Med 22 medaljer ble Norge beste nasjon i EM 25/50/300m i Kroatia

Etter to uker med et tettpakka konkurranseprogram og flotte prestasjoner er det Norge som topper medaljestatistikken i EM 25/50/300m i Osijek, Kroatia. 8 gull, 6 sølv og 8 bronse var det ingen andre nasjoner som kunne matche, dette til tross for at seniorene våre ikke fikk deltatt i alle øvelsene pga. kollisjon med WC i München.

300m rifle
Jenny Tovseth Vatne ble beste norske kvinne på åpningsøvelsen i EM. På 300 meter liggende ble hun nummer sju med 591 poeng og var tre poeng bak pallen. Katrine Lund ble nummer 14 med 584 poeng og debutanten Oda Flikkerud nummer 20 med 565 poeng. Det norske laget ble dermed nummer fire av de fire nasjonene som stilte i lagkonkurransen.

Det ble ingen perfekt oppladning for våre 300-meterskvinner fordi flytrøbbel ga ett døgns forsinkelse på skytterutstyr og ammunisjon. Dermed fikk de ikke deltatt i treningsomgangene og måtte gå rett inn i konkurransen. Jenny, Katrine og Oda tok den utfordringen på strak arm og gjennomførte godt.

I matchøvelsen fikk de norske kvinnene vist hva de er gode for, Oda Flikkerud, Katrine Lund og Jenny Tovseth Vatne sikra seg EM-gull i lagkonkurransen. Og Katrine ble i tillegg bronsemedaljevinner i den individuelle konkurransen, med 588 poeng var hun bare poenget bak vinneren Agathe Cecilie Camille Girard etter 197 poeng i knestående, 199 poeng i liggende og 192 poeng i stående stilling. Jenny Tovseth Vatne skjøt 582 poeng og ble nummer sju, mens debutanten Oda Flikkerud skjøt 575 poeng og ble nummer 11 av de 19 utøverne i konkurransen.

I matchøvelsen var det også premiere på det nye TRIO-formatet. I denne konkurransen skyter de tre utøverne på laget i ulike stillinger, og i det norske laget skjøt Jenny liggende, Oda knestående og Katrine stående. Med imponerende kontroll på finalenervene sikret de norske kvinnene nok ett EM-gull, et meget erfarent sveitsisk lag måtte se seg slått 14-16 av Norge i finalen.


To laggull til Oda Flikkerud, Katrine Lund og JennyTovseth Vatne

I siste 300m-øvelse, standardrifle match, der menn og kvinner konkurrerer sammen, ble det en fin 6.plass med 585 poeng til Katrine Lund, bare tre poeng bak pallen. Jenny Tovseth Vatne fulgte opp med 583 poeng på en 8.plass, mens Oda Flikkerud ble nummer 19 med 567 poeng.

50m rifle senior
Match individuelt og lag
Første 50m-øvelse for seniorskytterne var match. I herreklassen sikra både Jon-Hermann Hegg og Henrik Larsen seg finaleplass; Jon-Hermann var best av alle i kvalifiseringen med 594 poeng, 197 i knestående, 199 i liggende og 198 i stående stilling, mens Henrik ble nr. 5 med 590 poeng etter seriene 199-199-192. Ole Martin Halvorsen skjøt 588 poeng med seriene 199-199-190 og ble nr. 13. Finalegrensa gikk på 589, og med hele 40 sentrumstiere ville Ole Martin vært inne i finalen med ett poeng mer.

Den sterke laginnsatsen gjorde at det ble laggull til Norge med klar margin, med 1772 poeng sammenlagt satte gutta også europeisk rekord.

I finalen bekrefta Jon-Hermann Hegg sin meget gode form og og tok hjem seieren i denne OL-øvelsen.  Dette er hans andre EM-tittel og fjerde medalje i 50m match på fem år. Henrik Larsen fulgte opp med 7. plass.


Laggull på 50m match til Jon-Hermann Hegg, Hnerik Larsen og Ole Martin Halvorsen

I kvinnenes matchkonkurranse ble det lagsølv til Jenny Stene, Mari Bårdseng Løvseth og Jeanette Hegg Duestad. Trioen skjøt til sammen 1765 poeng, og var 8 poeng bak gullvinnerne fra Sveits.

