Sjeldent god World Cup

Høydepunktene sto i kø for Norges del under årets ISSF World Cup i München for pistol og rifle. Det ble en sjeldent god norsk World Cup. La oss oppsummere det viktigste.

En verdensrekord, fire finaleplasser, en medalje, en kvoteplass til OL og mange personlige rekorder. Fra start til slutt var norske rifleskyttere med å prege den aller største internasjonale konkurransen i år. Og fortsatt har det unge riflelaget mye å gå på.

Det startet søndag med et brak. Jenny Stene ble første norske skytter over 630 da hun skjøt 630,0 og snek seg inn i finalen på 10 meter luftrifle som siste kvinne. En historisk høy finalegrense i World Cup og Norge var med, og attpåtil slo Sina Busk til med solid personlig rekord og 15.plass. Jenny røk først ut av finalen, men det var bare et lite varsko om hva som skulle komme.

Samme dag ble det norsk andreplass i begge elimineringsgruppene på 50 meter helmatch herrer. Henrik Larsen med 1183 poeng, aldri har en norsk mannlig skytter levert så høy poengsum noen gang i WC. Simon Kolstad Claussen fulgte opp som nest beste i den andre gruppen med 1178 poeng.

Mandag fulgte Henrik opp med 1182 poeng og 3.plass i kvalifiseringen. Endelig er han tilbake etter en tøff sesongoppkjøring med blant annet kyssesyke. I finalen ble han nummer fem, hans fjerde 5.plass i World Cup på sine to år som senior. Simon Kolstad Claussen var bare ett poeng fra sin tredje WC-finale på rad med sine 1179 poeng på 15.plass. Simon skyter som en klokke denne sesongen.

Jenny Stene tok verdensrekord under ISSF World Cup München 2019.

Tirsdag ettermiddag kom så verdensrekorden. Som en ekte hurtigskytter leverte Jenny Stene 394 på knestående, 397 på vanvittige ti minutter på liggende før hun klinket inn 13 tiere på rad og 10,9 i enden av sin ståserie på 394 til utrolige 1185 poeng. Tre poeng over verdensrekord og med en time igjen av skytetida. Da hadde allerede Katrine Lund tangerte norsk rekord på 1179 og Jeanette Hegg Duestad skutt solide 1175 poeng i det første elimineringslaget på morgenkvisten.

Akkurat da var det vanskelig å se at dette kunne toppes noe mer. Men så feil kan man ta, for dagen etter var Katrine tredje best i kvalifiseringen med 1179 poeng og tredje best også i finalen til sin første WC-medalje og samtidig kvoteplass til OL i Tokyo for Norge. Jenny Stenes 1174, ett poeng fra finale må heller ikke glemmes.

Og så som troll av eske var plutselig Norge best i kvalifiseringen på den nye varianten av 10 meter luftrifle mixed team onsdag morgen. Juniorene Vegard Nordhagen og Jeanette Hegg Duestad skjøt 630,5 og sendte et skremmeskudd til de hardtsatsende luftnasjonene i Asia. Paret var bare 0,1 poeng fra å gå videre fra semifinalen etter nye 60 skudd og ble nummer fem. Men uansett en svært god prestasjon av de unge skytterne.

Katrine Lund tok kvoteplass til OL 2020 under ISSF World Cup i München 2019.

Summen ble altså en sjelden god norsk World Cup. Vi må mange år tilbake for å finne noe lignende på riflesiden, og det med det som trolig er den yngste troppen noensinne. Fire juniorer var i troppen denne gang. Rifle er midt i et generasjonsskifte, men mye gjøres riktig av de ferske toppskytterne våre.

Det ble lenger mellom høydepunktene på pistolsida denne gang, men det var glimt av flott skyting. Aller best Ole-Harald Aas med 288 poeng på sine 30 skudd på mixed team, det er akkurat på finalenivå. Der holdt Norge på å gjøre det store med en åpning av Siv Marit Løvhaug på 98, men det ble litt tøft å bære helt inn.

Morgan Bunes og Ole-Harald Aas under ISSF World Cup München 2019.

Ole-Haralds friske silhuettskyting med 99-97 som åpning første dag, riktignok som MQS, gir oss signal om at noe er på gang for hans del. Vi tar også med Ingeborg Grans solide 380 poeng som åpning på sin 60-skudd, da hang hun virkelig godt med til det ble litt for mye poengtap mot slutten. Gledelig også med junioren Ann Helen Aune på plass for å lære som MQS i München. Det kommer flere unge skyttere inn i denne landslagsgruppa i årene framover, Ann Helen ble den første av disse til å bryne seg med verdens beste.

For det er nettopp det som kjennetegner World Cup i München. Her samles verdens beste hvert år i mai. I år med rekordstor oppslutning. 900 skyttere fra 98 nasjoner i følge arrangøren. Flere konkurranser med opptil 150 deltagere og venteliste. Og det er her Norge har markert seg tydelig som en skytternasjon, midt i det viktige året der alle jobber livet av seg på trening over hele verden for å vinne kvoteplasser til OL i Tokyo i 2020.

Aina Sandstøl og Ann Helen Aune under ISSF World Cup München 2019.

Norge har sikret seg en ny slik kvoteplass. Nå har vi tre på rifle og en i skeet. Det som gjenstår er ett år med store treningsmengder og masse konkurranser før det braker løs i Japan. Norge er på vei, men det er viktig å være tålmodig. For mange av de unge utøverne som presterer godt nå har egentlig 2024 som sitt mål og det vil garantert svinge resultatmessig med denne snittalderen i riflegruppa. Akkurat nå kan vi uansett glede og kose oss litt, bare vi ikke forventer for mye av Skytterlandslaget. Men vi kan drømme!