Topprangert før World Cup Rio

Jeanette Hegg Duestad er rangert som nummer en i verden på 50m match før World Cup i Rio de Janeiro starter mandag. Norge stiller med seks rifle- og to pistolskyttere i Brasil.

– Jeg gleder meg mye til konkurransene i Rio. Det har vært en travel vinter og vår, men å få reise hit for å skyte World Cup er både en opplevelse og en mulighet til å konkurrere på det høyeste nivå i verden, sier Jeanette Hegg Duestad før det braker løs.

I årets første World Cup-runde i Kairo i februar vant Norge tre av ti riflekonkurranser og ble beste nasjon i denne grenen med totalt seks medaljer. I skyting er det standard å dele ut medaljer i både mesterskap og World Cup, og aldri har Norge forsynt seg mer grundig fra medaljefatet enn i dagene i Egypt.

– Vi er fortsatt i utvikling og vår idrett er så marginal at vi må ikke forvente for mye i Rio. Vi er gode, men alt må klaffe for å gå helt til topps. Kairo var et bevis på at vi gjør mye riktig i trening, forberedelser og i gjennomføring av konkurranser, og det er der fokus ligger også nå. Så får vi se hva det ender opp med, sier landslagssjef for rifleskytterne på Skytterlandslaget, Espen Berg-Knutsen.

– Våre to pistolskyttere i Rio er fortsatt der at det viktigste er å skyte internasjonale konkurranser for å teste seg mot de beste, utvikle gode rutiner og skaffe seg erfaring. VI nærmer oss sakte, men sikkert de beste i verden, men er tålmodige og vet at det tar tid, sier landslagstrener for pistolskytterne på Skytterlandslaget, Uwe Knapp.

Ole-Harald Aas

ISSF endret finaleprogrammet bare en uke før WC Rio. Etter prøving og feiling siden OL i Tokyo, har ISSF nå landet finalene slik de skal være fram til og med OL i Paris 2024. Semifinaler vi kjenner fra siste WC-runde og i EM på Hamar, er nå fjernet, mens gullfinalen som avgjørende duell mellom de to beste i finaleskytingen beholdes. Les mer om dette på https://www.skyting.no/2022/04/07/nye-regler-nok-en-gang/

Alle finaler sendes direkte. Se link på denne siden til ISSF.

Norske øvelser i WC Rio (alle tidspunkt oppgitt i norsk tid, som er 5 timer foran Brasil)

Mandag 11.04
14:00-15:15    10m luftrifle menn                                         Finale 17:00
16:00-17:15    10m luftrifle kvinner                                      Finale 19:00

Tirsdag 12.04
14:00-15:15    10m luftpistol menn                                      Finale 16:15
16:00-17:15    10m luftpistol kvinner                                     Finale 18:15
19:00-19:30    10m luftrifle mixed team                             Finale onsdag 14:15

Onsdag 13.04
14:30-15:00    10m luftpistol mixed team                            Finale 16:00
16:00-17:05    10 m luftrifle lag menn (kval 1+2)               Finale 18:00
17:45-18:50    10m lufrifle lag kvinner (kval 1+2)               Finale 19:45

Torsdag 14.04
15:30-18:00    50m rifle match menn eliminering
16:00-17:20    25m sportpistol kvinner 1.dag (presisjon)
19:00-20:15    50m rifle match menn kvalifisering              Finale fredag 15:00

Fredag 15.04
15:00-18:00    50m rifle match kvinner eliminering
16:00-17:00    25m sportpistol kvinner 2.dag (hurtig)         Finale 18:00
19:00-20:15    50m rifle match kvinner kvalifisering            Finale lørdag 14:00

18:15-20:15    25m silhuettpistol mixed team (kval 1+2)    Finale 21:00

Endringer kan forekomme. Alltid oppdatert timeplan finnes på ISSFs nettsider.

Stor WC-runde i Kairo
I første WC-runde i Kairo vant Jeanette Hegg Duestad to av de tre OL-øvelsene hun deltok i. Sammen med Jon-Hermann Hegg sikret hun seg først seier i finalen på 10 meter mixed team. Senere vant hun også finalen på 50 meter match individuelt. I tillegg ble det også sølv i lagkonkurransen på 10 meter sammen med Mari Bårdseng Løvseth og Jenny Stene.

Jon-Hermann Hegg vant også to gull i Kairo. Seieren på 10 meter mixed team ble fulgt opp med gull også på den andre mixed team-øvelsen på 50 meter sammen med Jenny Stene. Han vant også bronsemedalje i lagkonkurransen på 50 meter sammen med Henrik Larsen og Ole Martin Halvorsen.

For Jenny Stene ble det en svært hektisk World Cup i Kairo. Hun kvalifiserte seg blant de åtte beste videre til finaleskyting i alle de seks konkurransene hun deltok i. Status ble gull på 50 meter mixed team, sølv på 10 meter lag, bronse på OL-øvelsen 50 meter match individuelt, i tillegg til en femte-, sjette- og sjuendeplass. Og i EM på Hamar to uker senere nådde hun finalen også i de to konkurransene hun deltok i der.

Rett før WC Kairo ble Katrine Lund syk og måtte melde forfall. Hun er nå tilbake i troppen igjen og det samme er Simon Kolstad Claussen, som må bruke ekstra tid på studier denne våren. Nå har han funnet et smutthull for å delta i Rio, og erstatter Ole Martin Halvorsen, som sjokkerende ble nummer fem på 50 meter match i Kairo i sin WC-debut.

Pistolskytterne Ann Helen Aune og Ole-Harald fikk en sterk avslutning av EM 10 meter i Vikingskipet for 14 dager siden. På 10 meter mixed team var de svært nære finaleplass og duoen er nå klar for individuelle øvelser og mixed team på 10 og 25 meter i Rio.

Med 578 poeng på 10 meter luftpistol i WC Kairo var Ole-Harald Aas bare fire poeng fra finale og leverte den beste prestasjon i World Cup av en norsk luftpistolskytter siden Stein Fiskebeck var blant verdens beste på begynnelsen av 1990-tallet.