Historiske 3 gull til Jeanette

Jeanette Hegg Duestad var helt uslåelig i EM 10 meter i Tallinn og vant tre gull av tre mulige, og i tillegg sikret hun Norge enda en kvoteplass til OL i Paris.

– Selv nå dagen etter så føles det litt uvirkelig at jeg klarte å levere så godt, og at marginene gikk min og vår vei i alle gullfinalene. Det er en herlig følelse og gir meg motivasjon til å gi alt i tida framover også, sa Jeanette etter landing på Gardermoen mandag ettermiddag. Nå venter noen litt roligere dager for den tredobbelte europamesteren.

– Gleder meg til å dra i stallen i kveld og møte hesten min Inez, og på onsdag skal vi til Nannestad å ri, før vi begge kjører hjem til Vestfold for noen dager sammen med familien. Det blir stas, sa Jeanette.

Fredag ble Jeanette og Jon-Hermann Hegg de aller første fra Norge til å vinne EM-medalje på OL-øvelsen 10 meter luftrifle mix-lag etter seier i gullfinalen 16-10 over Israel. Lørdag var Jeanette den eneste som klarte å følge Seonaid McIntosh på de første 25 skuddene av finalen i den individuelle konkurransen på 10 meter. Den skotske skytteren vant denne øvelsen i WC Kairo i februar og skjøt enda bedre denne gang, men Jeanette fulgte hakk i hæl og disse to fikk dermed både plass i gullfinalen og tildelt kvoteplass for OL i Paris i 2024.

I gullfinalen var Jeanette helt fenomenal og vant 16-10. Kanskje har vi aldri sett en norsk skytter gjøre en sterkere prestasjon i et slikt øyeblikk som det vi fikk se i Tallinn denne lørdagskvelden. Gullet var Norges første på 10 meter luftrifle kvinner siden Anne Grethe Jeppesen vant i 1981.

Søndag kronet Jeanette Hegg Duestad verket med seier også i lagkonkurransen sammen med Jenny Stene og Katrine Lund. Her ledet våre jenter gullfinalen hele 15-5 før Serbia slo fryktelig tilbake og utlignet til 15-15. Men da var det Norge som tok den neste duellen og dermed også Jeanettes tredje gull.

Men det var også mye annet å glede seg over i Tallinn denne EM-uka. Med 3 gull, 3 sølv og 2 bronse ble Norge beste nasjon i medaljestatistikken, både juniorer og seniorer presterte fra første til siste dag i dette mesterskapet.

7. mars

I den aller første øvelsen i EM 10 meter i Tallinn ble Norge 2 med Tiril Fredrikke Schüller og Hans Wang Nøstvold nummer 9 på 10 meter luftpistol mix-lag. De endte tre poeng fra bronsefinale med sine 559 poeng. Hans var aller best av de 60 skytterne på standplass med 290 poeng etter seriene 96-98-96. Norge 1 med Ane Bjørkås Torgersen og Tobias Skaarstad ble nummer 22 av de 30 lagene med 552 poeng.

I kvinnejuniorenes luftrifle ble det henholdsvis 5. og 6. plass i finalen til Synnøve Berg og Pernille Nor-Woll

– Det ble litt nervøst under finalen, og jeg måtte jobbe med spenningen underveis. Men likevel var det veldig gøy å skyte finale i dag, sier Pernille.

– Jeg fant ikke helt roen og var ganske nervøs underveis. Jeg fikk ikke helt flyten, men er veldig glad for å ha fått muligheten til å skyte finale. Veldig lærerikt og en god erfaring, sier Synnøve.

I kvalifiseringen ble Synnøve Berg nummer to med 627,7 poeng etter 60 skudd klokket inn på 29:08 i skytetid. Pernille Nor-Woll avsluttet med 10,8 og snek seg inn på åttende og siste finaleplass med totalt 624,9 poeng, bare 0,1 poeng foran 9.plassen. God skyting også av Thiril Tran Brendryen som skjøt 623,2 poeng og ble nummer 17.

Blant gutta tok Jens Olsrud Østli til EM-finale på 10 meter luftrifle i Tallinn tirsdag ettermiddag. Med 623,8 poeng ble han nummer sju i kvalifiseringen i menn junior. I finalen ble Jens nr. 8. Det var bra levert også av de to andre norske gutta. Vebjørn Grimsrud ble nummer 25 med 619,9 poeng og Even Olai Enger Throndsen nummer 35 med 616,4 poeng.

