben dere gjør i klubb og krets. Husk at både styret og administrasjonen i Norges Skytterforbund  er her for dere, så har dere saker eller ting dere lurer på, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Til slutt vil jeg ønske dere alle en riktig God jul og et Godt nytt år!

Bjørn Harald Vik