Jeanette på pallen igjen

Vi gratulerer Jeanette Hegg Duestad med 2.plass i WC Baku på OL-øvelsen 50 meter match søndag ettermiddag.
– Finalen er jeg veldig fornøyd med. Jevnt bra og jeg klarer å gjennomføre etter planen min, sa Jeanette etter å sikret seg sin trettende pallplass i World Cup. Det var ganske tidlig klart at kampen om seieren ville stå mellom Jeanette og britiske Seonaid McIntosh. Sist de duellerte vant Jeanette EM-gull foran Seonaid i mars måned. Nå ble det britisk revansje på 50 meter.

Men det var en lang og hard kamp for å komme seg opp på pallen i dag. Stiv kuling rett imot standplass, som skapte turbulens og svært vanskelige skyteforhold, gjorde at alle 110 skyttere på standplass i dag fikk store problemer. Jeanette var faktisk nummer 40 i elimineringen med 565 poeng, men gikk videre til kvalifiseringen og brukte tiden godt mellom matchene.
– Det har vært en strevsom dag. Hever meg mange hakk fra eliminering til kvalifisering. La en strikt plan på hva jeg skulle gjøre og ikke gjøre i kvalifiseringen og klarte å holde meg til den. Dermed ble det en av mine aller beste matcher teknisk gjennomført, sa Jeanette.

WC Baku ble dermed nok en suksess for Jeanette. Hun følger opp 3.plassene sine på 10 og 50 meter i WC Lima for en måned siden, på tross av situasjonen Skytterlandslaget har stått i de siste ukene.

Jeanettes romvenninne i WC Lima, Julie Paulsen Johannesen, døde i sin leilighet ved Universitetet i Texas bare en uke etter hun dro fra Peru tilbake til studieplassen sin. De norske utøverne har på eget initiativ båret sørgebind på armen i Baku for å minnes og hedre Julie.

Jenny Stene ble nummer 36 og Mari Bårdseng Løvseth nummer 37 i dagens konkurranse, begge med 569 poeng, mens Milda Maria Søberg Haugen røk ut i eliminasjonsskytingen.

I herrenes 50m match skjøt Jon-Hermann Hegg en sterk finale, han ble nr. 4 og var bare 0,4 poeng fra medalje. 443,1 poeng på 43 skudd er en sterk poengsum og fem poeng bedre enn da han ble nummer fire i OL i Tokyo til sammenligning.
– Veldig fornøyd med egen prestasjon og kan gjøre lite med det skyhøye nivået til de foran meg i dag. Trolig min best gjennomførte internasjonale finale noen gang og en fin poengsum også, sa Jon-Hermann Hegg etter finalen. På sine 10 siste konkurranser i denne øvelsen i OL, VM, EM og World Cup siden 2019, har Jon Hermann vært Topp 4 hele 9 ganger. Det er en utrolig statistikk.
Jiri Privratsky fra Tsjekkia vant finalen foran regjerende verdensmester Serhiy Kulish fra Ukraina og regjerende europamester Petr Nymbursky fra Tsjekkia.

Simon Kolstad Claussen kjempet lenge om finaleplass og var faktisk foran Jon-Hermann etter 50 av 60 skudd. Til slutt ble det 585 poeng og 19.plass for Simon. Henrik Larsen skjøt RPO uten mulighet til å nå finale, og ble nummer 24 med 583 poeng.

Ole Martin Halvorsen kom seg dessverre ikke videre fra elimineringa tidligere på dagen, de 30 beste fra hvert heat gikk videre, og Ole Martin stoppet på 581 poeng og 31.plass.

På andre dag av pistolguttas konkurranse på 25 meter silhuettpistol klarte ikke Ole-Harald Aas å følge helt opp sin gode start lørdag. Da skjøt han 289 poeng og lå på en sterk 20.plass av de 65 skytterne, og med gode muligheter for å nå finale. Søndag skjøt han 280 poeng etter seriene 96-94-90 og falt ned til 35.plass totalt. Erik Eknes ble nummer 62 med 525 poeng etter 261 poeng lørdag og seriene 91-84-89 til 264 poeng søndag.

Kvinnenes kvalifisering på 10 meter luftrifle i WC Baku har den høyeste kvalitet vi noen gang har målt i World Cup, EM, VM eller OL for både kvinner og menn. Finalegrensen er rekordhøy på 631,5 poeng og snittet på de åtte kvinnelige finalistene i dag er også historisk høyt. Hele 15 skyttere var over 630 poeng. Da er det gledelig at Jeanette Hegg Duestad skyter 633,1 og legger seg på 2.plass før finalen, og like gledelig er at snittet av alle de norske skytterne i konkurransen er høyere enn noen gang.

Milda Marina Søberg Haugen skjøt 628,4 poeng i det andre laget i dag og ble til slutt nummer 34 etter å ha luktet på finale etter 40 av 60 skudd. Jenny Stene skjøt i det tredje og siste laget og sluttet på 628,1 poeng og ble nummer 39. Jenny hadde både åpning og avslutning på høyeste nivå, men mistet viktige poeng midt i sin skyting. Aldri har vi hatt tre norske utøvere over 628 poeng på 10 meter luftrifle i World Cup. Mari Bårdseng Løvseth skjøt som RPO, uten mulighet til å nå finale, i det siste laget. Mye bra også av Mari, som lå meget godt an etter 50 skudd før hun fikk noen tynne tiere og en nier. Med 626,8 poeng ble hun nummer 56. Alle tideler teller i slike konkurranser og for å gi et bilde på hvor jevnt det er, så er det altså 25 skyttere på 628 og 629 i dag. Ett skudd utenfor tieren sender utøvere gjerne ti plasser ned på lista umiddelbart.

