Ny WC-seier til Jeanette Hegg Duestad i Rio

Jeanette Hegg Duestad har gjort det igjen, det ble seier i finalen på 50 meter match i WC Rio mandag kveld. Vår lille tropp i Rio fulgte opp med både 2., 3. og 4. plass i rifle, samt et godt resultat i luftpistol fra Ole-Harald Aas.

Jeanette var suveren i matchfinalen og vant foran indiske Nischal og vår danske venninne Stephanie Grundsøe.
– Veldig godt fornøyd med hele dagen i grunn! Jobber meg fint igjennom eliminasjon og kvalifisering og finner mer flyt og trygghet enn jeg har gjort på en stund, så det var veldig deilig, sa Jeanette.
– Finalen er beintøff! Gleda meg til å skyte og det kjennes ganske kontrollert ut på kne og ligg, men stående er en eneste stor mental kamp! Utrolig deilig å mestre det tålig godt, og svært fornøyd med at jeg gjennomfører oppgavene godt hele veien, sa hun etter finalen. I kvalifiseringen ble Jeanette nummer fire med 590 poeng etter å vunnet sin elimineringsgruppe med 594 poeng.

Jenny Stene ble nummer 26 i kvalifiseringen med 583 poeng, etter at også hun vant sin elimineringsgruppe tidligere i dag, da på 592 poeng.
– Jeg jobber iherdig og har fokus på oppgavene mine. Varmen tar meg litt i dag, men i denne idretten er det små marginer og i dag var det noen andre sin tur, sa Jenny Stene.
Det var virkelig varmt på standplass i Rio mandag. 34 grader, føles som 40, som det står på Yr.

Guttas match ble skutt søndag, og vi  kan gratulere Jon-Hermann Hegg med 2.plass, hans beste individuelle plassering i World Cup noen gang.
– Det var forferdelig varmt og krevende under finalen, men jobbet bra mentalt for å holde hodet kaldt. Alt i alt mye å være fornøyd med. Det er gøy at jeg lykkes med planen og gjennomføringen, sa Jon-Hermann.
I en finale som inneholdt absolutt alt, der alt ble snudd på hodet i løpet av en serie og noen ganger på ett skudd, så klarte Jon-Hermann å kjempe seg opp på pallen for andre gang i løpet av denne WC-runden.

– Det var relativt enkle forhold i dag, så jeg fikk til en bra flyt på kne, og klarte å dra med meg den gjennom store deler av konkurransen. Jeg jobba bra mentalt, og teknisk var det fint, sa Jon-Hermann Hegg etter kvalifiseringen. Han skjøt da 592 poeng, det samme som i elimineringen tidligere på dagen.

I lørdagens luftriflekonkurranse tok Jon-Hermann Hegg en sterk tredjeplass, hans første WC-pallplass  i denne øvelsen. Dette er også første gang på 17 år at Norge er på pallen i WC luftrifle for menn. Are Hansen var sistemann med sine andreplass i WC Resende i Brasil i 2006. I finalen vant Danilo Sollazzo fra Italia foran Maximillian Dallinger fra Tyskland. Det var 68 deltakere i denne øvelsen og Jon-Hermann var nest best i kvalifiseringen med 631,4 poeng.

– Jeg er godt fornøyd med innsatsen i dag. Jobber med de riktige arbeidsoppgavene og tankene hele veien. Litt tyngre mot slutten, men det holdt, selv med en sprekk på siste skudd, sa en smilende Jon-Hermann Hegg etter kvalifiseringen.

Gang på gang skyter Jeanette Hegg Duestad seg til finaler uansett kaliber og konkurranseformat, i luftrifle ble det denne gangen til slutt 4.plass. I kvalifiseringen var hun på vei mot verdensrekord før hun modererte seg på den siste serien, men likevel stoppet på fabelaktige 633,2 poeng og var tredje best. Indiske Elavenill Valarivan vant finalen foran Oceanne Müller fra Frankrike og Jiale Zhang fra Kina.

– Jeg gjennomfører 60 skudd der jeg stort sett klarer å holde hodet i riktig modus. Og så er det noen perioder jeg kunne turt å gå på litt mer. Men her var det mye bra, sa Jeanette etter kvalifiseringen.

