To pallplasser til Jeanette i WC

Jeanette Hegg Duestad fulgte opp EM-suksessen i Tallin med strålende skyting også i World Cup Lima. For første gang klatret hun opp på pallen i både 10 meter luftrifle og 50 meter match i samme World Cup.

Norge stilte med 4 rifleskyttere i denne WC-runden, sammen med Jeanette reiste Julie Paulsen Johannessen, Jon-Hermann Hegg og Ole Martin Halvorsen til Peru.

Luftrifle mix-lag
Første øvelse for de norske skytterne var luftrifle mix-lag,, og her kvalifiserte europamesterne Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg seg til bronsefinale med 0,1 poengs margin. Jeanette skjøt 105,4-105,4-103,9 til 314,7 poeng, mens Jon-Hermann fikk anvist seriene 104,2-104,1-105,1 til 313,4 poeng. Det unge andrelaget vårt med WC-debutanten Julie Paulsen Johannessen og Ole Martin Halvorsen ble nummer 21 med 620,5 poeng. Julie skjøt seriene 102,6-103,2-104,7 til 310,5 poeng og Ole Martin 102,6-103,8103,6 til 310,0 poeng.

I bronsefinalen tok den norske duoen kommandoen fra start, men Polen ble for sterke mot slutten og vant 16-10. Dette er Norges tredje beste plassering i denne øvelsen i World Cup noen gang; Duestad og Hegg har fra før seier og andreplass fra 2022.

Luftrifle individuelt
I luftrifle individuelt fornekta Jeanette Hegg Duestad seg ikke og ble klar for ny finaleskyting; i kvalifiseringen klinket den ferske europamesteren til med 631,3 poeng og var nest best, bare slått av kinesiske Jiayu Han. 631,3 poeng er den høyeste poengsummen vi har registrert på en norsk utøver på 10 meter luftrifle i World Cup noen gang. På de 40 første skuddene skjøt Jeanette spinnville 423,0 poeng. Og det under helt spesielle forhold.
– Det er altså 30 grader i lufthallen og sikkert 50 under dressen. At hun presterer så godt under disse forholdene er imponerende. Nå har hun fått hvilt litt, spist og fått i seg mye drikke, så nå er hun nok klar igjen til å yte sitt beste, kommenterte landslagstrener Vidar Lindstad-Fossmo fra Peru.

Julie Paulsen Johannessen ble nummer 56 av de 78 skytterne med 619,5 poeng i sin første individuelle konkurranse i World Cup som senior. Tidligere sammen dag ble Ole Martin Halvorsen nummer 26 i herreklassen med 623,6 poeng. Han var 3,6 poeng bak finalegrensa. Jon-Hermann Hegg fikk store utfordringer og endte som nummer 48 av de 57 skytterne med 614,7 poeng.

Etter finaleskytingen kunne Jeanette Hegg Duestad for første gang klatre opp på pallen i World Cup i OL-øvelsen 10 meter luftrifle; med tredjeplass i Lima sikret hun Norge den første pallplassen i World Cup i denne øvelsen på fem år. Og i den jevneste finalen vi kanskje har sett noen gang var Jeanette bare 0,1 poeng fra å nå gullfinalen, som ble vunnet av kinesiske Zhilin Wang. Jeanettes pallplass er Norges fjerde på kvinnesiden i denne øvelsen. Lindy Hansen ble nummer to i WC Mexico i 1992, Hanne Vataker nummer tre i WC München i 1995 og Jenny Stene nummer tre i WC Changwon i 2018.

For Jeanettes del er dette den 11. World Cup-medaljen hun sikrer seg, og da er det bare Harald Stenvaag som har flere medaljer i WC av norske skyttere gjennom historien. Og mest fantastisk er at Jeanette nå med dagens medalje har vært på pallen i alle de seks øvelsene som er arrangert i World Cup de siste årene. Hun har fra tidligere 4 medaljer på 50 meter match individuelt, 1 medalje både på 50 meter match mixed team og 50 meter match lag, i tillegg til 2 medaljer på 10 meter mixed team og 2 medaljer på 10 meter lag. Hun står med 5 gull, 4 sølv og 2 bronse så langt i World Cup. Det kan vi kalle en komplett skytter. Vi gratulerer Jeanette med strålende gjennomført konkurranse.

50m rifle match
I kvalifiseringen på 50m rifle match skjøt Jeanette 586 poeng og ble nummer to, kun slått av rumenske Roxana Sidi, som skjøt 588 poeng. Julie Paulsen Johannesen ble nummer 39 i sin første seniorkonkurranse i denne øvelsen. Med 191-189-187 endte det med 567 poeng i debuten. I elimineringen hadde hun de gode seriene 194-195-192 til 581 poeng.

I første del av finalen var det tre skyttere det dreide seg om hele veien; Jeanette Hegg Duestad og de to kineserne Xia og Shi. Og de skiftet på de tre øverste plassene på listen gjennom liggende, knestående og stående skyting. Shi og Duestad stakk avgårde på stående og så lenge ut til å bli gulfinalistene, men så kom Xia tilbake og snek seg to tideler foran Jeanette på det siste skuddet, der kineseren skjøt 10,6 og Jeanette 10,1. Dermed ble den nok en tredjeplass til Jeanette, dette er femte gang Jeanette klatrer opp på pallen på 50 meter match individuelt i World Cup og hennes tolvte WC-medalje totalt.

Blant gutta ble det to norske til finale på 50 meter match, og begge bor i samme leilighet i Borgenhagen rett ved Alfhallen på Borgen i Ullensaker. Jon-Hermann Hegg var i storform og vant elimineringen med 595 poeng og norsk rekord, bare poenget bak verdensrekorden. Så fulgte han opp med 593 poeng i kvalifiseringen og vant like godt den også. Og i finalen fikk han altså følge av sin gode venn og leieboer Ole Martin Halvorsen, som med 587 poeng ble  nummer åtte i kvalifiseringen.

Alt så ut til å gå på skinner for Jon-Hermann Hegg, men på hans aller siste ståskuddserie i finalen på 50 meter match røk både gullfinale og pallplass. Dermed noterer vi Jon-Hermanns andre 4.plass på fire dager i Peru. Ole Martin Halvorsen yppet seg også i finalen, han tok ledelsen etter knestående og økte den etter liggende. På stående falt han ned til 6.plass, hans nest beste resultat i World Cup noen gang.