– Skyting bedrer konsentrasjonen
Tekst og foto: Mona Rolfsdatter Olsen, sport @ glomdalen.no. Artikkelen er hentet med tillatelse fra avisa Glåmdalen.
Flere ungdommer med konsentrasjonsvansker ønsker seg skyting på timeplanen, fordi de vet at de trenger fokus for å bli bedre på skolen også.
– Skyting i skoletida hadde vært helt topp, sier Julie Sørpebøl (13), Synne Svendsrud (12) og Jon Andreas Ramtjernåsen (12).
Konsentrasjonsvansker har de alltid slitt med, men etter at de begynte med luftskyting i Eidskog Sportsskyttere, har de merket bedring.
Karakterene på vei opp
– Jeg gjør det bedre på skolen, smiler åttendeklassingen Julie, – karakterene er på vei oppover.
– Ja, forbedring merker jeg hjemme også, sier mamma May-Britt Sørpebøl og legger til:
– Julie klarer å konsentrere seg mye lenger om gangen, og leksene går mye lettere. Jeg tror at via skytingen har hun sett hvilken belønning hun får ved å konsentrere seg. 30 skudd krever konsentrasjon over lang tid hvis man skal greie å gjennomføre serien.
Julie har drevet med sporten i to og et halvt år, og trener 1-2 ganger i uka. Hun startet sittende, men har trent seg opp til stående og skyter så bra at hun er med i Julie Andrea Bakkens ungdomsgruppe.
– Skyting er morsomt! sier tenåringen fra Matrand. Jeg ha jaktprøva som mål bare jeg blir gammel nok. Elgjakt frister!
Bedre konsentrasjon og humør
Synne Svendsrud begynte i klubben i høst, og har så langt vært på åtte treninger med sin luftpistol.
– Det er kjempeartig, og her fått jeg «slettet alle filer i hjernen» og bare fokusere på blinken, sier Synne. Etter bare få treninger har hun allerede oppnådd kjemperesultater – 363 av 400.
– Med hørselvern, poengterer pappa Thor-Arne Svendsrud.
– Vi har bevisst prøvd uten hørselvern eller propper også, og da blir resultatene dårligere med en gang. Uten beskyttelse blir Synne opptatt av alle andre og greier ikke konsentrere seg.
Vestmarkajenta skyter like bra med rifle som med pistol. Det ligger nok noe i genene, for pappa er en habil pistolskytter siden slutten av 80-tallet.
– Vi skyter på litt andre premisser i militæret der jeg er aktiv, sier Thor-Arne.
– Begge er morsomme, bare jeg får skyte en av delene er jeg fornøyd, sier Synne.
På skolen får hun bruke musikk i ørene, og det hjelper på konsentrasjonen, men også humøret.
– Jeg sliter særlig med oppstart av uka, men synes det går lettere nå. Nå kan jeg jobbe konsentrert over lengre tid og får levert oppgaver i tide. Jeg har som mål å skyte 400, og har lyst til å prøve meg på andre våpen når skytingen ute begynner.
Mestring og fellesskap
– Det er noe med det å føle mestring, forteller Jon Andreas Ramtjernåsen fra Austmarka.
– På skytinga hver mandag får jeg tilbakemelding på konsentrasjonen min. Har jeg greid å holde fokus, ja da blir resultatene mine bedre med en gang. Dette gjelder på skolen også, men det er ikke så lett å overføre fokus til alle arenaer.
– Du har blitt bedre, sier mamma Elin Karterud til sønnen. Fra du startet for to år siden til nå har det blitt bedre resultater. Tenk på lagskytingen under årets landsskytterstevne for rekrutter, da dere vant.
– Ja, det var på Borgen, sier Jon Andreas. Det er flott miljø i klubben og jeg har fått mange kamerater her. Fellesskapet betyr mye. Her har jeg det artig samtidig som jeg trener fokus.
I danske fotspor
– Vi har arrangert skyting for skoleelever i Eidskog flere ganger, og fått tilbakemeldinger fra foreldre og lærere at de som sliter med konsentrasjon eller har ADHD har godt utbytte av skyting. Her lærer man disiplin, konsentrasjon og mestring, – temaer det er viktig å sette fokus på, sier leder i Eidskog sportsskyttere, Wenche Horten.
– Jeg håper vi kan få skyting som valgfag på ungdomstrinnet etter hvert i det minste. Danmark har hatt skyting på timeplanen i flere år med gode resultater, og et forskningsprosjekt er i gang her i landet også. Kanskje dette kan få skolene i distriktet til å tenke nytt?
Dobbelt skytterprinsesse og lærer Mona Isene har fått 1,4 millioner fra Gjensidigestiftelsen for å gjennomføre et prosjekt med skyting i skoletida for elever med konsentrasjonsvansker i Rennebu. Hun forteller dette om prosjektet: «Ikke alle har ADHD, men lignende vansker med konsentrasjon, motivasjon og utholdenhet. De fleste elevene er veldig fokusert og konsentrert mens de skyter, men strever ellers. I og med at vi som er instruktører også er pedagoger og treffer elevene i skolen, ligger det godt til rette for å overføre teknikker og ferdigheter til andre situasjoner i skolen og hverdagen ellers. Elevene får en til en instruksjon og tett oppfølging. Vi fokuserer på en ting om gangen, gjerne over flere uker. Det er viktig med forutsigbarhet og fokus på det som går bra».
Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU) leder forskningen av prosjektet i tett samarbeid med kommunen, skytterlaget og Det Frivillige Skyttervesen.