Sølvmedalje til Daniel Walø under World Cup i paraskyting

Etter en svært spennende finale skrev den norske VI-skytteren Daniel Walø seg inn i historiebøkene ved å kapre sølvmedalje på den første øvelsen som noensinne er blitt arrangert for blinde og svaksynte i World Cup for paraskyttere.

Walø – som startet som nummer 7 etter kvalifiseringen – kjempet godt gjennom hele finalen og skjøt seg til sølvmedalje på øvelsen 10m luftrifle 60 skudd liggende med totalt 234,5 poeng. Gullmedaljen gikk til polske Barbara Moskal med totalt 240,7 poeng.

– Vi er kjempefornøyde! Innledende skyting i kvalifiseringen var utfordrende siden det var et ekstremt høyt nivå på motstanderne, men Daniel kom seg raskt og rykket opp på resultatlisten og kom med i finalen. Her var han i sitt ess, beholdt roen og skjøt seg stabilt frem til en velfortjent sølvmedalje, sier Waløs assistent Jan Enevold Brække i etterkant av konkurransen.

– Det har vært mye trening og skyting i sommer mot dette målet, så det er spesielt gøy å få det til. Han har virkelig fått uttelling for iherdig trening fram mot denne World Cupen, legger Brække til.

Daniel Walø og Jan Enevold Brække like etter medaljeseremonien.

Sølvmedaljisten selv var imidlertid klar på at han ikke har nådd målet, og like etter konkurransen hadde Walø denne kommentaren:

– You’ll never walk alone!

Foruten at Walø selv er Liverpool-fan, siktet han her til støtten han har fått fra andre.

– Å drive VI-skyting krever mye mer enn for seende funksjonsfriske skyttere. Ekstra utstyr, alltid en assistent med seg og ulempen med å ikke se det som foregår rundt seg er noe andre ikke behøver å tenke på. For å komme hit til WC har det vært drevet kronerulling og forespørsler om økonomisk støtte. VI kom i mål og egenandelen blir minimal eller så godt som ingen, men vi er glade for støtten vi har fått, forklarer assistent Brække.

Finalen ble livestreamet på Paralympic Games’ offisielle YouTube-konto og kan sees i opptak her.

Den unge VI-skytteren Thomas Peelen deltok også i konkurransen og fikk totalt 564 poeng i kvalifiseringen og 15. plass. På 50m rifle, 60 skudd liggende i klasse R9 fikk Heidi-Kristin Sørlie-Rogne beste norske plassering på 24. plass i dag mens Sonja Tobiassen havnet på 33. plass.

World Cup i paraskyting fortsetter i morgen, trykk her for å lese mer og få en oversikt over hvilke norske utøvere som deltar.

Hva er «VI-skyting»?

«Visually Impaired Shooting» som grenen heter på engelsk og som oftest referert til som “VI-skyting” her i Norge er blitt gjort mulig på grunn av et sikteapparat som består av et høyhastighetskamera plassert på utøverens rifle. Dette kameraet rapporterer hele tiden inn hvor utøveren sikter og rapporterer så inn riflens posisjon til en programvare som spiller av lydsignaler til utøverne som de kan bruke for å orientere seg inn mot midten av skiven. Dette sikteapparatet har vist seg å fungere svært bra og synshemmede skyttere som benytter seg av dette systemet kan skilte med imponerende resultater helt på høyden med funksjonsfriske skyttere.

Lyst til å vite mer om paraskyting? Last ned vår informasjonsbrosjyre om skyting for funksjonshemmede her!