Finalen på luftrifle var imidlertid dessverre omtrent over før den hadde startet for Jeanette denne gangen. Etter 8,8 på det første finaleskuddet var det meste av håp ute, og hun kom aldri skikkelig inn i rytmen igjen og måtte ta til takke med 8.plass i finalen med 122,8 poeng.
– Det flyter veldig godt i kvalifiseringen og så får jeg litt trøbbel i finalen. Likevel fornøyd med det aller meste og ser fram mot 50 meter på søndag, sa Jeanette etter skyting.

Henrik Larsen avsluttet perfekt med 10,9 og lå helt oppe på 4.plass etter det første laget hadde skutt ferdig kvalifiseringen på 10 meter luftrifle i WC Baku grytidlig fredag morgen. Men til slutt manglet det fattige 0,6 poeng på finaleplass. Henrik ble nummer 13, og nummer 11 av de som skjøt for finaleplass (2 RPO-skyttere foran ham). Dette er hans nest beste plassering i WC i denne øvelsen, kun 5.plassen fra Fort Benning i 2018 er bedre.
– Det var artig å stå på skytebanen i dag. Finale hadde vært kjempebonus, men veldig fornøyd uansett. Mye læring jeg tar med meg hjem, men veldig godt å få en følelse av at jeg ikke er langt unna, sa Henrik Larsen etter skyting.
Med seriene 104,5-105,1-105,2-105,7-105,3-103,9 skjøt han 629,7 poeng. Det mest spesielle var at 15 av 60 skudd (25%) var 10,8 eller 10,9. Så langt vi kan se i vår egen statistikk har ikke det skjedd med en norsk skytter tidligere i World Cup, og viser hvilket nivå han har inne. Jon-Hermann Hegg ble nummer 47 med 625,7 poeng etter seriene 103,1-104,3-105,1-103,8-104,7-104,7 og Simon Kolstad Claussen ble nummer 83 med 622,3 poeng etter seriene 102,2-103,0-103,9-105,3-103,3-104,9. Ole Martin Halvorsen skjøt kun for plassering i kvalifiseringen uten mulighet til å nå finale, som såkalt RPO, og ble nummer 92 med 621,5 poeng. Hans serier i dag var 104,0-104,3-104,0-104,5-100,4-104,3.

Det var et helt spinnvilt nivå på de to beste i dagens kvalifisering. Zalan Peckler fra Ungarn sjokkerte med verdensrekord 636,2 poeng i det første laget og var suverent best før den 18 år gamle kineseren Lihao Sheng gikk på standplassen. På 30 minutter skjøt han hele 637,9 poeng og tok tilbake verdensrekorden han selv hadde før dagens skyting. Kineseren åpnet med 105,5 før det kom fem 106-serier og leverte noe vi aldri har sett maken til. Shengs tidligere verdensrekord fra WC Bhopal i år var 635,4 poeng. Nå er den 2,5 poeng bedre.

På 10m luftrifle mix-lag ble Norge 1 med Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg nummer ti, mens andrelaget med Jenny Stene og Henrik Larsen ble nummer 21.
72 lag deltok i kvalifiseringen og Jeanette og Jon-Hermann kjempet helt i toppen hele veien inn. Til slutt var europamestrene våre 1,2 poeng fra en plass blant de fire beste som går videre til finaleskytingen. Jeanette skjøt 315,8 poeng og Jon-Hermann 313,0 poeng til totalt 628,8 poeng, mens Norge 2 fikk 626,8 poeng etter at Jenny Stene skjøt 313,5 poeng og Henrik Larsen 313,3 poeng.

Kina imponerte med seier i kvalifiseringen til Kina 1 med hele 634,2 poeng og Kina 2 på plassen bak med 632,8 poeng. Så fulgte Ungarn 2 med 630,8 poeng og Tsjekkia 1 med 630,0 poeng.

I åpningsøvelsen, 10 meter luftpistol, i WC Baku, var det mye god norsk skyting. Ole-Harald Aas knallåpnet med 97-99, men fikk problemer midtveis og stoppet på 577 poeng. Med det ble han beste norske skytter på 29.plass av de 112 deltakerne og var fem poeng fra å nå finale. Ole-Haralds serier i dag var 97-99-94-94-98-95.
– En god gjennomføring der jeg får kjent på litt av hvert. Finner ut hva jeg gjør feil i midtpartiet og klarer å hente meg inn mot slutten. Dette var en dag det kunne gått helt inn, sa Ole-Harald etter skyting.

World Cup-debutanten Mattis Hembre gir vi mer enn godkjent med sine 572 poeng og 71.plass. Vi har kanskje aldri sett en norsk pistolskytter gjøre en så høy poengsum i sin første WC som senior noen gang. Mattis skjøt seriene 95-95-93-99-95-95 i sin eneste konkurranse i Baku. Erik Eknes, som var best av den norske trioen i EM i mars, hang godt med i 40 skudd, men tapte en del poeng mot slutten av sin kvalifisering og stoppet på 566 poeng og 94.plass. Eriks serier var 96-93-96-96-91-94.
Finalegrensa endte på 582 poeng, som er godt over snittet i World Cup. Ole-Haralds 577 poeng hadde som eksempel holdt til finaleplass i to av de tre tidligere World Cuper i årets sesong.