Norges Skytterforbund arrangerte for første gang kompetansesamling for para lørdag og søndag 26.-27. september.

Her var det samlet rundt 35 deltakere, blant disse fant vi utøvere, instruktører, trenere, klubbledere, representanter fra krets og klassifisører fra grenene rifle, pistol og leirdue. Det var et fantastisk engasjement fra deltakere gjennom hele helgen. Tusen takk til Sparebankstiftelsen DNB, som har gjort det mulig å arrangere denne samlingen.

Lørdagen besto av en teoretisk dag, med foredrag fra Hilde Håkenstad fra Innlandet Idrettskrets, hvordan søke midler til prosjekter med Jan Brække (Vestre Bærum SSL). Daniel Walø og Stian Hoff Berg fortalte om egne erfaringer, og om hvordan tilrettelegge for utøvere – med et utøverperspektiv. Hanne Güssow Thoresen fra Det Frivillige Skyttervesen (DFS) fortalte også om satsningen deres også på para, og muligheten for samarbeid med organisasjonen. Hun satte seg inn i paraskyting med glans, det blir absolutt spennende fremover!

Det hele ble avsluttet med en workshop «min klubb», der deltakerne ble delt opp og snakket om sine erfaringer, utfordringer og muligheter. Det var et fantastisk engasjement, med grupper som kunne ha holdt på i flere dager, en fin mulighet til å dele erfaringer og kunnskap på tvers av klubb og grener. Videre tas disse innspillene med for videre for planlegging og videre arbeid inn i 2022-sesongen.


Det var svært mye engasjement under workshopen.

Søndag startet med et herlig foredrag av paraseiler Bjørnar Erikstad; «Hvordan seile i motvind». Dette var et fantastisk foredrag om hvordan skape muligheter og finne løsninger på utfordringer. Vi dro alle til banen med både inspirasjon og  motivasjon, der vi skulle ha en innføring i utstyr og trening for paraskyttere.

Deltakere på pistol og rifle dro til Alfhallen, der de som skulle ha instruktørkurs først gikk igjennom skytebord til para, med Stian og Heidi Sørlie-Rogne. Willy og Ingun Enger hadde også med seg sine selvlagde skytebord, som vi testet ut sammen med utøvere. Jan Brække og Daniel Walø gikk også igjennom lydsikte, og deltakere fikk teste dette – som falt i smak hos flere! Det er stor grunn til å tro at kompetansen og muligheten rundt også VI-skyting/SH3 (skyting for blinde og svaksynte) vil fortsette å vokse i miljøet.

Etter lunsj var det innføring i klassifisering der Amanda Dybendal gikk igjennom klassifisering for SH1 og SH2, Daniel Walø fortalte om sine erfaringer med SH3-klassifisering. Espen Børsum Jensen fortalte om klassifisering for pistol. Det var svært lærerikt og nyttig! Per Krogsæther snakket også om å ta inn skyttere med hørselsnedsettelser, og litt om kommunikasjonsformen rundt dette.

På banen var det også mulig å skyte, her var Malin Westerheim instruktør for rifle, og Petter Bratli instruktør på pistol. Det var mange som testet, og fikk gjennomgang på skytestillinger for para. Det var mye glede på banen – og svært vanskelig å avslutte for dagen. Fantastisk!

Deltakere fra leirdue hadde etter foredraget innføring i klassifisering for paratrap skyttere (paraskyting i leirdue), med Julia Solum Øren. Julia hadde for øvrig svært ferske erfaringer fra VM i paratrap fra Italia – og gjennomførte med glans.

Etter dette dro til leirduebanen og fikk skyte, her prøvde deltakerne og skyte fra stol, og snakke om hvordan man kan tilrettelegge og instruere paraskyttere. Konklusjonen var at dette ikke skulle være for vanskelig – det er ikke mye som skal til for å tilrettelegge! Paratrap er en ny satsning i Norges Skytterforbund, og med engasjementet, kunnskapen og viljen som er vist her, så tror vi det i aller høyeste grad vil være mulig å få med flere i nærmeste fremtid. Tusen takk til Ann Jeanette Brevik som var svært behjelpelig på og med leirduebanen!


Mye lærdom og instruksjon på leirduebanen.

Det gledes over alle tilbakemeldinger på kompetansesamlingen, og skal man tro deltakere og deres tilbakemeldinger er det stor sjans for at samlingen igjen vil bli arrangert neste år. Det kom også fler innspill til arrangementer og tiltak, som vi absolutt skal se nærmere på!

Integreringskonsulent Gyda Winther er svært imponert over deltakere, foredragsholdere og etter helgen, og takker alle som bidro til en fantastisk og lærerik samling i helgen. Dette gjelder også Pernille Stenberg med registrering og organisering av goodiebags og logistikk, og Eline Nordhus Soltvedt på sosiale medier og logistikk rundt presentasjoner og hjelp på banen. Begge fra Skytternes Ungdomsnettverk.

Bilder fra helgen finner du i bildegalleriet under.