Klart for NM Skeet

Denne helga er det skeetskytterne våre som skyter NM. Og det blir tøffe saker. Vi kan regne med at det blir meget hard kamp om seniorgullet både på dame- og herresiden.

Av Tor Idar Aune

Løvenskiold er arena for nok en NM-konkurranse. Lørdag og søndag skytes NM Skeet etter internasjonalt program for både juniorer, seniorer og V55 med 75 duer for damene og 125 duer for herrene. Offisiell trening skjer gjennom hele dagen fredag på NM-arenaen. Konkurransene lørdag og søndag starter klokken 10.00 begge dager.

For junioren Jørgen Engen og seniorene Malin Farsjø, Barbro Breivik, Tom Beier Jensen, Jonas Filtvedt og Henrik Fylling blir dette generalprøve på VM i Moskva, som den norske skeet-troppen reiser til på mandag over neste helg. Men langt mer enn en generalprøve handler det om å være best i Norge og kunne kalle seg norgesmester i ett helt år. I fjor vant Barbro Breivik og Jonas Filtvedt seniorklassene, mens Vilde Kartveit og Henrik Fylling ble juniornorgesmestre.

Jørgen Engen kommer rett fra World Cup Junior i Italia der han ble nummer ni, bare ett treff bak finalegrensa. Tidligere i år var han femtemann i EM-finalen i Baku. Ole Eilif Undseth og Erik Watndal var også i Baku sammen med Henrik Fylling. Nå får de bryne seg mot VM-deltakerne våre her hjemme i vante omgivelser. Spennende blir det også å se de kvinnelige EM-deltakerne våre Barbro og Malin i kamp her hjemme før de igjen drar ut til internasjonalt mesterskap i september.

For det er mange som vil kjempe om finaleplasser denne helga og i finaler kan alt skje. Hvem overrasker i år? Kan veteranene Gunnar Filtvedt og Harald Jensen nok en gang blande seg inn? Dette blir et spennende NM i en sesong der våre aller beste har holdt et imponerende høyt nivå i nasjonale konkurranser så langt i år. Arrangøren melder at det fra klokken 1300 på søndag blir direkteoverføring på linken: https://www.hooked.no/jakt/nm-skeet-2017-direkte – så her er det bare å følge med. Vi ønsker alle lykke til.

Kort om Skeet:

Skeet er en olympisk øvelse som organiseres under det internasjonale skytterforbundet ISSF. Øvelsen ble oppfunnet i USA på 1920-tallet, og har utviklet seg en del fra sin opprinnelige form. Dagens skeet-øvelse innebærer skudd mot en eller to leirduer fra 8 forskjellige posisjoner fordelt i en halvsirkel. Programmet er krevende og setter store krav til konsentrasjon, presisjon og reaksjon.

I Norge finnes det en rekke skeet-anlegg, fra Alta i nord til Bergen i vest og Tvedestrand i sør. De fleste anlegg har èn bane, mens et fåtall har to eller flere baner. Det har blitt arrangert NM i denne øvelsen siden 1960-tallet.