Individuelt sikra Jeanette seg finaleplass med 591 poeng og 3.plass i kvalifiseringen. Jenny ble nummer 12 med 588 poeng og var to poeng fra finale. Mari var best av våre etter to stillinger og stoppet til slutt på 23.plass med 586 poeng.

I finalen kom Jeanette litt på etterskudd ganske tidlig, og etter 35 skudd lå hun nede på 8.plass. Men så begynte hun å klatre mot toppen, og til slutt ble det 4.plass, bare 0,6 poeng fra pallplass.

Match mix-lag og TRIO
Det ble sølv til Mari Bårdseng Løvseth og Henrik Larsen på 50 meter match mix-lag, i en gullfinale mot Ukraina som ble en ordentlig thriller. Ukraina åpnet sterkest og vant de fire første duellene, deretter startet Mari og Henrik en imponerende opphenting. Stillingen ble 8 – 8, og herifra og ut fulgte lagene hverandre tett, før Ukraina til slutt vant 17 – 15.

I den innledende kvalifiseringen var Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg best av alle med totalt 887 poeng. Mari og Henrik gikk på nippet videre som 8. lag med 882 poeng, mens Ole Martin Halvorsen og Jenny Stene ble slått ut med 9.plass og 881 poeng. (Det er uansett slik at det er kun to lag fra hver nasjon som kan gå videre til del 2.)

I del 2 av kvalifiseringen blir det avgjort hvilke fire lag som går videre til bronse- og gullfinale. Her sikra altså Mari og Henrik seg plass i gullfinalen ved å bli nr. 2 med 886 poeng, mens Jeanette og Jon-Hermann kun var 1 poeng fra å kvalifisere seg fra bronsefinalen med sine 881 poeng.

I TRIO-øvelsen for kvinner gikk Norge til gullfinale mot Sveits etter sterk innsats i begge kvalifiseringsrundene. I gullfinalen holdt både de sveitsiske og norske jentene et høyt nivå og lagene fulgte hverandre tett. Mot slutten av finalen ble Sveits litt for sterke og vant 17 – 13, dermed ble det sølv til Mari Bårdseng Løvseth, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad.


Lagsølv til Jenny Stene, Mari Bårdseng Løvseth og Jeanette Hegg Duestad

60 skudd liggende, individuelt og lag
Jenny Stene sikra seg EM-bronse på 50m 60 skudd liggende. Med poengsummen 628,5 var hun kun 1,2 poeng fra gullet som gikk til Sara Karasova fra Tsjekkia. Sterkt levert av Jenny med seriene 105.2 – 103.9 – 105.4 – 105.7 – 103.4 – 104.9.

Jeanette Hegg Duestad kom på 9. plass med poengsummen 626 og Mari Bårdseng Løvseth på 23. plass med poengsummen 622,2.  Denne fine norske laginnsatsen ble belønnet med lagsølv. Jentene fikk poengsummen 1876,7 og var 4,7 poeng bak gullvinnerne fra Tsjekkia.

I herreklassen ble det lagbronse til Jon-Hermann Hegg, Henrik Larsen og Ole Martin Halvorsen. Gullet gikk til Slovakia og sølv til Tsjekkia. Individuelt ble det 16. plass med 623,7 poeng for Jon-Hermann, på plassen bak fulgte Henrik med 623,5 poeng, og Ole Martin Halvorsen kom på 21. plass med 622,7 poeng.

Pistol senior
I seniorøvelsene var Ole-Harald Aas’ 20.plass i silhuettpistol med 574 poeng beste norske prestasjon. Ole-Harald har vist fin utvikling i øvelsen denne sesongen, og hadde i EM seriene 95 – 96 – 94 – 98 – 96 -95. Med det var det 6 poeng opp til finalegrensen på 580 poeng. Erik Eknes fikk 549 poeng og Mattis Hembre 547 poeng, og kom på henholdsvis 35. og 37. plass. I lagkonkurransen ble det 7. plass til Norge.

I TRIO-øvelsen i silhuettpistol ble det 6. plass til Erik, Mattis og Ole-Harald. I del 1 av kvalifiseringen hadde alle tre gutta fine serier på 8 og 6 sekundseriene, men det ble litt mer krevende i 4 sekundseriene. I del 2 av kvalifiseringen viste Ole Harald at han begynner å få godt tak på 4 sekundseriene også med 97 og 94 poeng.