– Det var veldig spennende og gøy å skyte finale . Det gikk mye bedre enn jeg fryktet. Jeg skyter gjerne flere finaler, sa Jens etter dagens innsats.

8. mars

Pernille Nor-Woll og Jens Olsrud Østli sikra Norges første EM-medalje i 2023, da de tok bronse på 10 meter luftrifle mix-lag junior. Etter en litt forsiktig start der Polen tok føringen og ledet 10-6, tok Norge timeout. Etter dette snudde Pernille og Jens matchen, og vant til slutt 17-13 over Polen med skytterne Julia Mikolowska og Wiktor Sajdak på laget.

Med poengsummen 626,1 i kvalifiseringen var Pernille og Jens kun 0,2 poeng bak gullfinale. Veldig godt gjennomført også av Synnøve Berg og Even Enger Thronsen som kom på 13. plass med poengsummen 621,9.

I 10 meter luftpistol junior menn ble Hans Wang Nøstvold beste norske skytter i Tallinn. Med 562 poeng var han fem poeng fra finale og ble nummer 25.
Tobias Skaarstad skjøt 558 poeng og ble nummer 32, mens Sondre Haltvik ble disket i etterkontroll etter 559 poeng. Våpenet var godkjent i våpenkontroll før konkurransen. Gutta er i god utvikling og har tatt gode steg siden EM på hjemmebane i fjor vår. Både Tobias og Sondre skyter seks poeng bedre enn på Hamar, mens Hans øker med 12 poeng.

I juniorjentenes luftpistol var Ane Bjørkås Torgersen helt oppe på 4.plass med 375 poeng etter 40 skudd i kvalifiseringen og kjempet om en plass blant de åtte beste nesten hele veien inn. En flott konkurranse endte til slutt med 555 poeng og 27.plass etter seks tapte poeng på de siste fire skuddene. Det ble også avstanden opp til finalegrensa.
– Jeg er fornøyd. Gjorde mitt beste og henger godt med lenge. Får litt dårlig tid og må skyte de siste 20 på 20 minutter og det blir litt travelt for meg. Men måtte være så grundig i starten for å få til dette, så da er det greit at det blir sånn. God læring, sa Ane etter skyting.

Emmeline Ekrem Bryhn overrasket med personlig rekord 552 poeng på 36.plass etter 96-93 på de siste to serier. Tiril Fredrikke Schüller lette etter godfølelsen på trening i Tallinn, men fikk også hun en god avslutning med 96 på siste serie til 550 poeng og 40.plass.

9. mars

Denne dagen ble det skutt lagkonkurranser i alle juniorklassene, og Norge ble selveste sølvnasjonen.

De norske juniorgutta i pistol overrasket alle da de sikra seg plass i gullfinalen. Hans Wang Nøstvold, Sondre Haltvik og Tobias Skaarstad ble nummer 8 i første kvalifiseringsrunde og nummer 2 i andre runde. Dermed ble det gullfinale mot Italia, en finale der italienerne riktignok ble for sterke, men et EM-sølv er ikke å forakte for vår trio.

Det var også kjempefin innsats av pistoljentene Ane Bjørkås Torgersen, Tiril Fredrikke Schüller og Emmeline Ekrem Bryhn. Jentene kom på 9. plass – en plass bak fra å kvalifisere seg til del 2 av lagskytingen. De jobbet godt gjennom hele kvalifiseringen, og hadde flere gode serier.

Sølv nr. 2 ble vunnet av riflegutta Vebjørn Grimsrud, Jens Olsrud Østli og Even Olai Enger Throndsen. Etter 7. plass i første kvalik-runde sikra de seg i runde 2 finaleplass mot Polen. Polakkene ble litt for sterke i finalen, og stillingen ble til slutt 10 – 16 til Polen.

Dagens tredje sølv ble vunnet av riflejentene Synnøve Berg, Thiril Tran Brendryen og Pernille Nor-Woll. De var best av alle lag i del 1 av kvalifiseringen, og i del 2 gikk de, som gutta, til gullfinale mot Polen. Finalen ble en herlig match der begge lag leverte skyting på høyt nivå, der Polen trakk det lengste strået og vant 17 – 13 over Norge.

