Vinterserien – en thriller fra nord til sør til siste skudd

Vinterserien i 7F Hurtig Finpistol ble avsluttet med femte og siste runde i uke 11/2024. Denne sesongens utgave av Vinterserien må kunne sies å være av den mer spennende sorten hvor utfallet langt ifra var gitt på forhånd, i motsetning til tidligere år hvor det ganske tidlig har utkrystallisert seg en relativt liten gruppe klubber som har kjempet om de gjeveste trofeene.

Årets utgave av Vinterserien startet også nokså tradisjonelt i så måte med Greipstad Pistolklubb på 1. plass, fjorårsvinner Hafrsfjord Pistolklubb på en 2. plass, Trondheim Sportsskytterklubb på 3. plassen, mens nykommer i Vinterseriesammenheng, Brumunddal Pistolklubb, kom inn på 4. plassen. Alle med anstendige samlede poengsummer fra 2246 og opp til 2270 og bare fem poeng mellom de tre beste.

For de av dere som kanskje ikke er så kjent med Vinterserien i Hurtig Finpistol, er det altså slik at det er samlet poengsum på de 4 beste skytterne fra samme klubb i samme approberte stevne gjennomført i den aktuelle konkurranseuken, i dette tilfellet uke 42/2023, som går inn som gjeldende konkurransesum. Som man vet så kan det teoretisk oppnås 600 poeng på en skytter og dermed også teoretisk 2400 poeng på 4 utøvere. Det er teorien, i praksis så vet vi jo at samlet poengsum på de 4 beste skytterne ligger et stykke unna der. Dog så skal det legges til at det er noen karer borte på Løvenskioldbanen som nok må sies å være litt sånt over gjennomsnitt treffsikre, men det kommer vi tilbake til senere.

Første runde i uke 42/2023 startet altså nokså oppskriftsmessig, men da resultatene begynte å tikke inn fra runde 2 i uke 46/2023 så var det tydelig at noen, antakeligvis Lasse Hovd, hadde vært en tur borte på Løvenskioldbanen, nærmere bestemt Bærum Pistolklubb sin bane, og skuflet noe snø eller noe og samtidig invitert noen av sine klubbkamerater med på en liten runde Hurtig Finpistol. For de som måtte lure på det så er det slik at en del av disse karene, og også damene, fra Bærum Pistolklubb har gjort seg bemerket også i andre sammenhenger når det gjelder pistolskyting, og rundens bidrag til Vinterserien, 2274 poeng, var nok til å kapre rundeseier og dermed 100 poeng som er den maksimale poengsummen som deles ut pr. runde i Vinterserien. 2274 poeng vil si et gjennomsnitt på 568,5 poeng pr. skytter og når en da tar i betraktning at A-klasse kravet i Hurtig Finpistol er 575 poeng så trenger en ikke akkurat høyskoleutdannelse for å forstå at dette burde holde et godt stykke, noe det også gjorde. Trondhjems Pistolklubb hadde også meget anstendige 2253 poeng, bare fattige 21 poeng bak gjengen fra Bærum, bak der igjen fulgte Brumunddal Pistolklubb og Sola Pistolklubb med henholdsvis 2248 og 2230 poeng.

Etter 2. runde tok Vinterserien jule og nyttårsferie og resultatlistene sammenlagt viste nykommer Brumunddal Pistolklubb på 1. plass, tett fulgt av Hafrsfjord Pistolklubb og Trondheim Sportsskytterklubb begge 10 poeng bak.

