Håkon skal utvikle de unge

Han er bare 23 år selv, men nå får han ansvaret for å utvikle juniorer og unge seniorer på tvers av alle grener. Håkon Sørli er ansatt som prosjektleder for Skytterlandslaget Junior i Norges Skytterforbund.

– Jeg tror man må være tålmodig og lyttende. For meg er det viktig at utøverne får den støtten de trenger, og da er jeg opptatt av å være tilgjengelig for dem. Jeg skal lytte til hva de har og si og hjelpe dem så godt jeg kan, sier Håkon Sørli.

– Håkon er et naturlig valg for oss. En ung lovende trener med ambisjoner og sterke evner til å kommunisere. Vi ønsker å benytte ham for utvikling av unge skyttere både på lerdue, viltmål, rifle og pistol. I tillegg vil han blant annet også jobbe med seniorene på rifle og med paraskytterne våre, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Aktiv skytter

Selv er han en habil rifleskytter med deltakelse i EM og VM som junior og ett stevne i World Cup som senior. Nå skyter han mindre sportsskyting selv, men sammen med storebrødrene Peter (29) og Daniel (23), utgjør han Team Sørli som har satt virkelig farge på DFS-miljøet de siste årene.

– Hva fikk deg til å begynne med skyting?

– Vi hadde alle tre drevet en god stund med DFS, før både Daniel og jeg begynte med NSF- skyting.

Sammensveisede brødre

Eldstebror Peter var først ut i DFS-skytingen av brødreflokken, og så begynte Daniel på Norges Toppidrettsgymnas. Det gav Håkon ideen om å begynne, han også. Så da ble det slik. Etter det begynte ballen å rulle.

– Hva har brødrene dine betydd for deg opp gjennom årene?

– De har betydd veldig mye. Vi drar mye på stevner, holder foredrag og hjelper til med treninger i andre klubber. Det er motiverende og morsomt å reise sammen. Vi deler erfaringer med hverandre og diskuterer en del skyting. Å ha brødrene mine er en trygghet.

Men hvordan ser Håkon for seg at det blir med egen skyting framover? Kommer han til å fortsette å være like aktiv selv med et stort ansvar i Skytterforbundet?

– Jeg kommer nok ikke til å «satse», hverken DFS eller NSF, sier han.

– Jeg vil fortsette sånn som nå, dra rundt på DFS-stevner med brødrene mine og skyte en del for å ha det gøy, det er viktig for meg.

Sentral rolle

Selve prosjektet som Håkon skal lede, Skytterlandslaget Junior, er et samarbeid med Olympiatoppen, som tilfører Skytterforbundet i alt 2 millioner kroner de neste fem årene. Målsettingen er å lære unge skyttere å være toppidrettsutøvere, og prosjektet er på tvers av alle grener. NSF blir mer aktive i utviklingen av de unge og tilretteleggingen av deres utdanning, jobb og skytterkarriere. Sørli skal kjøre dette prosjektet i tett samarbeid med sportssjef Tor Idar Aune.

– Hva fikk deg til å takke ja til jobben?

– Jeg har alltid likt å lære bort. For noen år siden var jeg RTT-trener, og fikk mange gode tilbakemeldinger. Det samme innad i laget, Kisen MSL. De gode tilbakemeldingene og gleden i det å lære bort mine kunnskaper og erfaringer til andre er givende. Jeg syns det er morsomt å se at andre lykkes og har fremgang, og det at jeg kan være en bidragsyter til det, gleder meg.

– Hva blir viktigst for deg?

– Jeg tror jeg kommer til å bidra med erfaringer og kunnskap, samtidig som jeg vil være opptatt av å bryte ned barrierene grenene imellom. Det er viktig at skytterne samles og snakker sammen, blir kjent og hjelper hverandre på veien. Og der tror jeg at jeg kommer til å være en god bidragsyter og tilrettelegger.

– Hva tror du kommer til å bli det viktigste fremover, for å forbedre laget og legge til rette for gode skyttere?

– Jeg tror det er viktig å være tilstede når skyttere trenger råd. Her tror jeg at jeg kanskje kan ha en fordel, siden jeg er så ung som jeg er. Skytterne skal ikke være redd for å komme bort å slå av en prat, snakke om skyting eller andre ting. Jeg vil være tilstede for utøverne, slik at de kan utvikle seg i de retningene de ønsker.

– Hva ser du frem til nå?

– Først og fremst ser jeg fram til å møte alle skytterne og bli kjent med dem.