2 kvoteplasser og 5 medaljer til Norge i Rio

Med 2 gull, 1 sølv og 2 bronse toppet Norge medaljestatistikken i det olympiske kvalifiseringsstevnet i Rio de Janeiro i forrige uke. 

Og ikke nok med det, troppen kunne også reise hjem med 2 nye kvoteplasser i bagasjen; i luftrifle for kvinner og 50m match for menn. Synnøve Berg og Ole Martin Halvorsen sto for disse prestasjonene, begge to ble nr. 3 i sine respektive øvelser.

Luftrifle
Det hele startet med  luftrifle mix-lag, der Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg vant etter en utrolig opphenting i finalen, der de lå under 3-13 mot Frankrike, men vant til slutt 16-14! I kvalifiseringen ble Jeanette og Jon-Hermann nr. 2 med 632,4 poeng, mens det andre norske laget, Pernille Nor-Woll og Henrik Larsen, ble nummer 17  med 626,4 poeng, 4,1 poeng fra bronsefinale.

I luftrifle for menn sikra Jon-Hermann Hegg seg sin andre medalje i Rio, denne gangen ble det sølv. Etter å ha ledet konkurransen lenge, ble det 9,8 på det siste skuddet og dermed snek Lazar Kovacevic fra Serbia seg forbi med 0,1 poeng.
– Det blir mer og mer spenning i kroppen gjennom konkurransen, spesielt i armen, så det er en mental kamp de siste skuddene. Det skjelver litt etter hvert og dermed glipper seieren, men jeg er uansett fornøyd, sa Jon-Hermann etter finalen.

I kvalifiseringen skjøt Jon-Hermann 632,0 poeng og ble nummer tre, mens Henrik Larsen med 14.plass og 628,9 poeng bare var 1,1 poeng fra finale og mulighet til å skyte om kvoteplass. Ole Martin Halvorsen skjøt 626,6 poeng og ble nummer 40.

Blant kvinnene ble det altså en sterk 3.plass til 16-årige Synnøve Berg.
– Det var tøft å skyte finalen og en viktig erfaring å ta med seg videre. Jeg hadde mye puls underveis og det var virkelig hardt, sa Synnøve etter finalen.

Jeanette Hegg Duestad var lenge i tet i finalen, men endte til slutt som nummer fire. Jeanette var for øvrig best av alle i kvalifiseringen med strøkne 633,6 poeng. Synnøve ble her nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

50m match
Ole Martin Halvorsen imponerte voldsomt da han ble nr. 3 og vant kvoteplass for Norge i finalen på 50 meter match i Rio. Ole Martin tok like godt ledelsen etter de 15 kneskuddene i finalen og var nummer to etter liggende. Jevnt god skyting også i stående sikret ham en plass på pallen i denne øvelsen.
– Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sa Ole Martin Halvorsen.

Ole Martin skjøt 593 poeng i kvalifiseringen og ble nummer tre også der. Jon-Hermann Hegg ble nummer ni med 590 poeng var bare to sentrum fra å gå til finale. God konkurranse også av Henrik Larsen med 589 poeng og 15.plass.


Ole Martin jubler for pallplass og kvoteplass

I kvinnenes matchkonkurranse ble det nok en internasjonal seier til Jeanette Hegg Duestad. Jeanette ledet finalen hele veien, men seiersmarginen ned til Emely Jaeggi fra Sveits ble til slutt bare 0,3 poeng.
– Jeg er veldig fornøyd med gjennomføringen av første 40 skuddene. Føltes solid og trygg. Så ble det tøft mentalt mot slutten av stående, sa Jeanette etter skyting.

I kvalifiseringen ble Jeanette nummer seks med 590 poeng. Flott gjennomførte konkurranser var det også av Mari Bårdseng Løvseth med 587 poeng på 17.plass og Synnøve Berg med 586 poeng på 19.plass.

Pistol
Ole-Harald Aas var eneste norske pistolskytter i Rio. Med luftpistolen leverte han glimrende skyting og kjempet hele veien inn om finaleplass (og dermed mulighet til å sikre seg kvoteplass). Det var først på skudd nummer 57 finaleplassen røk for Ole-Harald. Da kom en åtter og dermed mistet han muligheten til å nå den høye finalegrensa på 581 poeng. Med en nier på siste skudd ble det til slutt 13. plass og 579 poeng, likevel en av hans aller beste poengsummer internasjonalt noen gang.
– Dette ble en tøff konkurranse hele veien, men jeg jobbet meg gjennom det. Det er et par skudd som glipper hvor fokus ikke er til stede, men er godt fornøyd med poengsum og resultat med tanke på hvor hard konkurransen var å skyte, sa Ole-Harald Aas etter skyting.

Silhuettpistol-konkurransen starta bra for Ole-Harald, og etter første dag hadde han seriene 99-95-92 = 286 poeng og lå bare fire poeng bak finalegrensa. Andre dag åpnet han med 97-97 og holdt liv i håpet om en finaleplass. Men på 4-sekundersserien ble det for mange poengtap og Bærum PK-skytteren stoppet på 567 poeng og 25. plass.

******

Se alle resultater og følg konkurransene i Rio her: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/results.ashx?cshipid=3199