Bilde av en smilende Thomas Peelen mens han holder en kurv full av premier og konfettien regner rundt

God stemning på Ungdomslekene

Skytternerget for mye liv, røre og spenning under Ungdomslekene på Lillehammer. Det hele toppet seg med en meget spennende superfinale. 

Tekst og foto: Heidi Sørestrand Jægtnes, heidi @ skyting.no

Musikken strømmer ut av høyttalerne, og det myldrer i curlinghallen i Kristins hall på Lillehammer, som for øyeblikket er omgjort en stor skytebane. På standplass gjør skytterne seg klare før dagens konkurranse. Foreldre, søsken, trenere, lagledere og -kamerater står bak gjerdet og følger med spent med på de unge utøverne. Det er tydeligvis ikke bare skytterne som ser ut til å oppleve litt ekstra rask hjerterytme. Speaker, standplassleder og sportssjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune, stanser forberedelsestiden og går løs på presentasjonen av alle skytterne i laget. Det klappes og jubles fra sidelinjen mens navnene blir ropt opp. Noen smiler litt sjenert ned i gulvet, andre vinker og de mest modige tar et pent kniks eller bukk. Så er det i gang. Flere lag skal skyte sine innledende skudd før det hele avgjøres i en superfinale senere på dagen.

Sosialt på tvers av klubber

Selv om ”hovedøvelsen” finner sted på lørdag, var det flere skjøt luftsprint dagen før. Innsatsen var imponerende av de unge skytterne, som skjøt 30 skudd på 15 minutter, og alle ble behørig belønnet med sjokolademedalje etterpå. Det ble en god start på årets Ungdomsleker, som arrangeres for fjerde gang, og rommer ca. 1300 deltakere fra 15 idretter. Over 130 av dem var skyttere. Det var mange fra østlandsområdet som tok turen til Norges OL-by, men også skyttere fra Vestlandet, Midt-Norge, Nordland og Troms var representert.

Men lang reisevei kan være positivt. På bussen ned fra Oppdal fant jentene Mari Berg Forren (snart 11), Victoria Wold Bremvåg (snart 11), Maja Skrøvseth Øiamo (11) og Malin Vik (11) hverandre. Mari og Maja fra Oppdal PK, og Victoria og Malin fra Ørlandet. På tvers av klubbene ble de fort et firkløver og forteller flirende om hvordan de satt bak i bussen, snakket og tullet sammen. Det er første gang de er med på Ungdomslekene. Ingen av dem har ikke skutt så alt for mange stevner fra før, men de storkoser seg på arenaen.

– Det er artig å være med, sier Julie begeistret.

– Også er det gøy at det er så mange som konkurrer sammen, skyter Mari inn.

Jentene forteller også om hvordan skytingen har gått, og at de skal spise pizza på Peppes sammen etterpå. Og mellom slagene er det mye å finne på. Ungdomsutvalget til Norges Skytterforbund holder både unge og ikke fullt så unge lenger i aktivitet med blant annet laserskyting, brettspill, quiz og balansebrett.

Bilde av fire smilende jenter på rad som holder rundt hverandre

Jentene Mari Berg Forren, Victoria Wold Bremvåg, Maja Skrøvseth Øiamo og Malin Vik ble gode venninner i løpet av helgen.

Spennende finaler

Etter den innledende skytingen er et klart for Superfinale i pistol og rifle. De tre beste i hver klasse konkurrerer på like kår. Etter 10 skudd på 10 minutter er antallet skyttere kortet ned til åtte, og nå starter Monte Carlo-delen, hvor det dårligste skuddet får et gult kort. Ved to gule kort går deltakerne ut. Og med heiagjenger, fløyter, kubjelle og full musikk får skytterne virkelig kjenne på stemningen og presset. Men ungdommen imponerer. Det hagler med både tiere og innertiere. I pistolfinalen er det til slutt Ronja Bjørlo Syversen fra Ørn Sportsforening som stikker av med førsteplassen, til konfettiregn og stor jubel. Under riflefinalen litt senere imponerer SH3-skytter Thomas Peelen (Vestre Bærum Salongskytterlag) stort da han som nesten blind tar førsteplassen foran sterke Aurora Beate Myrseth (Elverum Rifleklubb) med 300 poeng og 29 innertreff. Med dette blir han da også medlem av Landstevnets 300-klubb for rifle.

Stevnet ble avsluttet med premieutdeling, både for deltakelse og klassevise prestasjoner. Vi takker alle deltakere og tilstedeværende for en flott helg med mye god stemning, engasjement og skyting, og ønsker velkommen tilbake om to år! En stor takk rettes også til Norma, Zignal og Børselars som stilte med fine premier til Superfinalen!

Alle resultater fra Ungdomslekene finner du her.

Det ble tatt mye bilder under helga, og her finner du et stort utvalg. Vi ber om kreditering av Norges Skytterforbund/skyting.no dersom de skal publiseres andre steder (lokalaviser, nettsider etc.). Kontakt heidi @ skyting.no ved spørsmål, eller om du har gode bilder fra helga som du ønsker å dele.

Filmingen som fant sted under finalen skal brukes i et innslag fra Ungdomslekene i sin helthet på TV2 Sportskanalen tirsdag 2. mai kl. 20.30, onsdag 3. mai 20.30, torsdag 4. mai kl. 20.30 og fredag 5. mai kl. 21.00. 

Ronja Bjørlo Syversen mottar premien sin fra Ungdomsutvalgets Thea Haarberg.

Gode lagkamerater fra Hvaler SS: Mia Tjønn (12), Lukas Hardy (11) og Mari Ryback (10). Mari satte ny pers, og senere på dagen tok Mia og Lukas førsteplassen i lagkonkurransen for klasse rifle R12 sammen med Mats Enrico Lie (10).

Populært med quiz. Ingrid (9), Alise (9) og Linn Julie (9) trenger litt ekstra hjelp av både mobilen og den voksne garde. – Jeg har ikke lest så mye Harry Potter, sier Linn Julie før hun løper til resten av laget for å få litt hjelp.

Laserskytingen trakk mange. Tonje Tarud (24) fra info-standen på Ungdomslekene måtte prøve seg, og fikk fullt hus!

Idrettspresident stakk innom skytterne under finalene, og lot seg villig avbilde sammen med halvparten av Ungdomsutvalget til NSF. Bak fra venstre: Tom Tvedt og Edvard Brendnes. Foran f.v: Thea Haarberg og Maren Galguften Lunsæter.