Gull og sølv til Norge på Hamar

20 år gamle Mattis Hembre vant tidenes første norske EM-gull i 10 meter luftpistol menn junior på Hamar søndag. Og bare 15 år gamle Pernille Nor-Woll vant EM-sølv på 10 meter luftrifle kvinner junior.

I en forrykende finale på Hamar var Mattis Hembre best da gjaldt som mest og vant 17-15 over tyske Eduard Baumeister. Da hadde Hembre imponert med seier i semifinalen for å bli blant de fire beste til selve finalen. I kvalifiseringen tidligere på dagen knep han den siste finaleplassen med minste margin, før han virkelig fikk vise fram sine ferdigheter noen timer senere.

– Det føles bare godt. Jeg er kjempeglad, men tror ikke jeg skjønner det helt, sa en smilende Mattis Hembre etter finalen. Han ble omkramset av sine lagkamerater på Skytterlandslaget før han klatret øverst på pallen for å motta gullmedaljen. Og for første gang ble den norske nasjonalsangen avspilt for en norsk luftpistolskytter i et Europamesterskap.

Norge har ingen seniormedaljer i EM i luftpistol tidligere. I junior står Norge kun med en sølvmedalje i lagkonkurransen i 1980. Dette var altså den første individuelle medalje i pistol noen gang, og det attpåtil i gylden valør.

Mattis Hembre er 20 år og skyter for Bærum Pistolklubb. Han studerer i dag i Trondheim og trener mye sammen med Trondheims Sportsskyttere på Heimdal. På Skytterlandslaget trenes han av den tyske landslagssjefen Uwe Knapp. Også Erik Eknes gikk videre til finaleskytingen i dag. Han røk ut med minste margin i sin semifinale. Norge var eneste nasjon med to deltakere i juniorfinalen på 10 meter luftpistol.

Sølv til norsk 15-åring

Bare 15 år gamle Pernille Nor-Woll fra Kisen MSL sjokkerte med å vinne EM-sølv på 10 meter luftrifle kvinner junior litt tidligere på dagen. Tredjeplass i kvalifiseringen i Vikingskipet ble til andreplass i finalen på Scandic Hamar.

I semifinalen slo hun ut blant annet den italienske superstjernen Sofia Ceccarello som senest for to uker siden vant medaljer i World Cup i seniorklassen i Kairo. Pernille skjøt dype tiere og sto til slutt igjen kun med ungarske Gitta Bajos ved sin side. Også hun langt mer rutinert med blant annet seier i World Cup i lagkonkurransen på 10 meter senior i Kairo. Og her måtte Pernille gi tapt i den avgjørende duellen, men sølv var ikke nederlag for en 15-åring i dag.

– Jeg bare koste meg jeg. Hadde det artig og gjorde så godt jeg kunne. Og det gikk jo ganske bra, sa Pernille Nor-Woll.

– Gull i pistol er magisk. Vi satser tungt på unge utøvere og Uwe Knapp gjør en glitrende jobb med pistolungdommene. Nå får hele laget betalt. Og sølv til Pernille er bare kjempegøy. Hun er så god i dag at det er nesten ikke til å fatte. En stor dag for alle på Skytterlandslaget, sa sportssjef Tor Idar Aune.

Vi gratulerer!

Full oppsummering av dagen og alle øvelser kan du finne her.

Bilder fra Europamesterskapet i luftvåpen, finner du på vår Flickr-konto her.