Bronse til Henrik Larsen i junior-VM

Henrik Larsen vant bronsemedalje i junior-VM på 50 meter helmatch i tyske Suhl etter norsk rekord innledende og gnistrende skyting i finalen.

Etter 2.plass innledende gikk Henrik Larsen hardt til verks og tok umiddelbart ledelsen i finalen. Etter 15 skudd knestående lå han likt med ungarske Peter Vas, og etter ytterligere 15 skudd liggende ledet han alene, 0,7 poeng foran kinesiske Liu og 1,6 foran ungarske Istvan Peni, som vant seniorenes World Cup i Gabala for et par uker siden. Etter en noe nølende åpning på stående fikk Larsen orden på sakene etter hvert og kjempet nesten hele veien inn på elimineringen i stående stilling. Med ett skudd igjen i finalen måtte han forlate konkurransen, et halvt poeng opp til sikker plass for kamp om gullet.

Men VM-bronse er et strålende resultat etter en like strålende prestasjon av 19-åringen fra Mysen, som skyter for Krapfoss i Moss. Norge har kun en gang tidligere hatt en mannlig juniorskytter på pallen individuelt på riflesiden, det var Kim Andre Lund, som ble verdensmester i 2010. Larsens medalje var for øvrig Norges fjerde i dette første rene junior-VM for rifle og pistol. Selv står han med dagens bronse og lagsølv på 50 meter liggende.

– Det Henrik har gjort i dag bekrefter at han er ett av de største talent vi noen gang har sett i norsk skyttersport. Og det er først og fremst treningstalentet som imponerer oss. Han bruker helt uvanlig mye tid helt alene med børsa på trening og får betalt nå, det er så fortjent. Dette er toppidrett og det er ikke mange seniorer i verden som kunne hamlet opp med denne juniorgjengen i dag – det er sjeldent høyt nivå. Henrik er bunnsolid trent, godt forberedt og leverer en gnistrende konkurranse, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund.

På de 120 skuddene innledende imponerte Henrik Larsen med norsk juniorrekord på 1178 poeng og 2.plass av de 72 deltakerne. Han åpnet nokså beskjedent med fire niere på de fem første skuddene. Men så tok det helt av. 94-99-98-99 til 390 på kne. Så 99-100-99-99 til 397 på liggende. Og en gnistrende avslutning på stående med 98-99-96-98 til 391 poeng.
Norge ble nummer fire i lagkonkurransen med 3479 poeng, bare to poeng bak Kroatia på sølvplass og Finland på bronseplass. Ungarn var helt suverene med juniorverdensrekord på 3512 poeng.

Også Benjamin Tingsrud Karlsen kjempet hele veien om finaleplass, men endte opp ett fattig poeng bak finalegrensa. Benjamin kan likevel notere seg en 10.plass i VM med 1165 poeng – en flott prestasjon det også. Litt tyngre for Jon-Hermann Hegg i dag, som stoppet på 1134 poeng og ble nummer 61 av 72 deltakere.

Henrik Larsen skyter 10 meter mixed team sammen med Jenny Stene på avslutningsdagen onsdag.

I dagens andre øvelse med norsk deltakelse ble Trude Johansen nr. 58 i 25m finpistol med 546 poeng, fordelt på 276 (presisjon) og 270 (duell).

Se resultatene fra Suhl her.