Norge til European Champions League

Norges er kvalifisert til European Champions League i Ungarn, som ett av fire lag på 10 meter luftrifle. I finalen i Budapest i starten av november skal Norge møte Ungarn, Tyskland og Italia.

European Champions League er et nytt konsept i regi av det europeiske skytterforbundet ESC. Det er de tre beste europeiske nasjoner gjennom sesongen 2023 som er kvalifisert, i tillegg til vertsnasjonen. På 10 meter luftrifle er Ungarn både toppranket og vertsnasjon, og dermed er det fjerde beste nasjon som får den siste plassen.

Ranking 10 meter luftrifle
1 Ungarn 16 496 poeng
2 Tyskland 14 767 poeng
3 Norge 14 428 poeng
4 Italia 11 945 poeng

Det er de to beste kvinner og to beste menn fra en nasjon på ESC-rankingen som teller med i kvalifiseringen til ECL. På 10 meter luftrifle er dette våre utøvere som har plukket mest poeng i årets sesong:

Jeanette Hegg Duestad 5 600 poeng
Jon-Hermann Hegg 3 436 poeng
Jenny Stene 3 082 poeng
Henrik Larsen 2 310 poeng

Kun ungarske Zalan Pekler (5702 poeng) og Seoniad McIntosh (5 758 poeng ) har høyere poengsum enn Jeanette Hegg Duestad av alle europeiske luftskyttere i årets sesong. Poengene hentes fra ESC European Ranking og inkluderer både EM, VM og World Cup.

Finaleformat
I European Champions League vil alle konkurranser på 10 meter luftrifle og luftpistol ha format som finalene på mixed team-finalene internasjonalt. Altså finaler med dueller skudd for skudd, der første utøver/lag til 16 poeng vinner.

I semifinalen møtes lag nummer 1 og 4, 2 og 3 av nasjonene på ESC-rankingen. Det betyr at Norge skal møte Tyskland denne gang i semifinalen. Der skytes det fire dueller mann-mot-mann og kvinne-mot kvinne. Best rangerte norske skytter møter best rangerte av samme kjønn hos motstander, og nest beste følger samme modell. Den som vinner duellen, sikrer sitt lag ett poeng og det er første lag til tre poeng som går til gullfinale.

Ved poenglikhet 2-2 etter fire slike dueller, så faller avgjørelsen i en konkurranse på 10 meter mixed team. Her bestemmer treneren hvilke skyttere som skal være på mixed-laget, og vinneren av denne duellen går til finale dagen etter. Finalen følger samme mal for gjennomføring og avgjørelse.

Uttak
Dette er en ny konkurranse etablert og presentert sommeren 2023. Derfor finnes det ikke uttakskriterier beskrevet i sportsplanen. Ifølge reglementet står det at kun utøvere med poeng på ESC Ranking kan delta. Det er for vår del naturlig at utøverne som har skaffet plassen til European Champions League blir prioritert først ved uttak denne gang. Endelig uttak presenteres i god tid før finalen, som avvikles 3-4. november.

Andre finaler i ECL
På 10 meter luftpistol er det Italia, Serbia, Tyskland og vertsnasjonen Ungarn som møtes samme helg i Budapest i november.

Ranking 10 meter luftpistol
1 Italia 12 942 poeng
2 Serbia 12 809 poeng
3 Tyskland 12 696 poeng

Skeet og OL-trap har sin European Champions League i Osijek i oktober. Der har vertsnasjonen Kroatia friplass i begge øvelser. Endelig ranking på OL-trap er først klart etter at det pågående EM er avsluttet.

Ranking skeet
1 Italia 19 965 poeng
2 Tyskland 12 481 poeng
3 Kypros 11 396 poeng

Ranking OL-trap (foreløpig)
1 Italia 17 264 poeng
2 Storbritannia 14 038 poeng
3 Portugal 13 308 poeng