2. og 3. plass til Jeanette og Jenny i Kairo

Jeanette Hegg Duestad ble nummer to og Jenny Stene nummer tre da WC-runden i Kairo avsluttet med 50m match torsdag 24.2. I en heidundrandes gullfinale ledet Jeanette Hegg Duestad 13-5 før den olympiske mesteren Nina Christen skjøt tiere fra øverste hylle og vant seks dueller på rad til seier 17-13.

De norske kvinnene kom forsiktig i gang i første del av finalen på knestående med Jeanette på 4.plass og Jenny på 5.plass etter fem skudd. Så avanserte Jeanette og var sammen med tsjekkiske Blazickova klart best før liggende. Der tok Jeanette ytterligere et steg opp på listen og ledet med 0,3 poeng før ståendeskytingen. Jenny lå da 2,4 poeng bak Jeanette på en 6.plass, men bare 1,4 poeng bak pallen. Jenny ble bare bedre og bedre i finalen og skjøt seg helt opp i kampen om gullfinale gjennom ståendeskytingen. Til slutt sikret hun seg 3.plass med 0,2 poengs margin ned til franske Judith Gomez.

I kvalifiseringen skjøt Jenny 195-200-197 til 592 poeng og var best av alle. Jeanette fulgte opp med 194-200-197 til 591 poeng og var nest best. Dette er første gang noensinne at to norske kvinner topper resultatlista etter kvalifiseringen i en OL-øvelse i EM, VM eller World Cup. Finalegrensa gikk på 587 poeng.

Mari Bårdseng Løvseth åpnet med 45 poeng på sine første fem konkurranseskudd på knestående og lå nest sist akkurat da. Men Mari hentet seg mesterlig inn (100 på siste ståserie) og ble nummer 18 med 191-200-194 til 585 poeng, og var altså bare to poeng fra finale. Legg merke til at Jenny, Jeanette og Mari skjøt til sammen 600 poeng på liggende! Milda Marina Søberg Haugen skjøt som RPO (Ranking Points Only, dvs. at man ikke kan kvalifisere seg til finalen) i denne øvelsen. Med 191-197-190 fikk hun 578 poeng og ble nummer 54 av de 68 deltagerne i kvalifiseringen.

I mennenes matchkonkurranse førte en del vind på 50 meters-banen i Egypt til noe mer poengtap enn vanlig for alle skyttere, særlig i stående stilling ble det store utslag for mange. Beste poengsum ble 588 poeng og til slutt endte finalegrensa på 586 poeng. Simon Kolstad Claussen klarte akkurat det med 10,1 og 10,3 på de siste to skuddene. I finalen hang Simon lenge godt med i kampen om en pallplass, men endte til slutt som nummer seks.

Ole Martin Halvorsen skjøt som RPO, og med en knallavslutning på stående (ingen skjøt mer enn hans 196 poeng) ble han nest beste nordmann med 585 poeng på 10.plass. Jon-Hermann Hegg avsluttet også sterkt og ble nummer 13 med 584 poeng etter en trang start med tre niere på sine tre første skudd i konkurransen. Henrik Larsen lå meget godt an, men med åtte tapte poeng på de siste tolv skuddene ble det 18.plass med 583 poeng. Uansett bra levert av gutta, som alle fire er topp 18 i en konkurranse med 60 skyttere på standplass.

I luftrifle kvinner ble det også 6. plass til Norge, det var Jenny Stene som sikra seg finaleplass med 630,9 poeng og 5. plass i kvalifiseringa. Jenny starta sterkt i finalen og lå helt oppe i teten etter fem skudd. Men derfra gikk det litt opp og ned, og etter 20 skudd var det over, og hun endte altså som nr. 6. Et godt resultat av Jenny, hennes beste plassering i WC luftrifle siden hun tok bronse i Korea i 2018. Britiske Seonaid McIntosh imponerte stort hele veien, hun vant både kvalifiseringen (med hele 634 poeng), rankingmatchen og gullfinalen, der hun møtte Nina Christen, som altså kom sterkere tilbake i match-finalen.

Det var god skyting også av Jeanette Hegg Duestad og Mari Bårdseng Løvseth i kvalifiseringen. Mari, som her var tatt som fjerde skytter på laget og hadde RPO-status, endte på 629,1 poeng og 16. plass. På plassen bak fulgte Jeanette Hegg Duestad med 629,0 poeng. Jeanette lå lenge an til en finaleplass, men en litt svak serie midtveis på 103,8 poeng ødela for dette. Finalegrensen gikk på 630,5 poeng. En litt tøffere dag på jobben for Milda Marina Søberg Haugen som fikk 623,3 poeng og 65. plass.

Også til luftriflefinalen for menn var det en norsk skytter som kvalifiserte seg; Jon-Hermann Hegg skjøt 630,0 poeng og kom på 3. plass i kvalifiseringa. Meget godt levert av Jon-Hermann, som dessverre fikk det litt for tøft i finalen. Han ble den første som ble slått ut og endte dermed på 8. plass, likevel en veldig god plassering i konkurranse med mange av verdens beste luftskyttere. I gullfinalen møttes Rudrankksh Balasaheb Patil fra India og Maximilian Ulbrich fra Tyskland. Det ble en jevn og intens start på matchen, men midtveis rykket Patil fra og vant matchen 16 – 8. Bronsen gikk til bestemann i kvalifiseringen – Miran Maricic fra Kroatia.

Henrik Larsen, Ole Martin Halvorsen og Simon Kolstad Claussen hadde ikke helt dagen. Henrik ble best her med 623,6 poeng og 51. plass, tett bak fulgte Ole Martin med 623,3 poeng og Simon 622,7 poeng (RPO).

Ingen av de norske parene hang med helt i teten på 10 meter luftrifle mixed team, som innledet Kairo-konkurransen for rifleskytterne. Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg ble beste norske par, med 626,9 poeng ble de nummer 13 og var 2,0 poeng fra bronsefinale og 4,1 poeng fra gullfinale. Mari Bårdseng Løvseth og Henrik Larsen fulgte hakk i hæl og ble nummer 16 med 626,3 poeng. India 2 med Raju og Patil skjøt helt spinnvilt i kvalifiseringen og noterte 635,8 poeng og var hele 4,8 poeng foran den andre gullfinalisten Ungarn med Denes og Peni. India vant finalen 16-6 over Ungarn, mens Tyskland slo Sveits 16-12 i bronsefinalen.

I pistoløvelsene i Kairo var Ole-Harald Aas eneste norske skytter denne gangen. På luftpistol ble han nummer 21 med 576 poeng, mens finalegrensa gikk på 580. Ole-Harald skjøt seriene 95-97-94-96-96-98 etter en spesiell start på konkurransen. For etter to sterke tiere glapp det tredje skuddet helt ut i en tynn sjuer. Han hentet seg inn og fortsatte med to nye tiere midt i blinken. Avslutningen med 98 poeng på siste serie var med fem tiere på de siste skuddene.
– Egentlig ganske tungt gjennom hele konkurransen i dag. Jeg må jobbe veldig hardt for hvert eneste skudd, sa han etter skyting.

I silhuettpistol ble det 31.plass med 568 poeng på Ole-Harald. Han skjøt 284 poeng begge dager, med seriene 95-94-95 og 95-96-93. Finalegrensa gikk på 580 poeng og best var franske Bessaguet med hele 589 poeng. Italienske Massimo Spinella vant finalen foran franskmannen.