Ny øvelse og nye rekorder under NM Rifle 50m/300m

NM Rifle 50m/300m ble arrangert av Elverum Rifleklubb (med gode hjelpere) 6.- 8.september 2019. Bortimot 40 nye individuelle norgesmestre er kåret samt noen vinnere av en uoffisiell, spennende øvelse. I tillegg kommer alle vinnere av lagskytingene. Arrangøren har gjort en formidabel innsats og gjennomført arrangementet på en utmerket måte.

Tekst: Geir Magne Rolland

Skytterne selv har også bidratt til at årets NM ble et flott arrangement. Flere norske rekorder er satt, og vi har fått resultater helt i verdenstoppen.

Jenny Stene og Simon Kolstad Claussen viser at de tilhører den ypperste verdenseliten. Jenny klinte til med formidable 1188 på 3 x 40 skudd 50m på fredag (391-400-397). En fantastisk poengsum, 3 poeng over hennes egen verdensrekord. I finalen forbedret hun også norgesrekorden med 0,1 poeng. Det er bare å bøye seg i støvet (vi er vel ferdige med å bøye oss i hatten?) og gratulere på det hjerteligste.

I kvinneklassen fikk vi forøvrig ulike vinnere i alle øvelser. Jenny Stene er nevnt over som vinner av 3×40 skudd på 50m. Øvrige vinnere blant kvinner senior er Katrine Lund, Elverum på 60 skudd liggende 50m, Jenny Vatne, Nordstrand sportsskyttere, 3 x 40 skudd på 300m, og sist, men ikke minst, Guro Øie Bevre, Stordal PK, på 60 skudd liggende 300m.

Simon Kolstad Claussen, Kisen MSL, kan vel kalles NM-kongen denne helgen. Hele fire individuelle gull (3 x 40 skudd på 50m og 300m, 60 ligg 50m og 300m, kapret han i klasse menn senior.

Spesielt må nevnes vinnerresultatet etter finalen på 3×40 skudd 50m, 464,9 poeng. Solid norsk rekord og resultat i den ypperste verdensklasse. I denne øvelsen fikk han forøvrig god kamp helt til slutt av sølvvinner Henrik Larsen (462,0 poeng). Vinnerresultatet til Simon på 3 x 40 skudd 300m (1181) er også høyst respektabelt.

Den siste øvelsen blant seniorene, 3 x 20 skudd standardgevær, ble vunnet av Ole Magnus Bakken, Stange sportsskyttere, med 587 poeng.

Jeanette Hegg Duestad gjorde reint bord i klasse junior kvinner. Hun vant likegodt alle fire øvelsene. Det er kanskje ikke så rart all den tid hun allerede har etablert seg i verdenstoppen blant seniorkvinnene.

Jenny Stene, Katrine Lund og Regine Nesheim på pallen under NM Rifle 50m/300m 2019. Foto: Nordfjord Sportsskyttarlag

Apropos jenter, i den aller yngste klassen (U16) viste jentene seg å være sterkest. Aurora Beate Myrset fra Elverum vant både 40 skudd liggende på 50m (409,3 poeng og norsk bestenotering) og 3×20 skudd på 300m (558 poeng og norsk bestenotering), mens Martine Sve, Kisen MSL, vant 3×20 skudd på 50m med flotte 571 poeng. Flotte prestasjoner av begge to, og her har gutta noe å strekke seg etter.

Rett skal være rett. Den siste øvelsen i ungdomsklassen ble vunnet av en gutt. Robin Nymoen fra Elverum var suveren på 40 skudd liggende 300m og vant med flotte 395 poeng.

Verdt å merke seg at det var fire forskjellige vinnere blant juniorgutta, Vegard Nordhagen (Elverum 60 ligg 50m), Aleksander Teisrud (Kisen MSL, 3 x 40 skudd med finale), Filip Saude (Numedal, 60 skudd liggende 300m) og John Hermann Hegg (Kisen msl, 3 x 20 skudd 300m).

SH-skytterne var også godt representert under mesterskapet. Det er kjekt å se et fullt lag under innledende skytinger. 

Jørn Dalen, tidligere en meget god og habil liggendeskytter, sikret seg en forholdsvis klar seier i SH1. Familien Sørlie-Rogne tok seg av de 2 beste plassene i SH-2 eter finalen. Mor Heidi viste seg å være best og vant foran sønnen Martin. Vinnerresultatet til Heidi i finalen er norsk bestenotering. Tipper det var god stemning i den bilen hjemover.

Martin Sørlie-Rogne, Heidi Sørlie-Rogne og Vegard Krogsæter under NM Rifle 50m/300m 2019. Foto: Kisen MSL

Blant de eldste skytterne, finner vi noen gjengangere på seierspallen. Hanne Skarpodde vant hele 3 av 4 mulige øvelser i klasse V 45, 3 x 20 skudd 50m , 60 ligg på 50m og 3 x 20 skudd på 300m. Den siste øvelsen, 40 skudd liggende på 300m ble vunnet av hjemmehåpet Frank Nordhagen.