10. mars

Og så var det tid for seniorene, og særlig Jeanette Hegg Duestad. Det ble, som beskrevet ovenfor, gull til henne og Jon-Hermann Hegg i mix-lag-konkurransen, etter at de to vant kvalifiseringen med 630,5 poeng og ble klar for finale mot Israel, en duell de vant 16-10. Jenny Stene og Henrik Larsen var med 629,2 poeng bare ett fattig tidel fra å slå følge til gullfinalen, og i bronsefinalen gjorde de kort prosess mot Sverige 2 og vant 16-2.

Pistolseniorene kjempet hardt, men nådde ikke opp denne gang. Erik Eknes og Ole-Harald Aas skjøt 573 poeng og Mattis Hembre 572 poeng i herreklassen. Dermed endte de som nummer 34,35 og 36 av de 65 skytterne. Finalegrensa gikk på 580 poeng. Dette var første mesterskap som senior for Erik og Mattis, og det er veldig gledelig å ha tre norske luftpistolskyttere på dette nivået i samme konkurranse.

Det sammen gjelder våre unge seniorskyttere på kvinnesiden. Ann Helen Aune skjøt 555 poeng til 44.plass og Elena Eikevoll Heltne 548 poeng til 53.plass. Her gikk finalegrensa på 573 poeng.

11. mars

Dette var dagen for individuelt gull og OL-kvoteplass til Jeanette Hegg Duestad. Jenny Stene fulgte opp med 6.plass i finalen etter at Jenny ble nummer to og Jeanette  nummer tre i kvalifiseringen. Jenny og Jeanette skjøt hhv. 631,9 og 631,6 poeng, mens Katrine Lund var svært nære å følge med til finale med sine 629,0 poeng. Det var bare 0,4 poeng bak finalegrensa og Katrine ble dermed nummer 13.

Dagens tapreste i Tallinn var nok allikevel Jon-Hermann Hegg, som rett etter EM-gull dagen før lå rett ut helt fram til konkurransen, trolig av noe mat han hadde spist. Likevel var han bare 0,5 poeng fra finale med sine 628,5 poeng og 13.plass.  Gode prestasjoner også av Henrik Larsen med 627,0 poeng på 26.plass og Ole Martin Halvorsen med 625,6 poeng på 34.plass i sin EM-debut på 10 meter i seniorklassen. Begge hang lenge med i kampen om finale.

I luftpistol mix-lag skjøt Ann Helen Aune (281 poeng) og Ole-Harald Aas (283) 564 poeng og ble nummer 28. Elena Eikevoll Heltne (274) og Mattis Hembre (281) skjøt 555 poeng og ble nummer 32. For gullfinale krevdes 577 poeng og for bronsefinale 575 poeng.

12. mars

På siste konkurransedag var det lagkonkurranser for seniorene i Tallinn.  Pistolgutta skjøt en god konkurranse, men bronsefinalen glapp absolutt helt på tampen.
I første kvalifiseringsrunde ble Norge nummer sju av 13 lag og gikk videre til andre kvalik-runde. Her skjøt Mattis, Erik og Ole-Harald jevnt og godt og  inne blant de seks beste helt til de aller siste skuddene. Da smatt Bulgaria foran og Norge ble dermed nummer sju. Uansett en god erfaring å ta med seg videre for Ole-Harald Aas og våre mesterskapsdebutanter i seniorklassen Mattis Hembre og Erik Eknes. Dette var første gang Norge stilte lag i denne øvelsen siden 2018.

Norges rifleherrer, Ole Martin Halvorsen, Henrik Larsen og Jon-Hermann Hegg, var bare 0,2 poeng fra gullfinalen i andre kvalifiseringsrunde, men i bronsefinalen mot Sverige ble det tap 12-16 og dermed 4.plass. I første kvalifiseringsrunde var Norge best av alle de 13 lagene. Her skjøt Jon-Hermann Hegg 319,2 poeng på 30 skudd. Det har vi aldri sett i en internasjonal konkurranse tidligere. På sine 50 skudd i kvalifiseringen hadde han 530,3 poeng!

Og så ble det altså som beskrevet ovenfor laggull til riflejentene i mesterskapets siste øvelse.

Fullstendige resultater fra EM: https://echtallinn2023.ee/results-2/
Her ser du livestream av alle finalene i EM: https://echtallinn2023.ee/livestream/