Mariell Olsen Vestnes og Ann Helen Aune ble henholdsvis nummer 53 og 54 på 25 meter sportspistol for kvinner, begge med 561 poeng. Ann Helen fikk 276 poeng på presisjonsdelen og 285 poeng på hurtigdelen, mens Mariell fikk 274 poeng i presisjon og 287 poeng på hurtig. Finalegrensen gikk på 283 poeng.

Rifle junior
Match, individuelt og lag
Juniorkonkurransene i Osijek ble innleda med 50m match for begge kjønn. I jenteklassen avgjorde Caroline Finnestad Lund en spennende finale og kunne juble for EM-gull. Før det siste skuddet leda hun med bare 0,2 poeng, men der klinket hun til med med 10,6, og seieren var i boks. Pernille Nor-Woll kvalifiserte seg også til finalen, der hun lenge hang med i medaljekampen og ble til slutt nummer fem.

I kvalifiseringen var Pernille nummer fem med 584 poeng og Caroline nummer sju med 583 poeng. Sammen med Martine Sve, som ble nr. 38 med 571 poeng, sikret jentene seg lagbronse.


Gull individuelt til Caroline Finnestad Lund i 50m match, og lagbronse til Martine Sve, Caroline og Pernille Nor-Woll

Blant gutta ble Even Olai Enger Throndsen nummer fire i finalen, et sterkt resultat av Krapfoss-skytteren, som ble nummer ni i samme øvelse i EM for to år siden. I kvalifiseringen ble Even nummer fem med 580 poeng, Vebjørn Grimsrud nummer 11 med 577 poeng og Jens Olsrud Østli nummer 27 med 572 poeng. Dette ga dagens andre lagbronse til Norge.

60 skudd liggende, individuelt og lag
Riflejuniorene fortsatte å imponere i 60 skudd liggende-konkurransene i Osijek. Kvinner junior ble vunnet av Hannah Wehren fra Tyskland med 626,7 poeng, men deretter fulgte på rad og rekke Caroline Finnestad Lund med 625,6 poeng. Martine Sve med 623,3 poeng og Pernille Nor-Woll med 622.1 poeng.

I tillegg til individuelt sølv og bronse ble det rimeligvis et overlegent laggull til det norske trioen.

I menn junior ble Even Olai Enger Throndsen best av de norske med 10. plass og 621,5 poeng. Jens Olsrud Østli kom på 16. plass med 619,5 poeng og Vebjørn Grimsrud på 26. plass med 615,5 poeng. Dette ga gutta en 6. plass i lagkonkurransen med til sammen 1856,5 poeng.

TRIO og mix-lag
Medaljefangsten til riflejuniorene fortsatte i lagøvelsen match TRIO; Even Olai Enger Throndsen, Vebjørn Grimsrud og Jens Olsrud Østli vant gullfinalen etter å ha vært best av alle lag både i del 1 og del 2 av kvalifiseringen. Gutta var også suverene i finalen og vant 16 – 4 over Ukraina.


Juniorgutta var suverene i TRIO match  

Jentene var ikke mye dårligere i TRIO-øvelsen; Pernille Nor-Woll, Caroline Finnestad Lund og Martine Sve gikk til bronsefinalen, der de var overlegne og slo Sveits 16 – 6.

I mix-lag match gikk Caroline Finnestad Lund/Even Olai Enger Throndsen  og Martine Sve/Jens Olsrud Østli videre til 2. kvalifiseringsrunde, der duoene ble hhv. nr. 7 og 8. Pernille Nor-Woll og Vebjørn Grimsrud ble slått ut i 1. kvalifiseringsrunde med 12. plass.

I mix-lag 6o skudd liggende gikk det mye bedre. Duoen Pernille Nor-Woll og Jens Olsrud Østli kjempet seg til gullfinale, en finale de vant suverent med 16 – 6 mot Polen 2. I bronsefinalen ble det en jevn og tett duell mellom Polen 1 og Norge 2, med Caroline Finnestad Lund og Even Olai Enger Throndsen. I denne kampen hadde det polske laget marginene på sin side og vant 17 – 13.

