Reisebrev fra klubbesøk i Nordland

Det står mai på kalenderen og jeg reiser nordover i landet, nærmere bestemt til Nordland. Her møtte jeg tre pistolklubber for oppfølgingsmøte, Steigen, Sortland og Andøya.
Tekst og foto: Wenche Horten, klubbutvikler i Norges skytterforbund

Jeg føler at det er veldig viktig å reise tilbake til de klubbene som ønsker det og se hvordan det faktisk går. Om de får gjort noen av de tre tiltakene vi sammen velger ut å gjøre noe med i første omgang. Dette er ønsker fra klubbens styre og medlemmer.

Tiltakene skal være smarte. Det betyr at de skal være spesifikke, målbare, ambisiøse, realistiske, tidsbestemte og enkle/evaluerbare.

Det gleder meg som klubbutvikler å høre at disse klubbesøkene rundt om i skytterklubber i Norges langstrakte land er så positive. Tilbakemeldingene er positive og klubbene føler de får «et spark bak», gode tips og råd under en slik klubbutviklerkveld. «Det er kjempeinspirerende å få besøk» i klubben, er en tilbakemelding som har blitt gitt flere ganger.

Steigen:
Først ut på reisen nordover var Steigen Pistolklubb. Denne gangen var jeg med ut på Moan Skytebane. En fin bane med mulighet for både bane og feltskyting med pistol.

På tiltaksplanen sto anlegg, utdanning og rekruttering. Rekruttering er ikke så veldig lett da denne klubben dessverre ikke har noen innendørsbane, noe som ville gjort rekruttering enklere. Banen er åpen fra mai til september. Men de jobber på videre og håper de med tiden skal få seg en innendørsbane. Da det kommer til utdanning så er det en til to skyttere som ønsker å ta trenerutdanning fra denne klubben.

Fra venstre: Terje Elveos og Trond Odden.

Klubben arrangerte i slutten av mai “Vikingfelten”. Det er blitt et populært stevne som drar ca 90 skyttere til Steigen og Moan Skytebane. Det er kjempebra!

Her skytes det også “Holmgang» for å gjøre litt moro ut av stevne. Dette går ut på at tilfeldige skyttere som ønsker å delta blir trukket for å møte hverandre i duell. To og to skyter mot hverandre og beste går videre helt til det står kun to igjen. Vinneren kåres til Årets Viking og får vandrepremie, pokal, pengepremie på 1000 kroner og selvsagt mjød. Dameholmgang går for seg selv. Her kommer deltakere både fra Nordland og Troms.

Sortland:
Neste klubb jeg møter igjen er i «den blå by» – Sortland. Her var de spente på om jeg kom med godt nytt da det gjelder trenerutdanning. Og det gjorde jeg. Marianne Ullvassveen skal sørge for at Nordland får mange utdannede trenere i tiden fremover. Fantastisk!

Trenerutdanning og Dommerutdanning sto på klubbens tiltaksplan. Nå er det trenerutdanning som det skal satses på i første omgang. Så kommer dommere etter hvert.

Klubben hadde også et ønske om å få flere engasjerte medlemmer. Noe det kan se ut til at klubben har fått til de siste to år. Det sto «sosial happening som for eksempel grillkveld» på tiltaksplanen også. Dette for å få det mer sosialt og moro i klubben.

Fra venstre: Kine Trones-Elden, Lars Bergesen og Roy Henrik Robertsen.

Etter et møte inne i Sortland blir jeg med ut til skytebanen deres. Her skytes det pistol og det er DFS-bane der. DFS eier området og pistolklubben har leid for hundre år. Det er perfekt at man kan ha et slikt samarbeid og dele på bane, dugnad og kostnader.

Da jeg gikk ut av bilen oppe på banen kunne jeg lukte at det var grillkveld på gang. Her skulle det grilles og de skulle pusse våpen. Vitsene satt løst og stemningen var så utrolig bra. Det gleder en klubbutviklers hjerte.

Andøya:
Tredje dag av reisen i nord går fra Sortland og til Andenes. Jeg møter en herlig gjeng på banen deres i Bjørndalen plassert like før en kommer inn til Andenes.

For to år siden kom klubben i en situasjon der de hverken hadde ute eller innebane. Men etter å ha flytta over til Andenes Skytterlag er situasjonen snudd. De fikk overta pistolbanen i Bjørndalen som hadde ligget brakk i 15 år. Der var det masse søppel og rot, men etter dugnad i en uke, for felles interesse så sto en fantastisk bane ferdig. Det er 15 plasser ute med vendeanlegg og 5 inne.

Jeg blir så imponert over hva de har fått til fra jeg var på besøk i klubben for to år siden. Jeg skulle gjerne vært flue på veggen under trening i klubben, for her skjer mye moro. En spøkefull tone og morsom «mobbing», latter og moro.

Fra venstre: Glenn Hansen, Gøran Andre Laustad, Stig Torstensen og Herold Hansen.

Møtet varte mye lenger enn vi tenkte i første omgang. Vi skravlet og koste oss. Jeg fikk være med på innebanen i kjelleren på Rådhuset. Her var banen kun for rifle før, men denne drivende gjengen bygde om og tilpasset til pistolskyting også. Så her deler NSF-skyttere og DFS-skyttere anlegg. Meget positivt tenker jeg.

Nordland er jo vakkert, og alle tre baner lå derfor vakkert til om en kan få si det. Felles for klubbene var at de har alt på stell på sine baner. Der hang Baneinstrukser og nødplakater godt synlig. Ryddig og pent var det også.

Et ønske fra meg for alle de tre klubbene må være at de arrangerer stevner slik at de kan reise til hverandre og skyte. Kanskje det er et steg i riktig retning nå da flere klubber skal gå trenerkurs og tilbringe tid sammen.

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.