Jenny Stene ble nummer 50 i luftriflekvalifiseringen.
– Det er kjipt og kjedelig når du egentlig føler at du kan prestere godt, men får det ikke til. Jeg er likevel fornøyd med at jeg aldri gir opp og kjemper helt inn, sa Jenny.

I mix-lag luftrifle ble det 4.plass til Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg, en flott prestasjon i kamp med 41 andre lag.
– Det kjennes veldig greit ut gjennom bronsefinalen. Litt mer puls enn i kvalifiseringen, men vi hadde brukbar kontroll. Det ble dessverre litt for tynt, men vi kjempet hele veien inn, sa Jeanette og Jon-Hermann etter de var ferdige.
I bronsefinalen tok Israel kommandoen fra start og ledet 10-4 før Norge vant tre dueller på rad og utlignet. Så tok Israel ledelsen både 12-10 og 14-12, men vårt radarpar slo tilbake, og på stillingen 14-14 var det matchpoint for begge lag. Her ble Olga Tashtchiev og Sergey Richter for sterke og Israel vant 16-14.
I gullfinalen vant Tyskland 16-12 over Ungarn.

At marginene er bittesmå i vår sport fikk vi et nytt bevis på denne gangen. I kvalifiseringen endte Duestad/Hegg på samme poengsum som Tyskland, dermed ble poengsummen i siste serie avgjørende for plasseringen i kvalifiseringen. Der var tyskerne 0,1 poeng bedre på 20 skudd, og de fikk dermed 2.plassen og muligheten til å skyte gullfinalen, mens Norge endte i bronsefinalen.
-En jevn konkurranse der jeg føler jeg lykkes med arbeidsoppgavene. 30 sentrum er et godt bevis på det. Det blir for få dype tiere, men likevel godt fornøyd med gjennomføringa, sa Jeanette Hegg Duestad etter å ha skutt ferdig i det første av to lag.
– Det var mye bra i dag. Jeg kom litt ut av rytmen på et tidspunkt, men kom meg raskt tilbake, og det er jeg godt fornøyd med. Mange gode skuddgjennomføringer, og jeg er alt i alt fornøyd med prestasjonen, sa Jon-Hermann Hegg.

Ole-Harald Aas leverte sterk innsats på 10 meter luftpistol i Rio på åpningsdagen torsdag. Han la en god plan etter siste trening på onsdag, fulgte den til punkt og prikke, men fikk litt tidstrøbbel og det siste skuddet ble avgjørende.
– Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å ha fokus på å øke avtrekket inn mot blinken, holde fokus på kornet og være offensiv. Dette fungerte veldig fint på de første 40 skuddene, men mot slutten fikk jeg litt for dårlig tid enn det jeg er komfortabel med, sa Ole-Harald etter sin skyting i det første av to lag. Han hadde bare 10 minutter igjen på de siste 15 skuddene.
– Det ble litt stressende, men godt fornøyd med store deler av gjennomføringen, sa Ole-Harald.
Til slutt endte han som nummer 12 av 62 skyttere med 577 poeng. Det var poenget bak finalegrensa med en åtter på det siste skuddet.

På 25 meter silhuettpistol ble det tyngre for Ole-Harald. Han måtte kjempe hardt i kvalifiseringen både søndag og mandag, og var skuffet etter sin konkurranse.
– Jeg hadde for høyt spenningsnivå, og fikk ikke ting til å stemme. Det gikk jo bra poengmessig på 8-sekundseriene, men også i disse seriene oppleves spenningsnivået for høyt, sa Ole-Harald Aas etter de første 30 skuddene.
Heller ikke på de neste 30 fikk han det helt til å stemme.
– Det var litt roligere i dag, men avtrekkene blir ikke gjennomført like bra som de skal og da går mye utenfor, sa han til slutt.
Ole-Harald ble nummer 27 av de 38 i konkurransen med 558 poeng og det var 21 poeng opp til finalegrensa.

Du finner alle resultater fra Rio her: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/results.ashx?cshipid=3123.