Reisebrev fra klubbesøk i Aust-Agder

Vår klubbutvikler Wenche Horten er stadig på reise og besøker klubber landet rundt og har de siste ukene vært på besøk hos klubber i Aust-Agder. Her er hennes reisebrev fra klubbbesøkene.
Tekst og foto: Wenche Horten

Så er sommeren her for fullt. Snart tar skytebaner og de frivillige en velfortjent ferie. Men ikke alle tar helt ferie enda, for hos Grimstad Sportsskyttere skal skytterne Susann Falch Johansson og Audun Freitag gifte seg, og det på selve skytebanen til klubben den 27. juli!

Audun Freitag og Susann F. Johannson gifter seg på skytebanen i sommer.

Susann er sekretær i klubben og leder for Aust-Agder skytterkrets. Audun er leder i Grimstad Sportskyttere. Så en kan vel si de traff blink da de traff hverandre. Selve vielsen skal foregå på pistolbanen og festen skal holdes oppe i klubbens utrolig fine lokale. Der skal dagen feires med familie og venner. Vi gleder oss stort til å se brudebilde fra banen. For dette må vel være første gang noen gifter seg på en skytebane? Vi ønsker brudeparet til lykke med den store dagen!

Så over til selve oppfølgingsmøtet. Jammen går to år fort, for det er så lenge siden jeg var på besøk i klubben. Jeg følger dem selvfølgelig på Facebook og ser at dette er en aktiv klubb.

På tiltaksplanen stod blant annet et ønske om å utdanne trener og dommer. Susann Falch Johansson har tatt begge deler. Klubben har nå 15 dommere. Det er godt å ha litt å ta av. De har trener i klubben fra før av også, i tillegg til mange erfarne skyttere uten utdanning på papiret.

Innendørsbane var også et ønske. Nå har de 7 skiver inne i Fevikbana. Det er kun denne klubben som har luftpistolskyting i distriktet.

Grimstad Sportsskyttere er en klubb med veldig mange medlemmer, men alt for få til å dra lasset. Det er det samme problemet som mange sliter med. Det ble en god diskusjon rundt bordet om hva som skal til for å få med folk på en dugnad i ny og ne. Alle vil jo skyte, men få vil være med å jobbe. Og det er helt feil som mange tror, at det er styret som skal gjøre all jobben. Styret skal delegere de. Ellers brenner de lyset i begge ender. Og jeg snakker av erfaring. Det er ikke urimelig å sette noen «krav» til medlemmene. Hvis flere er med og hjelper til så får alle bedre tid til å gjøre det de ønsker, nemlig å skyte.

Så jeg foreslo å gjøre som i egen klubb. Lag ei liste over hva som skal gjøres i løpet av sesongen/året. Stevner og dugnader. Be folk bidra og sette seg opp på hva de ønsker å hjelpe til med og hvilke av datoene som passer. Da slipper folk å settes opp på ei liste og må hjelpe til på dager de kanskje ikke kan. Da har de et valg. Ønsker du å skyte må du kunne ofre litt av tiden din til fellesskapet i løpet av året.

Klubben har egen dameansvarlig og hun skal invitere til trenerpool og kanskje damenes aften etter hvert.

Ellers skal klubben jobbe videre med å ta vare på nye medlemmer. Fadderordning er tingen tror jeg.

Arendal Pistolklubb
For to år siden hadde Arendal og Grimstad klubbesøk sammen. Men jeg hadde lyst til å reise til klubben og se hvordan de har det der. De har en fin utendørsbane med 15 standplasser med vendeanlegg med tidtagning. Nyoppusset klubbhus har de også, og denne klubben har over 300 medlemmer.

Klubben har også en innendørsbane i Stuneshallen. Den deles med flere andre, men tilbudet for skyting er allikevel bra. Her finnes 10 skiver. Det er veldig fint at klubben har en bane de kan skyte på inne ettersom de må stenge utendørsbanen i to måneder på sommeren på grunn av støy til naboer. Klubben har bra oppmøte både på trening og stevner.
Feltløype ute har klubben også, men den kan de dessverre kun få bruke en gang per år. Det er ikke alltid like lett med naboer som bygger stadig nærmere skytterbanen, men medlemmene i klubben lar seg ikke stoppe av det. Det er en gjeng som er veldig glad i å skyte felt og de reiser gjerne sammen rundt på stevner. Det kan ofte være 10-15 stykker som reiser sammen.

Medlemmer i Arendal Pistolklubb. Fra venstre: Martin Meltzer, Morten Krystad og Linn Therese Hanssen.

Det er en god og sammensveiset gjeng i Arendal. Egen ansvarlig for jenter har de fått og de har to som er ansvarlig for ungdommen. Ungdomsgruppa ønsker å få til interne konkurranser med naboklubben, Grimstad. Det er fantastisk om de kan få til et samarbeide på tvers av klubbene. Så gøy for ungdommen.

Å benytte seg av trenerpoolen står også på programmet. Arendal har også utdannet en trener i klubben siden sist jeg var her, Kim Andre Larsen.

Jeg må si jeg er imponert over hva de har fått til på ett par år. De har fått flere nye medlemmer som er med og tar i et tak. Åpen dag trakk mange folk. Det samme da de arrangerte skyting for en fotballgruppe og mekkegruppa i Ungdomsklubben i Arendal.

Pussekveld og sosialt samvær står på timeplanen. Klubbvåpnene må jo tas vare på. Arendal PK har 14 klubbvåpen per i dag. Veldig bra!

Jeg må avslutte med at denne fine gjengen har fått til så å si alt som ble satt opp på tiltaksplanen under forrige besøk. De satser videre på barn og ungdom. Da er det fint at Arendal er en av to pilotkommuner som skal ha et prosjekt der kommunen betaler for en aktivitet per barn i kommunen.

Jeg gleder meg til å følge med på hva som skjer videre i disse to klubbene fremover!

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.