Nye kvalifiseringsregler for de siste kvoteplassene til skyteøvelsene i OL i Tokyo 2021

Opprinnelig skulle europeiske skyttere kjempe om kvoteplasser til OL i EM Lerdue i Frankrike og et eget kvoteplasstevne for rifle og pistol i Tsjekkia i mai i år, men stevnene ble avlyst og OL ble utsatt. Etter forslag fra ISSF har nå IOC Executive Board vedtatt nye regler.

Det blir ikke et eget kvoteplasstevne i 2021. I stedet skal både rifle, pistol og lerdue skyte for kvoteplasser i de ordinære EM neste år. Første sjanse er EM Luftvåpen i Lohja i Finland i månedsskiftet februar/mars. Her skal det deles ut to kvoteplasser hver på 10 meter luftrifle kvinner og menn, samt en kvoteplass hver på 10 meter luftpistol kvinner og menn. Mesterskapet avholdes mellom 26.februar og 8.mars.

EM utendørs er lagt til Osijek i Tsjekkia for både rifle, pistol og lerdue. Her skal det deles ut to kvoteplasser hver i OL-trap kvinner og menn, og en kvoteplass i hver av øvelsene 25 meter sportpistol kvinner, 25 meter silhuettpistol menn, 50 meter helmatch kvinner og menn, samt skeet kvinner og menn. Ny deadline for kvalifisering til skyteøvelsene er satt til 6.juni 2021. Det er derfor grunn til å tro at EM i Osijek bli avholdt i mai måned, men vi avventer offisiell informasjon på dette.

I tillegg gjenstår på verdensbasis 12 kvoteplasser, en for hver individuelle OL-øvelse, som fordeles ut i fra posisjon på ISSFs World Ranking. Her er det bestemt at rangering pr. 31.03.20 + ett WC-stevne i april 2021 i de ulike øvelsene, skal være grunnlaget for rangering. Sted for disse konkurransene er ennå ikke satt.

Norge har fra tidligere fem kvoteplasser i skyting til OL i Tokyo. Henrik Larsen og Erik Watndal sikret de to første under VM i Sør-Korea i 2018 på 50 meter helmatch og skeet. Senere har Jeanette Hegg Duestad, Katrine Lund og Simon Kolstad Claussen også vunnet kvoteplasser i World Cup-konkurranser i 2019. Dette betyr at vi for øyeblikket kan delta med inntil fem utøvere i totalt seks av 15 OL-konkurranser i 2021. To utøvere på 10 meter luftrifle kvinner og menn, to utøvere på 50 meter kvinner og menn, to lag på 10 meter luftrifle mixed team, samt en utøver på skeet menn. Det gir så langt elleve muligheter til å vinne de 45 OL-medaljene som skal deles ut i skyting.

Hver nasjon kan ta maksimalt to kvoteplasser per individuelle øvelse, og maksimalt totalt 12 kvoteplasser for kvinner og 12 kvoteplasser for menn per nasjon. I tillegg maksimalt 6 kvoteplasser til mixed team (3 menn og 2 kvinner), eventuelt maksimalt 2 team dersom det er snakk om dobbeltstart.

Oppdaterte norske uttakskriterier for 2021 vil foreligge først når den internasjonale kalenderen fylles opp med sted og datoer for de ulike World Cup og mesterskap.