Best uten skader!

Vi er inne i en i en spesiell tid der aktiviteten vår har blitt begrenset, og det ikke er mulig å trene og konkurrere som vi vanligvis pleier. Dette betyr at vi må benytte denne perioden til å være kreative og trene alternativt, og vi ser at det er mange skyttere som er flinke til nettopp dette. Flere klubber har også være flinke til å ta initiativ til ulike hjemme aktiviteter.

Vi vil benytte anledningen til å minne om at dette er en glimrende tid til å trene skadeforebyggende. På nettsiden skadefri.no er det utviklet et øvelsesprogram som er skreddersydd for å forebygge skader blant skyttere. Alle øvelsene kan utføres hjemme, og med minimalt av utstyr.

På Skytterlandslagt forventes det at utøverne trener skadeforebyggende regelmessig, og vårt mål er at våre utøvere skal være skadefrie når de er ferdig med karrieren. Men det å holde seg skadefri er viktig uansett nivå, både for toppidrettsutøvere og breddeidrettsutøvere. Vi håper at så mange skyttere som mulig lar seg inspirere av øvelsesprogrammet på skadefri.no slik at vi får minst mulig skader i skyttersporten.

Vi ser at det er nettopp belastningsskader som er mest vanlig hos skyttere. Dette kommer gjerne av for høyt treningsvolum og intensitet i kombinasjon med for lite hvile og søvn. Dersom man er flink til å trene skadeforebyggende, vil man kunne tåle store treningsbelastninger bedre.

Prosjektet «Skadefri» består av hjemmesiden skadefri.no, apper til smarttelefoner og treningsprogram du kan laste ned og skrive ut. På disse plattformene finner du informasjon om de vanligste skadene i ulike idretter og øvelsesprogram du lett kan følge for å forebygge skader.

Øvelsesprogrammet som er utviklet for skyttere finner du her. Programmet tar utgangspunkt i de vanligste problemområdene for skyttere som er nakke, rygg, skuldre og armer. Dersom du har andre problemområder, har du mulighet til å velge den aktuelle kroppsdelen og få informasjon om de vanligste skadene og hvordan du kan trene skadeforebyggende for den aktuelle kroppsdelen.

Det har også blitt utviklet et eget øvelsesprogram for parasportutøvere, som kan være aktuelt for paraskyttere. Øvelsesprogrammet for parasport ligger her.

Se skadefri.no for mer informasjon om øvelsesprogrammet og muligheter til å også laste ned treningsprogrammene som pdf.

Last ned Skadefri-appen enten på Apple App Store eller Google Play

Best uten skader! Tål å skyte mye!