Reisebrev fra ISSF Trener D

Forrige helg deltok Nils Joten (pistol) og Helene Rønningen (rifle) på ISSF trener D kurs i Jönköping, Sverige. Det var totalt 19 deltakere på kurset, med 6 på pistol og 13 på rifle. Instruktørene fra ISSF Academy var Kimmo Yli-Jaskari på rifle og Željko Todorović på pistol, og hele kurset ble holdt på engelsk med deltakere fra Norge, Danmark og Sverige. Kurset ble avsluttet med en liten eksamen på 15 spørsmål og alle besto!

Helene forteller:helene-ronningen-nor
Det var Kimmo Yli-Jaskari som underviste i rifle og vi jobbet med teknisk analyse og ytre skytestilling. Vi startet grunnleggende med holding, sikting og avtrekk og gikk etter hvert inn på mer detaljer. Kimmo var veldig flink til å forklare og illustrere med bilder og masse videoklipp fra bruk av Scatt. Hele lørdag og søndag var undervisningen felles med pistol og jeg synes dette er veldig bra da grenene har så mye til felles! Mesteparten av lørdagen handlet om fysisk trening og oppvarming før skyting, vi fikk masse nyttige øvelser til oppvarming og vi ble bedt om å presentere Get Set-appen. Get Set er utviklet av Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole i et samarbeidsprosjekt med IOC og gir deg treningsøvelser for skadeforebygging spesifikt for skyting. Vi viste dem også alle øvelsene som ligger tilgjengelig på www.olympiatoppen.no. Det var en fordel å ha grunnleggende kunnskap om treningslære i denne undervisningen, ellers får du nok litt lite ut av den biten. Resten av lørdagen samt søndag gikk til treningsplanlegging – noe vi som trenere definitivt bør ta inn mer av i treningshverdagen. Todorović understreket til slutt med at det er viktig at vi lærer skytterne våre å oppføre seg som idrettsutøvere!

Nils forteller: nils-joten-nor
Og hvilke tanker gjør pistol seg om dette kurset? Man blir selvfølgelig meget ydmyk når man får en trenerlegende og autoritet som Željko Todorović også kalt ”Todo” som instruktør på et sånt kurs. Fredag startet idrettspesifikt, (rifle og pistol hver for seg) og ”Todo’s” pistolgruppe bestod av en dansk, en norsk og fire svenske deltagere. Tema var stilling. Leg position, body position, left arm position, head position og right hand position. Jeg ble overrasket over hvor riktig vi har undervist på våre trenerkurs i Norge de siste årene.
Etter hvert gikk vi over på sikting, fortrykk, avtrekk, koordinering sikte og avtrekk og til slutt pusting. Ingen ting av dette var nytt, men ”Todo” har en utrolig evne til å forklare ting på en enkel måte. Etter prinsippet: ”Sånn er det, og ferdig med det!” Vi har i mange år holdt trenerkurs i Norge. Etter en lang helg i Jönköping, med en av verdens desidert beste trenere, kan jeg bare konstatere at vi er på riktig vei. Jeg snakket en del med mine svenske og danske kolleger og de har ingen trenerutdanning på lik linje med den vi har her hjemme, de har faktisk ingen. Lørdag og søndag var temaet fysisk trening og treningsplanlegging. Fysisk trening er for de fleste pistolskyttere et ”ikke-tema”!  Mange av oss velger jo nettopp skyting fordi vi ikke gidder å beinfly på ski, spurte en 100 meter, eller drive med triatlon. Men vi har pistolskyttere i Norge, som med liten innsats i svømmehallen, på sykkelen, eller med joggeskoa på, kunne økt sine prestasjoner med disse 4 – 5 poengene som skal til for å begynne å mingle internasjonalt. Norges Skytterforbund med Lindis Gresdal og Christer Magnusson i spissen, har gjort et formidabelt stykke arbeid når det gjelder trenerutdanning for pistolskyttere. Jeg har fått bekreftet fra høyeste hold i ISSF at det vi gjør på trenerutdannings-siden i Norge er riktig.
Det er ikke noe ”Hokus Pokus! Gjør som treneren din sier.