I neste veteranklasse, V 55, fikk vi 4 forskjellige vinnere. Harald Enger, Nøtterø, vant 60 skudd liggende på 50m, Geir Magne Rolland , Åsane ssl, vant 3 x 20 skudd på 50m, Bjørn Olav Nyfløt vant 40 skudd liggende på 300m, mens Tor Nystuen , Nøtterø stakk av med seieren på 3 x 20 skudd på 300m.

Harald Stenvaag, VBS, har mildt sagt vært en gjenganger på det øverste trinnet under uttallige norgesmesterskap opp gjennom årene, både i dette og forrige årstusen. Intet unntak dette året heller. Han tok seg av begge matchene i klasse V 65, med henholdsvis 571 poeng på 50m og flotte 586 på 300m. Øvrige vinnere i denne klassen ble Johan Jannsen, Kisen MSL på 60 skudd liggende 50m og Willy Sverkmo, Levanger ssl, på 40 skudd liggende 300m.

Blant de aller eldste skytterne, viste Odd Kolsrud, Nordre Land sportsskyttere, at han er en hard nøtt å knekke. I likhet med Hanne Skarpodde vant han 3 av 4 øvelser. Beste resultat fikk han på 60 skudd liggende på 50m (611,0 poeng og norsk bestenotering). I tillegg vant han begge 2 x 30 skuddøvelsene med henholdsvis 567 poeng (50m) og 557 poeng (300m). Eneste som tuktet Odd denne helgen var hjemmehåpet Tore Hartz på 40 skudd liggende på 300m. Garantert en populær seier.

Til slutt nevnes mix team liggende på 50m. I år var dette en uoffisiell øvelse da den er helt ny i skytesammenheng. Det var knyttet en god del spenning til denne øvelsen. Fantastisk mange lag hadde meldt seg på.

Som øvelsen indikerer er det en skytter fra hvert kjønn som deltar på laget. Her fikk vi se mor og sønn, ektefeller, søsken, veteran og junior på samme lag.

Innledningsvis skyter alle lagene en kvalifiseringsrunde hvor hver skytter skyter 20 skudd liggende på 10 minutter. Poengsummene slås sammen, og de 8 beste lagene (i dette tilfellet de 4 beste lagene fra hver bane – det ble skutt på 2 forskjellige baner) kvalifiserte seg til kvartfinalen. Samme skyting gjentar seg i kvartfinalen, og her blir 4 lag eliminert.

Da står en igjen med 4 lag som skal kjempe om medaljene. I finaleomgangene skyter hver skytter 10 skudd på 5 minutter. Det dårligste laget etter første serie elimineres, mens de tre resterende lagene skyter ny 10-skudd. På nytt elimineres et lag etter denne 10-skudden. Da gjenstår 2 lag som kjemper om mesterskapet. Disse to lagene skyter en ny 10-skudd på 5 minutter for å kåre vinneren.

Denne øvelsen er nok kommet for å bli. Fantastisk spennende å følge med på. I følge kommentarer fra enkelte skyttere var spenningen høy nok også for dem som gjennomførte skytingen. Tiden er knapp, og om værforholdene slår seg vrang, kan denne øvelse være forholdsvis utfordrende.

De første (uoffisielle) mestrene ble Karina Stette og Benjamin Tingsrud Karlsen fra Kisen MSL. De «knuste» de mer garvede skytterne, Jenny Stene og Simon Kolstad Claussen, med noen få tideler i en særdeles spennende finale.

Simon Kolstad Claussen, Jenny Stene, Benjamin Tingsrud Karlsen, Karina Stette, Tony Lincoln og May Elisabeth Lincoln etter finalen i den nye øvelsen mixed team liggende under NM Rifle 50m/300m 2019. Foto: Kisen MSL

Elverum Rifleklubb har gjennomført mesterskapet på en utmerket måte. Dette var 20. gang klubben arrangerer Norgesmesterskap, men det er nok like spennende hver gang. Værguder og tekniske problemer har vært utfordrende denne gangen, noe som førte til en del forsinkelser, med dertil utfordrende lysforhold litt ut på kvelden. Likevel alt i alt et flott norgesmesterskap.

NM 50m og 300m skal arrangeres også i 2020. Foreløpig er det ingen arrangører som har meldt sin interesse for å arrangere mesterskapet. Det henstilles derfor til alle lag , dersom de ønsker å arrangere NM 50m/300m, og sende inn søknad om å arrangere NM.

Se fullstendige resultater fra NM Rifle 50m/300m her.