Noen uker etter at ribbe og lutefisk var vel fortært, var det duket for 3. runde av Vinterserien i uke 3/2024 og spesielt våre venner fra Bærum Pistolklubb som tradisjonelt sett ikke har vært å se veldig ofte i Vinterseriesammenheng, hadde tydeligvis fått blod på tann og var på ingen måte fornøyd med 9. plassen de lå på etter 2. runde. Greipstad Pistolklubb åpnet showet i 3. runde og presenterte utrolige 2313 poeng sammenlagt på 4 skyttere, nå snakker vi, et gjennomsnitt på 578,25 poeng ville normalt ha vært tilstrekkelig til å feie det meste av banen, men så var det disse Bærumsguttene da. Resultatet fra Bærum Pistolklubb viste 2316 poeng, altså 3 poeng mer og med andre ord et snitt på 579 poeng!  Vi andre holdt oss til mer edruelige poengsummer et sted mellom 2200 og 2250, iallfall de klubbene som normalt pleier å hevde seg i toppen. Meget bra jobbet fra Greipstad Pistolklubb og Bærum Pistolklubb sine utøvere, og vips så var Bærum Pistolklubb oppe på 4. plass i sammendraget og med 200 poeng sammenlagt. Trondheim Sportsskyttere og Brumunddal Pistolklubb delte ledelsen med 220 poeng og Greipstad Pistolklubb like bak med 207 poeng i sammendraget. Det var absolutt duket for dramatikk inn i 4. runde.

Runde 4 gikk av stabelen i uke 7/2024 og Bærum Pistolklubb fjernet enhver tvil om hvilken klubb som har landets beste Hurtig Finpistolskyttere. Om ikke 2316 poeng i 3. runde skulle være nok til å skremme de fleste så la de like greit på til 2331 poeng på sine 4 beste skyttere. Et gjennomsnitt på 582,75 poeng sier det meste. En står høyst sannsynlig på pallen under NM med et slikt resultat. Hamar Sportsskytterklubb presenterte også et flott resultat med sine 2272 poeng i runden, og «vi andre» som normalt har vært med i medaljestriden på mer normale poengsummer mellom 2200 og 2251.

Siste runde i uke 11/2024 ble på mange måter en svært spennende runde. Selv om det var liten tvil om hvor gullet skulle, var det desto mer usikkert med plassene bak. Før runden startet, var det kun 30 poeng som skilte klubben på 2. plass fra klubben på 6. plass, så her var ingenting avgjort. 5. runde i Vinterserien ble ikke den helt store i forhold til gode poengsummer. Foruten Bærum Pistolklubb da, som slakket litt av fra forrige runde, men 2322 poeng er jo ingenting å kimse av på noen som helst måte, så var de andre i topp-sjiktet noe mer beskjedne med poengsummer sånt stort sett mellom 2200 og 2251 på de klubbene som normalt hevder seg i teten.

Fasiten ble da etter at 5. runde var over, at Bærum Pistolklubb vinner gull med sine 400 poeng sammenlagt på de 5 rundene, Brumunddal Pistolklubb ender på 2. plass med 370 poeng og Trondheim Sportsskyttere tar 3. plassen med 340 poeng sammenlagt. Vi gratulerer medaljevinnerne! Klubbene blir premiert med henholdsvis kr 4000,- kr 3000,- og kr 2000,- for de respektive plasseringene.

Nå er det kanskje slik at noen tror at når edelt metall er blitt delt ut så er det hele over, men slik er det ikke i Vinterserien. Har man som klubb hatt en eller flere tellende resultater i løpet av sesongen så inngår disse i en trekning av en premie på kr 1000,-. Trekningen av denne premien foregår på den måten at for hvert resultat en har fått i en eller flere av rundene klubben har deltatt i løpet av sesongen, tildeles det ett lodd. En klubb som deltar i alle 5 runder kan således opparbeide seg 5 lodd. Har en deltatt i en runde, gir dette et lodd, 2 runder 2 lodd osv. Klubbene som fikk 1. til 3. plass, inngår ikke i trekningsgrunnlaget.

