– Det er veldig gøy å skyte!

– Det er veldig gøy å skyte! Det som gjør det så gøy er at man kan skyte og få premier. Disse ordene tilhører Lucas Sebastian Sivertsen-Ekdahl fra Horten og Omegn Pistolklubb. Han har deltatt på NM feltpistol i Larvik og skutt øvelsene spesialrevolver, revolver og finpistol. Han er i Larvik sammen med to av sine lagkamerater, Ludvig Agel og Daniel Alexander Kvasnest, som også har skutt denne uken.

– Vi stiller med tre ungdommer på 13 og 14 år i øvelsene spesialrevolver, revolver og finpistol, i tillegg til lag på revolver og finpistol, sier Bård Kirkeeng. Bård er trener for de unge skytterne i Horten og Omegn Pistolklubb og forteller engasjert om deltakelsen til guttene.

Horten og Omegn Pistolklubb tok gull i lagkonkurransen for revolver.

Finpistol var øvelsen med flest skyttere i ungdomsklassen i år. Det deltok 9 stykker i denne klassen, og 3 av disse var fra Horten og Omegn Pistolklubb. Hva er det som gjør at dere klarer å stille med flere skyttere?

– Det er et godt spørsmål, men noe riktig må vi jo ha gjort. En ting vi gjør er at vi ufarliggjør konkurransen. Vi synes at felt er gøy, og det er også fokuset. I tillegg så satser vi mye på barn og ungdom i klubben. De yngste skytterne er 7 år og skyter luft, og alle fra 12 år og oppover skyter finpistol. Vi har treninger på tirsdager og søndager, og på samtlige treninger fyller vi begge banene våre.

Forbundets ser er at det er mange unge skyttere ute i klubbene som synes det er veldig gøy å skyte på trening, men at terskelen for å delta på stevner muligens har blitt noe høyere. Har du noen tips til hva klubber kan gjøre for å få med seg de unge skytterne på flere stevner?

– En ting som jeg tror er viktig er å bygge klubb. Hvis ungdommene har det gøy på trening så blir de en liten sammensveiset gjeng. Den ene drar fort med den andre hvis det er en som skal delta på et stevne. Da blir det plutselig mye enklere for de andre å bli med, og da føler man seg ikke så alene, forteller Bård.

Lucas, som selv har drevet med skyting i 1 år, skulle også ønske at det var flere ungdommer som drev med skyting og deltok på NM.

– Ja, jeg skulle jo ønske at det hadde vært enda flere. Det hadde vært gøy.

Selv om det hadde betydd at det ville vært mer konkurranse om å vinne medaljene?

– Ja, for da ville det vært enda morsommere å klare det, sier han med et smil.

Lucas kan fortelle at han er en ivrig skytter, og deler sitt tips for hvordan vi kan få flere på hans alder til å begynne å skyte

– Jeg skyter så mye jeg kan egentlig. Jeg skyter året rundt, både innendørs og utendørs. For å få flere til å begynne med skyting så kan vi la flere få prøve å skyte. Hvis de synes det er gøy så kan de jo bli med i en klubb.

Det er et godt tips! Hvis du ønsker å lese mer om skyting for barn og ungdom så finner du mer informasjon på vår hjemmeside. Her kan du blant annet lese om rekruttering, og hvilke tilbud vi har til ungdom i NSF.

Horten og Omegn Pistolklubb tok gull i lagkonkurransen for revolver.

Vi ser at antall deltakere i de yngre klassene under NM i år dessverre er ganske lav sammenlignet med de øvrig klassene. I finpistol deltok 9 stykker i ungdomsklassen mens 11 stykker deltok i klassene for junior menn og kvinner. Til sammenligning deltok 111 skyttere i veteranklassene V55, V65 og V73 i den samme øvelsen.

– Det er ingen hemmelighet at gjennomsnittsalderen blant skyttere i Norge er over 18 år, for å si det sånn. Det er svært viktig for sporten og rekrutteringen videre at man får med barn og ungdom fra en tidlig alder. Jo tidligere de begynner å skyte, jo bedre er det for sporten. De kan jo skyte luft fra de er 6 år, forklarer Bård.

– Vi i Horten og Omegn Pistolklubb tror at ungdommene vil søke tilbake til den sporten de hadde det gøy med og som de følte mestring med, og det ser vi også. Både barn og ungdom som har skutt hos oss tidligere, men som har gått videre til studier og militæret, kommer tilbake. Det er kult!

Bård avslutter med at de allerede ser frem til neste års NM i feltpistol.

– Neste år håper vi å stille med dobbelt så mange ungdommer, det må være målsettingen vår. Så er det naturligvis slik at mange foreldre med barn ikke har mulighet til å delta på NM midt i fellesferien. Vi er derfor godt fornøyde med at vi stiller lag i år.

En ting som både Bård og forbundets representanter har lagt merke til gjennom NM er at de voksne virker å sette stor pris på ungdommens deltakelse. De voksne skytterne er til stor hjelp for ungdommene, de har mye erfaring og tips og triks som de kan dele med den yngre garde.

Vi ønsker å avslutte med en takk til alle som deltok under NM feltpistol i Larvik i år. Vi håper å se dere alle på Rena neste år. Takk også til Bård og Lucas i Horten og Omegn Pistolklubb som stilte til intervju.