Treffsikre damer

At jenter kan skyte med pistol er ingen hemmelighet, men visste du at det finnes en egen treningsgruppe for jenter i Oslo?

Tekst og foto: Heidi Jægtnes

Lena Ytterdahl og Kari Muri driver gruppa, og ønsker flere velkommen.

Skiver settes opp, mens latter og spøk fyller Ekeberghallen. Syv jenter, eller damer, gjør seg klar for dagens treningsøkt med pistolen. Annenhver lørdag samles de på tvers av klubber for trening og sosialt samvær. Selve treningen varer fra kl. 10-12 og innebærer som oftest både oppvarming, dagens tema og selve skytingen – godt supplert av mye skravling og godt humør. Aldersspennet strekker seg fra de yngste i tidlig 20-årene, til de godt over 50.

– Det er nok ikke så mange nye som er klar over at det er en egen jentegruppe i Oslo, sier Kari Muri, som hovedsakelig driver gruppa, sammen med Lena Ytterdahl.

– Og vi tar gjerne imot flere jenter. Her er det skikkelig lavterskel, selv om vi også trener seriøst, fortsetter hun. Gruppa har vært aktiv siden 2013, etter inspirasjon fra et lignende initiativ i Buskerud.

BLE TIPSET AV MANNEN

Hilde Hornslien Rustad er en av de som har vært med siden gruppas spede begynnelse.

Hilde Hornslien Rustad tok opp skytingen etter flere års pause.

– Mannen min tipset meg om at det hadde kommet en ny skytegruppe – kun for jenter. Jeg hadde ikke skutt på 20 år og grudde meg veldig på forhånd, forteller hun.

– Men det gikk jo veldig bra og jeg er her enda. Det er så uhøytidelig i jentegruppa, og det er deilig. Og de mer erfarne er veldig flinke til å gi gode råd, sier Hilde.

Nå leder hun oppvarmingen. Jentene står i ring og får varmen i skulderledd, håndledd og armer. Snakker om hvor viktig det er med skadeforebyggende. Tøyer, strekker og gjør dynamiske bevegelser. Jobber med pusten. De snakker om NM, oppgaver og bevisstgjøring. Deler erfaringer og gir hverandre tips.

Det er viktig å få varmen i skuldre, armer og håndledd før økta. Dette prøver jentene alltid å prioritere.

SERIØST OG SOSIALT

Så er skytingen i gang.

– Prøv å fokusere på stilling, sikte og korn, roper Kari før det første tiskuddsserie braker løs. Både hun og Lena har trenerkurs. Når det kommer nye får de grunnleggende innføring med skytestilling og sikting, og så tas det derfra. Ellers får alle også øve på det de trenger i forhold til konkurranser og lignende. De fleste trener i sine vanlige klubber, så jentetreningene er som oftest et supplement.

– Vi prøver å trene på en konkret ting hver gang, forklarer Kari.

– Denne gangen var det skur og korn, andre ganger kan det være å finne riktig stilling, løft eller pust. I tillegg opplyser hun om at de har moroskyting i forbindelse med helligdager og ferier. Til for eksempel sommeravslutningen skyter de på motiver som blomster, fugler og insekter, og avslutter med grilling. Det samme opplegget vanker rundt jul, halloween og påske. Så klart alltid etterfulgt av en uhøytidelig premieutdeling. Og det er ingen tvil om at det er mye humor og sosialt i gruppa. Kommentarer og latter flyter fritt mellom seriene. Kari tror den lette stemningen og gode tonen, samt at det bare er jenter, gjør at man kan slippe seg litt mer løs, og tørre å spørre om hjelp.

– Jeg tror flere synes det er litt ”tryggere” å trene med bare jenter, tror Kari.

– Men vi savner at klubbene opplyser nye jenter om gruppa. Det er en fantastisk gjeng som har mye moro sammen, både på og utenfor banen, avslutter hun. Økta er over, og jentene pakker sammen før de tasser ut mot Tårnhuset på Ekeberg. Der venter en softis i sommervarmen.

Fra venstre: Kristin Schaug-Pettersen, Helmi Schaug-Pettersen Solhaug, Lena Ytterdahl, Kari Muri, Renate Slaathaug Gudim, Hilde Hornslien Rustad og Ann-Kristin Ulstad.

Godt i gang med seriene.

Litt justeringer må til underveis.

 

Saken var først publisert i Skytternytt nr. 2. Ikke fått det med deg? Da finner du det her: https://www.skyting.no/2017/06/21/skytternytt-nr-2-ute-na/