Vestre Bærum Salongskytterlag viser de synshemmede vei

Når man ser ”VI-skyttere” – synshemmede skyttere – skyte mange tiere på rad ved hjelp av en infrarød stråle og lyd blir en litt satt ut – er det virkelig mulig?

Tekst av Bjørn Myrset

For oss som har prøvd – dog med redusert hørselkapasitet – fremstår det å sitte og peke med et våpen mot en skive, for så å bruke bare variasjonen på lyd som eneste stimulans ganske krevende. I tillegg til dette skal du puste, holde rolig og trekke av som oss andre. Nei, dette er meget krevende.

Desto mer imponerende er det å overvære Vestre Bærum Salongskytterlag (VBS) sine to skyttere som var på samling for paraskyttere. Unge Thomas Peelen (tidligere omtalt her) som har skutt noen år som ungdom og gjort det bra har nå fått stipend fra forbundet og skyter utrolig bra.

Når gutten skyter kan han ikke lese monitor. Etter at Thomas Peelen har avfyrt et skudd rapporterer hans far og assistent Alf Peelen ”9,6 – 12”, som betyr treffpunkt 9,6 klokkeretning 1200 – altså rett over. Da skrur gutten på den avanserte teknologien, lader og gjør klar til neste skudd. Resultatene er svært imponerende, for forskjellen på lyden midt i og litt utenfor er svært liten. I tillegg holder jo Thomas – som alle andre – ikke våpenet helt i ro.

Jeg var heldig og fikk følge skytteren via en audiosplitter til mine egne høreklokker: Og la det bare være sagt med en gang, i mine ører hørtes dette mer ut som uforståelig musikk. Det var mange lyder, naturlig nok.

Paraskyttere på samling. Fra høyre VI-skytterne Daniel Walø og Thomas Peelen.

Ny toppidrettsutøver?
Ved siden av Thomas Peelen sitter en voksen mann ved navn Daniel Walø fra Trøndelag. Han skyter links, har en flott ny skytejakke og bruker et annet lyd-laser-system enn Peelen.

– Jeg har prøvd å skyte hjemme i snart tre år, men det var først når jeg flyttet nærmere Bærum at jeg kunne melde meg inn i VBS. Der har de mange som både vil og kan jobbe med svaksynte, forteller han selv.

Walø er en voksen mann med alle forutsetninger for å bli en god representasjonsskytter. På eksamenskytingen hadde han åtte av ti skudd i blinken, et meget sterkt resultat.

– Joda, jeg har hatt en fin fremgang og det er skikkelig moro i Vestre Bærum Salongskytterlag om dagen, avslutter Daniel Walø.

Hva er «VI-skyting»?

«Visually Impaired Shooting» som grenen heter på engelsk og som oftest referert til som “VI-skyting” her i Norge er blitt gjort mulig på grunn av et sikteapparat som består av et høyhastighetskamera plassert på utøverens rifle. Dette kameraet rapporterer hele tiden inn hvor utøveren sikter og rapporterer så inn riflens posisjon til en programvare som spiller av lydsignaler til utøverne som de kan bruke for å orientere seg inn mot midten av skiven. Dette sikteapparatet har vist seg å fungere svært bra og synshemmede skyttere som benytter seg av dette systemet kan skilte med imponerende resultater helt på høyden med funksjonsfriske skyttere.

Lyst til å vite mer om paraskyting? Last ned vår informasjonsbrosjyre om skyting for funksjonshemmede her!