I steg 1 av kvalifiseringen toppet Norge resultatlisten med alle sine tre lag, men dessverre er det slik at det er kun to lag pr nasjon som går videre til steg 2 for å kjempe om plass i finalene. Martine Sve og Vebjørn Grimsrud ble nummer 3, og gikk dermed ikke videre.

Junior pistol
Sportspistol
I juniorjentenes sportspistolkonkurranse i Osijek skjøt Ane Bjørkås Torgersen seg til finaleplass. Etter en litt beskjeden presisjonsdel var hun best av alle i hurtigdelen av øvelsen med 291 poeng og klatret 17 (!) plasser på resultatlisten. Totalt endte hun på 565 poeng. Emmeline Eikrem Bryhn skjøt 546 poeng til 26.plass og Tiril Fredrikke Schüller 500 poeng til 30. plass, men Tirill fikk to funksjonsfeil med kun fire registrerte skudd og 39 poeng på siste ti.

I finalen ble det en flott 6.plass til Ane. Åpning av finalen var meget sterk der hun lå på 2. plass etter tredje serie. Deretter ble det litt tøffere, og Ane ble eliminert som 3. skytter, og dermed altså 6.plass.

Sondre Risan Haltvik var best av de norske gutta i sportspistol. Han avsluttet sterkt og endte på 11.plass med 568 poeng etter 279-289. Sondre var åtte poeng bak pallen i en øvelse gutta ikke skyter finale i. Hans Wang Nøstvold skjøt 549 poeng og Kristoffer Helgøy Henriksen 514 poeng.

I sportspistol mix-lag ble det sølv til Ane Bjørkås Torgersen og Hans Wang Nøstvold etter en spennende og jevn gullfinale mot Ukraina. Den norske duoen kjempet hele veien inn, men Ukraina ble akkurat litt for sterke i siste duell og vant 17 – 15. Ane og Hans var best av alle i del 1 av kvalifiseringen med poengsummen 576 poeng, der Ane hadde 289 poeng og Hans 287 poeng. I del 2 av kvalifiseringen ble Ane og Hans nr. 2 med poengsummen 292 poeng, og sikra seg plass i gullfinalen.


Hans og Ane i aksjon i gullfinalen

Det var 9 lag med i del 1, og også Emmeline Ekrem Bryhn og Sondre Risan Haltvik kvalifiserte seg til del 2 med poengsummen 554 poeng og 6. plass. Tiril Fredrikke Schüller og Sondre Risan Haltvik ble nr. 7 med 554 poeng, men fikk dessverre ikke mulighet til å bli med videre i kvalifiseringen da det er kun to lag pr nasjon som går videre til del 2. I del 2 ble Emmeline og Sondre nr. 6 med 278 poeng, 7 poeng fra å kvalifisere seg til bronsefinale.

Sølvet i sportspistol mix-lag ble fulgt opp med bronse i TRIO. Ane Bjørkås Torgersen, Tiril Fredrikke Schüller og Emmeline Ekrem Bryhn sto for den prestasjonen i en intens og spennende bronsefinale. Tyskland og Norge fulgte hverandre tett, og stillingen ble 15 – 15. Det skulle deretter bli hele 5 uavgjorte duller mellom lagene, og på stillingen 18 – 18 ble det funksjonsfeil for Emmeline. Det ble deretter en ny uavgjortduell, før Norge til slutt dro i land seieren med 21 – 19.


Juniorjentene i EM, f.v. Tiril Fredrikke Schüller, Ane Bjørkås Torgersen og Emmeline Eikrem Bryhn

Silhuettpistol
Sondre Risan Haltvik var best av de norske også i silhuettpistol. Trønderen kom på 21. plass med poengsummen 542 poeng. Hans Wang Nøstvold kom på 23. plass med 539 poeng og Kristoffer Helgøy Henriksen på 25. plass med 513 poeng.

I silhuettpistol TRIO skjøt Norge bronsefinale mot Ukraina. Det ble en jevn duell der Norge leda 14-10, men der Ukraina var sterkest på slutten og vant 17-15.


Juniorgutta, f.v. Sondre Risan Haltvik, Kristoffer Helgøy Henriksen og Hans Wang Nøstvold