Rifleskytter Henrik Larsen ansatt som sportssjef for skyting ved NTG Kongsvinger

Fra og med neste skoleår blir utøver på Skytterlandslaget og OL-aktuelle Henrik Larsen ny skytetrener ved den videregående skolen NTG Kongsvinger. Daglig leder ved skolen Åge Steen er storfornøyd med at skyteelevene nå skal bli skolert av en av landets aller beste rifleskyttere.

Tekst og foto: Pressemelding fra NTG Kongsvinger

Unggutten fra Mysen blir med sine 22 år den soleklart yngste i trenerstaben på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) Kongsvinger. Akkurat det synes daglig leder Åge Steen er helt prima. NTG var blant annet ute etter nettopp yngre krefter, da søknaden om ny skytetrener ble lyst ut i oktober.

– Vi hadde flere godt kvalifiserte søkere, men det er ingen hemmelighet at det var naturlig for oss å se etter yngre krefter, samt å få inn rett person som kan opprettholde kontinuitet. Her traff vi blink med Henrik. Han har tidligere vært elev ved skolen, kjenner Kongsvinger, ønsket å bo her og vi føler han har den sulten som skal til for å videreføre de stolte tradisjonene vi har på skyting videre, sier Steen.

– Det er vel ikke akkurat noe handicap at han selv er en utøver i verdenstoppen. Han kan vise til ekstremt sterke internasjonale resultater, som attpåtil er veldig ferske.

FLYTTER TIL KONGSVINGER: Etter et eventuelt OL i Tokyo, flytter unggutten Henrik Larsen til Kongsvinger og starter i august som ny sportssjef på skytterlinja ved NTG. Larsen har selv vært NTG-elev ved skolen og kan vise til svært solide internasjonale resultater. Planen er også at han vil kombinere egen satsing sammen med trenerjobben etterhvert.

Larsen var selv skyteelev på Kongsvinger fra 2013 til 2016. På denne tiden ble han blant annet individuell norgesmester fire ganger. I tiden etter NTG kan han blant annet vise til individuell VM-medalje som junior, EM-gull i lag og verdensrekord i lag som senior, samt OL-kvoteplass for Norge til Tokyo 2020.

Larsen har også studert på skyttercollege i Kentucky, hvor han i 2018 ble beste Collegeskytter på luftrifle i hele USA. Han var ved utgangen av 2019 ranket som verdens tiende beste helmatch-skytter av det internasjonale skytterforbundet ISSF.

Vil videreføre sin ferske erfaring
22-åringen ansettes formelt fra 1. august, og skal jobbe sammen med nåværende skytetrener Øyvind Sirevaag de fire første månedene av det nye skoleåret. Sirevaag går av med pensjon i november etter å ha vært sportssjef for NTG skyting siden oppstarten høsten 2003.

– Jeg er veldig motivert og ser spent på oppgaven. Det er store sko å fylle. Sirevaag har hvert eneste år utviklet toppskyttere som har hevdet seg stort både nasjonalt og internasjonalt. Jeg kommer nok til å videreføre mye av hans arbeid, fordi du ser at det fungerer, sier Larsen.

– Samtidig skal jeg gjøre det på min egen måte. Jeg ønsker å sette meg inn i hver enkelt elev sitt spor, se ting fra deres vinkel og veilede ut i fra den kunnskapen jeg har. Både fra ting jeg selv har blitt lært, men ikke minst fra alle de erfaringene jeg har opparbeidet meg de siste årene fra den internasjonale arenaen. I tillegg til å videreføre NTGs gode verdier og holdninger.

Larsen skal etter planen også ta nasjonale og internasjonale trenerkurs underveis i jobben.

Håper egen satsing skal gi økt motivasjon for elevene
Etter et eventuelt OL i Tokyo, vil han legge sin egen satsing på is for en liten periode. Men med tiden, er målet at hans egen satsing også skal komme elevene til gode.

– Førsteprioritet fra skolestart av blir å komme seg ordentlig inn i systemet og få opparbeidet faste strukturer og rutiner. Da kommer min egen satsing i annen rekke. Men jeg har ingen planer om å gi meg. Jeg vil trene elevene og jobbe som planlagt på dagtid, mens jeg etterhvert selv ønsker å trene på kveldstid. Håpet er jo da at det skal smitte over på motivasjonen og treningsgleden til de andre elevene, siden det ikke er noe pliktig treningsoppmøte på kveldstid. Jeg husker selv fra tiden som junior, at det å trene med en landslagsskytter kan være til stor inspirasjon.

– Det store kontaktnettet jeg har internasjonalt kan også gjøre det aktuelt å få utenlandske skyttere, med topp plasseringer i OL, til Kongsvinger for å trene med elevene, sier 22-åringen.

 – Ikke enkelt å erstatte Sirevaag
Nåværende skytetrener Øyvind Sirevaag (66) trente selv Henrik Larsen til flere norgesrekorder, og synes det er flott at den tidligere eleven nå tar over roret som han selv har hatt hovedansvaret for i 18 år.

TAKKER AV: Øyvind Sirevaag (i midten) har hatt hovedansvaret for skytterne på NTG Kongsvinger siden oppstarten i 2003. Sirevaag skal jobbe sammen med Larsen fram til november. Da går Sirevaag av med pensjon, etter å ha trent fram nasjonale og internasjonale toppskyttere på skolen i 18 år.

– Vi er en skole som gir elevene de grunnleggende ferdigheter på trening og med mulighet for veldig mange konkurranser. Henrik har vært med på alt dette, og har helt klare meninger om hvordan han vil utføre jobben sammen med Åge Steen og skytternes kroppsøvingstrener Pål Håpnes, samt alle kontaktlærere vi har, sier Sirevaag.

Sirevaag har hvert eneste år siden 2003 trent fram norgesmestere i skyting, mens de har vært elever på NTG Kongsvinger. I tillegg har tre av seks norske utøvere i de to siste olympiske sommerlekene vært skyteelever på Kongsvinger. Senest i 2018 vant daværende NTG-elev Stephanie Grundsøe individuelt gull under ungdoms-OL i Argentina.

– Øyvind Sirevaag har vært ekstremt dedikert og har jobbet døgnet rundt i snart 18 år. Skyting har også levert både nasjonale og internasjonale resultater hos oss siden oppstarten, så det er vanskelig å erstatte ham. Men det føler vi at Henrik Larsen er den rette til å gjøre. Sirevaag skal også være en støttespiller for Larsen de første månedene av det nye skoleåret. Dermed er vi sikret at vår nye skytetrener får en best mulig start.

NTG Kongsvinger har dette skoleåret 135 elever som kombinerer videregående utdanning med toppidrett innenfor fotball, håndball, skyting, sykkel og dans. Skytelinja teller per dags dato 13 elever fra VG1 til VG3.

– Det er et antall vi er tilfreds med. På skyting ønsker vi å være pluss, minus cirka 15 elever totalt, sier daglig leder Åge Steen.