Samlet denne sesongen var det 126 resultater som ble registrert i løpet av de 5 rundene. De tre klubbene på toppen stod for 14 av disse, så det vil si at det gjenstod 112 resultater fra de andre klubbene og dette tallet, 112, ble altså antall lodd som deltok i trekningen av kr 1000,-. Vi var så heldige at vi fikk ingen ringere enn NSFs president Bjørn Harald Vik til å trekke vinnerloddet og under en enkel seremoni i strålende solskinn på vakre Ørland ytterst i  Trondheimsfjorden trakk presidenten ut nr. 48. Eieren av dette loddet, Hitra Sportsskyttere, ble dermed vinneren av kr 1000,-. Vi gratulerer!

I løpet av sesong 16 av Vinterserien som altså sesongen 2023/2024 var, ble det til sammen 37 klubber som deltok i en eller flere omganger av serien. Dette er på det jevne, men ti færre enn i 2017/18 som også markerte 10 år med Vinterserie. Det er drøyt 450 klubber i Norges Sportsskytterforbund som driver med pistolskyting, at under 10% av klubbene er innom en eller flere omganger i Vinterserien er et tall vi svært gjerne skulle ha sett mye høyere. Vinterserien er en lagidrett og selv om denne artikkelen så langt i stor grad har dreid seg om de som gjør det best, er Vinterserien kanskje noe av det enkleste og kjekkeste vi har i forhold til å bygge solidaritet og samhold i klubbene. Hurtig Finpistol-programmet som er det programmet som det konkurreres i under Vinterserien, er nok det raskeste programmet å gjennomføre en runde på av 60-skudds øvelsene. I tillegg så er det å oppnå rimelig gode poengsummer ei heller noen umulig oppgave, klarer en bare å treffe skiven så er en nesten garantert skuddverdi 5 eller høyere og de fleste utøvere som legger litt trening i Hurtig Finpistolprogrammet, er ganske raskt nokså høyt oppe på 400-tallet i samlet poengsum, mange snuser også temmelig raskt på 500-tallet. Det at øvelsen også vanligvis er temmelig rask å gjennomføre, gjør også at en på et stevne kan få mange utøvere gjennom øvelsen på relativt kort tid.

Det momentet som imidlertid undertegnede setter størst pris på i forbindelse med Vinterserien er lagbyggingen som foregår under og i forkant av hver runde i Vinterserien. For det er jo nemlig slik at for at en klubb skal få med seg en tellende poengsum inn i Vinterseriesammenheng, må klubben stille med minst 4 utøvere på samme stevne. En kan skyte så mange stevner en vil i løpet av den aktuelle uken en runde går over, og det er også et moment som virker inn på lagbygging. Tenk om din klubb fikk med seg en større eller mindre gjeng med utøvere og tok noen turer rundt til naboklubbene som arrangerer stevner i Hurtig Finpistol den aktuelle uken? Det er det beste resultatet en har oppnådd i løpet av uken som blir med inn i konkurransen, og det er jo en kjensgjerning at jo flere ganger en prøver, dess større er sannsynligheten for å lykkes. Også er det jo også slik at når det først ryktes at det er en «liten» gjeng fra klubben som skal av gårde på et eller annet stevne et eller annet sted, så vekker det også nysgjerrigheten hos andre som kanskje også ønsker å bli med. Dermed begynner den berømte snøballen å rulle, og før en vet ordet av det så har en fått et konkurransemiljø i klubben – det er på ingen måte noen ulempe.  Selv om en kanskje ikke er med og kjemper i toppen til å begynne med, så vet vi jo også veldig godt at bare det å bli litt bedre enn forrige gang også er en fin motivasjon.

For sesongen 2024/2025 håper vi å se mange flere klubber på resultatlistene. Så til de av dere som ønsker å delta, meld inn egne 7F Hurtig Finpistol-stevner i uke 42 eller uke 46 i inneværende år og uke 3, 7 og 11 i 2025, eller meld dere på slike stevner hos andre klubber; dette er den klare oppfordringen.

for Norges Sportsskytterforbund – Vinterserien

Henning Harry Thorsen
Hugo Haug

*****

Her finner du resultatene fra årets og tidligere års Vinterserie.