Norsk laggull og -sølv på 50m 60 skudd liggende i VM i Baku

Trioen Ole Martin Halvorsen, Henrik Larsen og Jon-Hermann Hegg skjøt til gull i lagkonkurransen på 50m 60 skudd liggende i VM i Baku tirsdag. De norske gutta sanket 1866,0 poeng og endte 1,5 poeng foran Tyskland og 2,6 poeng foran Kina på tredjeplass.
Dette er bare andre gang i historien at vi sikrer gull på 50 meter liggende lag for menn i VM, og det er 21 år siden siste gang Norge vant. Da var nåværende landslagssjef Espen Berg-Knutsen på laget sammen med Vebjørn Berg og Harald Stenvaag.
– Veldig gøy å vinne gull med gutta. Det var utfordrende med vind i dag, som varierte fort fram og tilbake. Noen ganger var jeg litt treg og noen ganger for rask. Men jeg bruker tiden godt og skyter bra teknisk og mot slutten kladdet det veldig, sa Henrik Larsen.
– Jeg gjorde en god jobb i dag og taklet vinden ganske bra. Måtte mye ut og inn av stillingen for å holde liv i venstrearmen som dovnet bort, men det hjalp også til å holde spenningen nede i kroppen. Det er skikkelig gøy å vinne gull med Henrik og Ole Martin, sa Jon-Hermann Hegg.
– Artig å se at vi plukker lagmedaljer på 50 meter og gull er ekstra fint. Det var tøft å skyte i dag. Jeg blir litt pysen på vinden, for det er vanskelig å bestemme seg for når jeg skal skyte. Dermed får jeg også tidstrøbbel og skyter de siste fem på feil vind, sa Ole Martin Halvorsen. Da han skjøt sitt siste skudd var det bare 10 sekunder igjen av skytetida på 50 minutter.
Henrik Larsen skjøt 623,4 poeng og var best av de norske i den individuelle konkurransen på 10.plass. Henrik var 1,6 poeng fra medalje. Jon-Hermann Hegg ble nummer 14 med 622,5 poeng og Ole Martin Halvorsen nummer 26 med 620,1 poeng, etter å ha vært helt oppe på tredjeplass halvveis i den jevne konkurransen.

Sølv til kvinnelaget
I samme øvelse ble det VM-sølv til Mari Bårdseng Løvseth, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad. I en helt ellevill avslutning av lagkonkurransen, der Sveits og Norge byttet på ledelsen på de siste skuddene, så ble det sveitsisk seier med 0,2 poeng. 180 skudd og bare to tidelers margin til gull, det er jevnt det. De to lagene var i en særklasse i dag og var bare drøye poenget bak verdensrekorden, med sju poeng ned til Østerrike på 3.plass.
Bra kjempet av jentene våre og alle tre var ble blant de 11 beste individuelt av de 62 utøverne på standplass onsdag morgen. Jeanette Hegg Duestad ble vår beste på 7.plass med 624,0 poeng. Hun var 1,5 poeng fra medalje. Jenny Stene ble nummer ni med 623,6 poeng og Mari Bårdseng Løvseth nummer 11 med 622,6 poeng.
Anja Senti fra Sveits vant med 627,7 poeng, Marianne Palo fra Finland ble nummer to med 626,1 poeng og Jolyn Beer fra Tyskland ble nummer tre med 625,4 poeng.
Norge har bare en gang tidligere tatt medalje i denne lagøvelsen for kvinner i VM. I Milano i 1994 vant Norge også VM-sølv, da med Lindy Hansen, Grethe Martinsen og Hanne Vataker på laget.

Det ble dermed fire av fire mulige lagmedaljer på rifleutøverne våre i de fire lagkonkurransene på 50 meter i årets VM. Ett gull, ett sølv og to bronse. Det er helt spesielt. Åtte medaljer gjennom historien på disse fire øvelsene har nå blitt til tolv.

Sterk avslutning av Ole-Harald Aas i 25m silhuettpistol
Ole-Harald Aas skjøt sterkt på andre dag av OL-øvelsen 25 meter silhuettpistol i VM Baku. Med 291 poeng på de siste 30 skuddene klatret han oppover resultatlisten og endte bare åtte poeng fra finale på 31.plass av de 76 skytterne med.
Med seriene 98-98-95 fikk han vist fram det han har hatt inne på trening både hjemme og i Baku før konkurransen. Dessverre fikk han ikke fullklaff på første konkurransedag da han fikk 284 poeng etter 95-98-91. Totalsummen ble dermed 575 poeng, og finalegrensa gikk på 583 poeng.
– Veldig fin gjennomføring av Ole-Harald i dag, vi sitter med en god følelse etterpå. Det kunne blitt sånn i går også, for han er i form, men da var ikke marginene på hans side, sa leder for pistol under VM, Morgan Bunes.
Unggutta Erik Eknes og Mattis Hembre har hoveddelen av sin satsing på 10 meter, men skyter 25 meter i VM for å skaffe seg erfaring til senere. Erik har endt opp med 538 poeng etter 96-90-87 til 273 poeng på mandag og 92-93-80 til 265 poeng i dag. Mattis skjøt 90-89-84 til 263 poeng i går og 96-91-76 i dag til totalt 529 poeng.

Norsk 4.plass på 50m 60m skudd liggende mix-lag
Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen ble nummer fire i VM i Baku på 50 meter liggende mixed team. Det så lenge så bra ut for norsk medalje, men Kina snek seg til slutt 0,3 poeng foran etter at alle hadde skutt 60 skudd hver i denne konkurransen. Jenny Stene og Jon-Hermann Hegg ble nummer ni av de 34 lagene og var 2,7 poeng fra medalje.
I en jevn og spennende konkurranse var det Sveits som imponerte mest og vant dobbeltseier med Chiara Leone og Jan Lochbihler som verdensmestre. Sveits 1 vant med 1249,7 poeng foran Sveits 2 med 1247,2 poeng og Kina 1 med 1245,9 poeng. Norge 1 fikk 1245,6 poeng og Norge 2 fikk 1243,2 poeng.
For Jeanette ble dette en dag der marginene gikk litt i mot. Tidligere på dagen var hun og Norge bare 0,2 poeng fra VM-gull i lagkonkurransen på 50 meter liggende, og nå manglet altså 0,3 poeng på VM-bronse.
Jeanette fikk 622,7 poeng og Henrik 622,9 poeng for Norge 1 i dag. Også Jenny skjøt 622,9, mens Jon-Hermann fikk 620,3 poeng på sine 60 skudd.

30.plass på 25m standardpistol
Ole-Harald Aas tar med seg de siste disiplinene på 25 meter og 50 meter fripistol før han reiser hjem fra Baku. Det gjør han mest for å få konkurransetrening, selv om han hovedsakelig trener og konkurrerer på OL-øvelsene 10 meter luftpistol og 25 meter silhuettpistol resten av året.
I dag skjøt han 185-186-185 på 25 meter standardpistol og ble nummer 30 av de 50 deltakerne med 556 poeng. Indiske Singh Amanpreet vant med 577 poeng og 574 poeng var nødvendig for medalje. I morgen er det 25 meter grovpistol som står på programmet.

Du finner alle VM-resultater hos ISSF.