Norske skyttere imponerte i digitale Royal League

Norske rifleskyttere imponerte stort i helgas konkurranse i Royal League – som ble gjennomført digitalt på grunn av koronapandemirestriksjoner.

Endre Hagelund vant lørdagens finale på 10 meter luftrifle i Royal League med sterke 251,7 poeng. Før det siste skuddet lå han 0,3 poeng bak Henrik Larsen, men med 10,5 poeng til slutt klatret han forbi og vant med 0,2 poeng. Simon Kolstad Claussen ble nummer tre, Jeanette Hegg Duestad nummer fire og Katrine Lund nummer fem.

Endre måtte se seg klart slått av Henrik, Simon og Jon-Hermann Hegg i kvalifiseringen. Alle de tre var over 631 poeng på sine 60 skudd, som er absolutt verdensklasse. Men i finalen var Endre svært solid fra start til mål og tok en imponerende seier.

Henrik Larsen var imidlertid helt suveren i søndagens finale på 50 meter helmatch. Både i kvalifiseringen (1189 poeng) og i finalen skjøt han over verdensrekord. 469,5 poeng i finalen er hele 4,6 poeng over Haoran Yangs verdensrekord fra 2018 på 465,3. Henriks serier var 157,7 på kne, 158,3 på ligg og 153,6 på stå. Det er tett opp mot vanvittige poengsummer.

Også Jon-Hermann Hegg var over gjeldende verdensrekord i finalen med 465,9 poeng og ble nummer to foran Simon Kolstad Claussen som ble eliminert ut før siste skudd med 454,5 poeng. Også han kunne altså skutt over verdensrekorden hvis han kunne fullført, men i dag ble han slått av to kamerater på Skytterlandslaget.

Svenske Anna Nordmann imponerte både i kvalifisering (1180) og i finale. Hun ble nummer fire til slutt, med Katrine Lund på femte og Jeanette Hegg Duestad på sjetteplass.

Royal League ble kjørt som konkurranse tross koronarestriksjoner fordi laget som stilte for Norge er en egen kohort som trener sammen flere ganger i uka. Dette regnes som en konkurranse i treningsopplegget og alle retningslinjer følges. Det er ikke publikum tilstede, kun skyttere, en trener og teknisk arrangør. Utøvere på Skytterlandslaget er definert innenfor toppidrett, som har unntak for koronaregler i de fleste norske kommuner.

Norge skjøt konkurranse i Alfhallen på Kløfta, mens svenskene skjøt i Sävsjö og begge lagene kunne man følge i sanntid digitalt på nett siden de skjøt på Megalink-skiver. Danskene skjøt i Herning på SIUS-skiver og var ikke mulig å følge i sanntid direkte på nett, men man kunne lese av resultater fra finalen i etterkant.

Det ble også skutt 10 meter luftpistol samtidig, men her deltok ikke Norge i helga.