Reisebrev fra klubbesøk i Melhus, Finnsnes og Tromsø

Vår klubbutvikler Wenche Horten er endelig på reise igjen for å besøke klubber landet rundt og har nå i oktober reist sammen med vår integreringskonsulent Gyda Winther og vært på besøk hos Melhus PK, Finnsnes PK og Tromsø PK.
Tekst og foto: Wenche Horten

Foto øverst: To unge i Tromsø PK, fra venstre: Victoria Harstad, 13år, og Hanne Christensen, 15 år. 

Melhus Pistolklubb:
Denne gangen er både integreringskonsulent Gyda Winther og jeg på tur til klubben, blant annet for å kunne prate enda litt mer om paraskyting også.

Klubben utdanner i dag tre trenere. Det er kjempebra! De får brukt sin praksis i klubben da det går på rundgang hvem som har ansvar og er trener på banen.

Melhus pistolklubb har ett stevne per måned, og nå er det jo slik i Trøndelag at det er ikke akkurat mangel på stevner. Her kan skytes stevner ett eller annet sted hver helg hele året.

Klubben ønsker også å ta imot paraskyttere. Det er tilrettelagt i hallen for det med heis opp til andre etasje der klubben skyter. Men, det de mangler er handicapparkering. Det håper jeg kan ordnes i nær fremtid.

Lokalavisa er flink til å skrive om klubben og møtte også opp da vi kom på besøk.

Bilde fra Melhus PK. Fra venstre:
Roy Egil Samdal, Danilo Rolf Fritzsche Kaulfuss, Mona Stølan, Gunnar Olaussen, Daniel Olaussen, Arild Granmo.
Liggende henslengt på golvet, vår integreringskonsulent, Gyda Winther.

På denne gangs tiltaksplan kom vi fram til blant annet at de skulle opprette en fadderordning for å kunne ta bedre vare på nye skyttere. Det er også en måte å beholde nye skyttere på og ta vare på hverandre.

Ungdommen i klubben skal danne en egen gruppe. Dette for å gjøre samholdet for de unge i klubben enda litt bedre. Ønsket er også å kunne få til skyting som valgfag. Så skolen skal kontaktes.

Det er moro å se at det er flere aktive jenter i klubben. De ønsker ikke å skyte for seg selv, men skyte sammen med gutta. Så her er samarbeidet og samholdet veldig bra.

Finnsnes Pistolklubb:
Med en gang vi gikk inn døra hos Finnsnes pistolklubb så slo den deilige vaffellukta mot oss.
Her var det et bra oppmøte av medlemmer som ønsker å ta klubben fra en Nå-situasjon til en ønsket fremtidig situasjon. Øverst på ønskelista står en egen bane der de kan skyte 24/7.

Slik det var da vi kom dit så hadde de tilgang til bane 2 timer 2 ganger i uka. De får leie av skytterlaget. Innen vi reiste derfra hadde de fått det dobbelte. Så nå har de 8 timer i uka.

Med mer skytetid vil det være lettere å rekruttere nye medlemmer og dermed få med flere folk som kan være med å dra lasset. Nå kan man sette av skytetid for rekrutter først og de mer rutinerte etterpå.

DFS har planer om å bygge ny innendørsbane og håpet er at Finnsnes PK kan få være en del av den planen. Det er i mine øyne en vinn-vinn-situasjon å samarbeide om baneanlegg. Vi er jo alle skyttere. Da kan man dele på kostnader og dugnader.

Finnsnes PK i arbeid.

Klubbens styrearbeid i praksis er et bra kurs å ta for styret, om det er nye eller gamle styremedlemmer. Det skal denne klubben ta.

Finnsnes PK har i disse dager hatt åpen dag og fått vist frem sin fine idrett. Og planen er å ha det igjen om ikke så lenge. Og å få media til å skrive om det slik at de bli mer synlige for folk i byen.
Blir spennende å følge klubben videre.

Tromsø Pistolklubb:
Klubben var forsøkskaniner for Gyda og meg under et koronastengt Norge i vår. Da prøvde vi å holde klubbesøk via videomøte. Det gikk fint og vi fikk lagt enda flere gode planer for denne fine aktive klubben. Men, takke meg til å få komme ut fysisk og prate med skytterne og få se hvordan de har det etter pandemien.

Anlegg, trenere og kompetanseheving var tre punkter som ble satt på fremdriftsplanen til klubben i vår.

Jeg blir imponert over hva de klarer å få til her. Her forsvinner rundt en fjerdedel av medlemmene under koronaen og etter en utrolig bra innsats med flere sikkerhetskurs og aktivitet i klubben er de snart oppe i samme antall medlemmer igjen. Man må faktisk gjøre en innsats.

Jeg har aldri sett en klubb som har en slik økning av rekrutter i en klubb på kort tid. Det er vel flere som skal hedres her, men uten Vivi-Ann Evasdatter Vestmo hadde ikke dette vært mulig vil jeg tørre å påstå. Makan til rivjern skal en leite lenge etter. Og den kontakten hun har med de unge i klubben er bare fantastisk. Tromsø PK har rundt 40 unge skyttere. Så rekruttgruppa har økt i og etter koronatiden.

Det er jo slik at naboklubben Finnsnes PK trenger å rekruttere flere unge inn i klubben. Nå har Vivi-Ann Evasdatter Vestmo tilbudt seg å hjelpe dem med rekrutteringen av de unge og det å få de i gang. Det er jo bare helt fantastisk.

Klubben har også egne prosedyrer på førstehjelp i klubben. Og klubben går for spleis for å få hjertestartere

Nå skal de holde loppemarked i klubben og det gir klingende mynt i klubbkassa. En veldig god ide.

Sist jeg var i klubben var det noe oppussing på gang. Det er nå klart og lokalet er nå godkjent for å skyte alle kaliber. Det er så fin bane inne i fjellet.

I november skal fire stykker fra klubben ta dommerkurs og skulle det bli ledig plass så er det jammen enda to til som vil være med. Veldig bra!

Jeg oppfordrer til å få de unge med i styre og stell. Nå har Tromsø Pk klart å få med en av sine unge inn i styret i Troms Skytterkrets. Han heter Hans Wang Nøstvold og er snart 17 år. Det er utrolig bra jobba.

Alle disse klubbene har også fått god innføring i paraskyting og hvordan de kan tilrettelegge for det i klubbene.

Jeg synes vi må hylle de frivillige som står på for vår fine idrett!

Ønsker din klubb å få besøk av klubbutvikleren?

Ta kontakt med Wenche Horten på whorten @ gmail.com. Under et klubbesøk vil dere få mange nyttige tips og verktøy for klubbdrift, og hjelp til planlegging av de tiltakene klubben ønsker å gjennomføre.