Mental trening skal gjøre Jenny (25) til verdens beste skytter

Skytterlandslaget er en del av SUMMIT 2024. SUMMIT 2024 er et satsingsprosjekt fra Olympiatoppen hvor ti ulike sommeridretter samarbeider om jakten på marginene frem mot OL i Paris neste sommer. I den forbindelse har Olympiatoppen skrevet en sak om vår dyktige landslagsutøver Jenny Stene. Saken finner du også her.

Jenny Stene trener mer enn 1300 timer i året for å nå målene sine. Store deler av treningen foregår inni hodet.

– Fokuset for meg er å hele tiden bli en bedre skytter, jobbe med det mentale og ha selvtillit i enhver situasjon, forteller Jenny Stene.

25 år gamle Jenny Stene er rifleskytter på det norske skytterlandslaget. Målet hennes fremover er å bli en bedre finaleskytter. Det jobber hun hele tiden med, sammen med støtteapparatet til landslaget og landslagssjef Espen Berg-Knutsen.

– Jeg har ofte fått en slags fluktreaksjon. Og jeg har lyst til å være best, så da må jeg lære meg å snu tankene, og alltid ha fokus på utvikling i stedet for resultat, forteller hun.

Forberedelsene mot Paris 2024

Stene er én av 130 utøvere fra ti ulike sommeridretter, som er en del av SUMMIT 2024-satsningen til Olympiatoppen. Som en del av SUMMIT 2024 har de ulike forbundene fått pengestøtte som skal hjelpe dem med satsningen mot olympiske og paralympiske leker i Paris 2024.

For Stenes del betyr dette at hun kan reise mer rundt i verden og skyte mot verdenseliten.

TRENINGSSAMLING: Jenny Stene trener tett med landslagssjef Espen Berg-Knutsen, og skytterlandslaget Elite+.

Holder nervøsiteten på avstand

Stene er en av verdens aller beste rifleskyttere, og omtaler seg selv for en allrounder. Siden 2017 har fokuset blitt lagt spesifikt mot OL-øvelsene på 10 meter luftrifle og 50 meter match.

Som en del av oppvarming og forberedelser forsvinner Stene inn i en boble for seg selv, der hun står helt stille – rett opp og ned – og er svært konsentrert. I lang tid står hun i ro, og flytter kun blikket en gang iblant, og kjenner på balanse, blikk og trykket i føttene.

– Når jeg blir stresset har jeg triggerordene «pust» og «etterhold» som jeg repeterer før og etter skyting. Det roer meg ned og må repeteres når nervøsiteten kommer, sier Stene.

– Hovedmålet mitt er å alltid ha lyst til å skyte, og delmålet på veien er å bli en bedre finaleskytter, avslutter hun.

Hva er motsatt av resultatorientert?

Hun er verdensrekordholder i OL-øvelsen 50 meter match, i tillegg til å ha verdensrekord på 50 meter liggende og 10 meter luftrifle på lag. I fjor sikret hun Norge kvoteplass til OL i Paris 2024 med sitt VM-sølv på 50 meter match. Det er den beste plasseringen av en norsk kvinne i denne OL-øvelsen noensinne.

Til tross for fantastiske resultater på junior og seniornivå over mange år, er Stenes mål alt annet enn resultatorientert. Skytterlandslaget har ingen nedfelte resultatmål om hva de vil oppnå i Paris i 2024. De har fokus på utvikling og trivsel, som er deres nøkkelord, og med en visjon om å bli best på alle de elementene som samlet sett utgjør idretten.

– På sitt beste er Jenny best i verden, men vår sport er uhyre marginal og alt må klaffe på hvert eneste skudd for å lykkes internasjonalt. Hun er fortsatt i utvikling, og vi er veldig fornøyde med hvordan hun har kombinert utdanning og toppsatsing de siste årene. Hun viser vilje til å gjøre det som kreves, og er en viktig del av laget vårt, sier landslagssjef Berg-Knutsen.

Les mer om Jenny her.

Les mer om Summit 2024 her.