Det filosofiske hjørnet 6/6

Skytternytt nr. 6 2016. Det siste på papir. Jeg har vel skrevet det Filosofiske hjørnet i over ti år.

Jeg har levd av det trykte ord i ca. 50 år. Ikke som skribent, men som boktrykker og avistrykker. Ordene må ned på papir og leses. Settes i hyller for å kunne tas ut og leses om igjen.

Skytternytt på nett? Interessen for diskusjon på fagkomité pistol sin konferanse var null. Mye av det som skjer i disse dager av forandringer i NSF er basert på at alle har tilgang til internett og PC-er. Mange har ikke det. Har du en mailadresse, er ikke det samme som nettilknytning. Jeg pleier å skrive ut en del terminlister til folk som mangler tilgang. Jeg har tatt med meg min 4G ruter fra Telenor på kjøretur rundt i kommunen, og kan fastslå at det er dårlig utbygd. (Jeg nevnte dette også i mitt innlegg i forrige Skytternytt, men må skrive det nok en gang).

Det Håvard Larsen kom med, skulle han kommet med på fredag og svart på spørsmål på lørdag. Det han la fram, ville jo gjøre arbeidet i kretsene enkelt. Ikke mase om klasseførings- lister og startkort. Stevnene legger klubbene inn selv uten å gå om kretsen. Vi kan kjøre ut startkort selv. Topp opplegg.

Jeg var på pistolkonferansen. En merkelig seanse. Fagkomiteens medlemmer virket slitne og kanskje litt umotiverte. Merket jeg en viss skurring mellom dem og styret? Jeg spør. Å diskutere endringer ble det liten anledning til, for folk forsvant. Det var lagt opp til gruppearbeider. Vi kunne fylle ut noen svar på spørsmål om de nye dataløsninger. Alle fylte ut og leverte til Larsen.

Det neste var da feltreglement. Fem eller seks skudd på felt? Flertallet var for seks. Men hvorfor ta opp det igjen? Jo, de har det i Danmark. Det var to danske gjester der. De hadde ikke vært borte da middagen ble servert. Ingen kom på å spørre om hvorfor ikke danskene kunne begynne med seks skudd. Også var det det med de våpen som ikke har plass til seks skudd i magasinet. Og er det for mange NM-klasser? JAAAA! Tar du med alt, er det 89 klasser som i verste fall skal ha tre medaljer. Det kom en del forslag. Noen bra og noen ikke bra. Noen vil ha kun en veteranklasse. Fra 65 år. At åpen klasse herrer i felt skyter grovpistol og finfelt bare blir for kvinner, juniorer og ungdom. Her får noen kloke hoder litt å bryne seg på. Hva skal bort og hva skal vi ha? En av årsakene til at spesialfelt kom inn, var en muntlig beskjed til fagkomité pistol i 1999 fra en seniorrådgiver i POD om at hvis det ikke ble konkurrert i spesialpistol og revolver, ville de små våpnene ikke lenger bli tillatt. Og så var de på NM-programmet. Lørdag var det show og middag. Showet var hysterisk bra. Vil dere se, så gå inn på YouTube. Der er han, buktaleren Jan Robert Henriksen.

Det positive var sportsjefen. Han utviklet virkelig positive vibrasjoner og jeg sitter igjen med et stort spørsmål. Hvorfor ble ikke en slik mann ansatt for ti år siden?

Det var konferansen. Det er jul snart. Med ni barnebarn så er ønskelista kort, men kostbar. De fleste ønsker seg penger så de kan kjøpe det de vil, og det er ok. De er så store at de har egen konto nå. Men ikke den minste. Hun kan skrive selv om hun er 5, 5 år. På ønskelista står alt fra hest, kanin, katt, ski, nytt hus og spekeandebryst og elgpølse. Julemiddagen er tradisjonell med ribbe, pølse og surkål, og til ribba er det Gammel Opland. Hvert år siden jeg anerkjente aquaviten som godt drikke, er det Opland. Løiten har mye godt de og, men til ribba er det bare en ting. Så er jo pinnekjøtt og kalkun fast innslag.

Før jul er det et bord med rakfisk, røkelaks, speke-elg, gravet elg, speket hval og tyttebærrømme. Til det har vi øl og ting fra Løiten. Det er rart det er bare Skytterlaget og Aquaviten som heter Løiten. Alt det andre heter Løten. All snapsen er klar til smaking. Kreklingsnaps er godt. Granskuddsnaps smaker gran. Så har vi tyttebærlikør og villbringebærlikør som lager dans for smaksløkene. Idrett og alkohol hører ikke sammen, men det er jo jul.

Så er det et spørsmål. Hva skjer med Det Filosofiske Hjørnet? Jeg har etter et sterkt press fra de som leser det som det første de leser i Skytternytt, gått i tenkeboksen. Først vil jeg avvikle jula. Så perfeksjonere mine luftpistolferdigheter. Avholde kretstinget i Hedmark. Prøve å skrive ut et startkort og melde meg på et stevne elektronisk. Hvis jeg får til alt det, kan det hende at skrivekløa kommer, men det kan da hende at jeg setter meg rolig i en krok til det går over. Vi får se. Filosofens lille mathjørne utkommer med siste oppskrift i dette nr.

Jeg er meget bekymret for min kjære venn Pramm, med to m er og skog nær svenskegrensa. Han fikk satt inn tre eller fire stent i hjertet i sommer, men ble oppmerksom på at alt ikke var som det skulle være under elgjakta. Han må på Feiring og få ordnet opp i problemene.

I disse dager våknet hele verden til et sjokkvalg i USA. Da kan nok våpeneieren være trygge på å få beholde sin rett til å bevæpne seg. Det er jo rart at de velger en slik person som president. Er de dumme? Det er jo flere millioner der som er av norsk avstamning. Vel, han er jo forretningsmann og har nok penger. Han greier seg nok. Noen vil nok oppdra ham.

Fra Dag Evjenths bok: Salme ved heisens, har jeg sakset en passende slutt fra avsnittet ”Frist meg ikke inn i ledelsen”- avsnittet: ”FLOSKELÅR”

Det er stortingsvalg for alle stortingsselgerne.


Store småting er på salg og allting kjøpes av velgerne.

Så klager vi alle på det vi får
men det hjelper ikke med klager
for disse får sitte i fire år
og kan ikke byttes innen fjorten dager.

Som de sa i et for lengst avsluttet radioprogram: ”Takk for seg og godt nytt år etter en velsignet jul”
Jon-Tore Gran